Arheologii au studiat peste 350 de morminte vikinge sin Islanda şi au descoperit că în aproximativ 150 dintre ele existau oase şi dinţi de cal. Conform History, rămăşiţele au o vechime de peste 1.000 de ani, aşadar o parte dintre ele nu au fost conservate în condiţii ce pot permite arheologilor să determine sexul cailor.
Specialiştii au reuşit, însă, să testeze ADN-ul a 19 cai şi au descoperit că doar unul dintre ei era de sex feminin. Ceilalţi 18 cai erau masculi sau armăsari. De asemenea, în majoritatea mormintelor vikinge din Islanda se regăsesc oseminte ce aparţin bărbaţilor de vârstă mijlocie. „Aproape că nu există rămăşiţe ale copiilor sau nou-născuţilor şi sunt foarte puţine cele ale femeilor. Nu ştim modul în care erau restul persoanelor înhumate. O posibilitate este că acestea erau aşezate în lacuri sau mlaştini”, a declarat Albína Hulda Pálsdottir, studentă a Universităţii Oslo din Norvegia.
În afara mormintelor ceremoniale, arheologii au descoperit trei iepe, în urma analizării oaselor, au concluzionat că vikingii le-au măcelărit pentru a consuma carnea. Pe de altă parte, armăsarii regăsiţi în momintele bărbaţilor prezentau semne ale omorării în scop ceremonial.
Arheologii au notat că niciunul dintre caii regăsiţi în morminte nu a murit din cauze naturale.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Smoala a fost secretul invaziilor vikingilor din Europa
Descoperirea unei bărci vikinge extrem de rare a intrigat arheologii