Cele mai spectaculoase staţii de cale ferată din lume. Una dintre acestea poartă denumirea de ”Gara-Catedrală” – GALERIE FOTO
Prima gară din lume atestată din punct de vedere documentar se numea „The Mount”, era amplasată în oraşul galez Swansea, iar primii pasageri i-au trecut pragul la data de 25 martie 1807. Gara a fost scoasă din funcţiune în luna ianuarie a anului 1960, deoarece transportul cu ajutorul autobuzelor devenise mult mai profitabil faţă de cel pe calea ferată.
În secolul al XIX-lea, atunci când a fost dată în folosinţă gara „The Mount”, industria feroviară se află încă la începuturile sale. În deceniile care au urmat, alte terminale au început să apară pe teritoriul Marii Britanii („Mount Clare Station” în Baltimore, „Crown Street railway station” în Liverpool sau „Liverpool Road Station” în Manchester), iar, mai apoi, şi în celelalte oraşe din Europa, SUA şi în ţările asiatice.
Toate aceste construcţii reprezintă mărturii ale tendinţelor în materie de arhitectură adoptate într-o anumită perioadă de timp. Astfel, avem gări realizate în stil neoromanic sau neogotic, dar şi staţii proiectate după conceptul utilitar sau cel modernist.
Prin urmare, noi vă propunem să aflaţi care sunt poveştile din spatele unora dintre cele mai spectaculoase gări din lume:
Grand Central Terminal (New York, SUA)
Gara a fost construită în anul 1913, sub forma unui terminal care dispune de nu mai puţin de 44 de peroane, mai mult decât orice altă staţie din lume. În interiorul acesteia, călătorii dispun de numeroase atracţii, precum barul „The Campbell Apartment” sau expoziţiile „The Whispering Gallery”. Locaţia a apărut în numeroase filme celebre, printre care „Men in Black”, „Bad Boys” sau „The Godfather”.
Foto: pursuitist.com
Chhatrapati Shivaji Terminus (Mumbai, India)
Construcţia gării a fost finalizată în anul 1888. În momentul de faţă, este printre foarte puţinele edificii feroviare din lume recunoscute drept monument UNESCO. Staţia este tranzitată zilnic de circa 3 milioane de pasageri şi a apărut în filmul „Slumdog Millionaire”.
Foto: thousandwonders.net
Tánggǔlā zhàn (Tánggǔlā, Tibet)
Fiind amplasată la 5068 de metri deasupra nivelului mării, această construcţie este recunoscută ca fiind gara situată la cea mai mare altitudine de pe Glob. Ea este situată pe calea ferată Qingzang, ce face legătura între oraşele tibetane Qinghai şi Lhasa.
Sursa: hellotravel.com
Shinjuku-eki (Shinjuku, Japonia)
Deşi nu este o construcţie spectaculoasă, gara din oraşul japonez impresionează prin structura sa logistică impresionantă. În fiecare zi, staţia este tranzitată de peste 3,5 milioane de oameni, adică mai mulţi pasageri decât în oricare alt terminal de transport din întreaga lume. Gara dispune de 36 de peroane şi peste 200 de puncte de acces.
Foto: flickr.com/Christian Kadluba
Antwerpen-Centraal (Antwerp, Belgia)
Este cunoscută şi sub denumirea de Gara-Catedrală, datorită impozanţei clădirii sale principale. Aceasta a fost proiectată de renumitul arhitect belgian Louis Delanceserie sub forma unui dom, în jurul căruia sunt dispuse opt turnuri. În interiorul gării, călătorii pot admira elemente spectaculoase de decor, realizate din peste 20 de tipuri diferite de marmură şi alte tipuri de piatră.
Foto: erhansasmaz.deviantart.com
Vă mai recomandăm şi: O scurtă istorie a trenului. Cum a devenit acesta unul dintre cele mai folosite mijloace de transport din lume – FOTO