SALZBURG & VIENA
La finalul Anului Mozart, o vacanta de iarna nu poate incepe pentru melomani decat la Salzburg, in orasul baroc renumit si pentru faptul ca, aici, la Oberndorf, a fost interpretata pentru prima oara colinda de Craciun Stille Nacht a lui Franz Gruber. In Ajun, merita vizitata Christkindlmarkt, piata traditionala de Craciun, de unde pot fi cumparate ornamente pentru pom lucrate de mana. Ele pot fi aninate inclusiv in bradul urias din centrul orasului, in jurul caruia se organizeaza o petrecere cu muzica.
A doua zi, pe drumul spre Viena, se face o oprire la castelul Melk, timp de o mie de ani inima spirituala a Austriei, ca resedinta a Ordinului Benedictin. In capitala, se viziteaza Opera, castelul Schönbrunn (locatia imperiala a Habsburgilor, construita la 1713 si numarand 1.411 incaperi), casa lui Beethoven, catedrala Sf. Stefan (capodopera a stilului gotic) si scoala spaniola de echitatie (unde pot fi admirati faimosii cai lipitani).
O zi poate fi dedicata excursiei la Eisenstadt, unde, in palatul Esterhazy, se afla una dintre cele mai frumoase sali de concert din lume, purtand numele lui Haydn. Noaptea Anului Nou trebuie petrecuta in castelul Hofburg, acolo unde, pe ritmuri de vals, se tine Marele Bal Imperial.
TANZANIA
Craciunul in pantaloni scurti si tricouri sumare este posibil in multe dintre destinatiile turistice de lux de pe glob si nu mai constituie demult o maniera neconventionala de interpretare a sarbatorilor de iarna pentru europeni. Ceea ce poate reprezenta, intr-adevar, o aventura mereu la limita imprevizibilului este conceptul de Safari Christmas, aplicabil, de pilda, in raiul vanatorilor exotice din Tanzania, unde, intr-o singura zi, te poti intalni cu toti membrii selectului club Big Five: leopardul, leul, elefantul, rinocerul si bivolul salbatic.
In Parcul National Serengeti, fabuloasa rezervatie naturala adapostind 1.300 de elefanti, 3.000 de lei, zebre, gazele, antilope impala, hipopotami, pantere, girafe, sacali etc., in loc de „Craciun Fericit!“ se va spune „Krismas Njema Na Heri Za Mwaka Mpya!“, dar emotia ritualica va fi aceeasi.
Din savana exuberanta, se zboara apoi la Arusha, la poalele muntelui Kilimandjaro, care-l fascina pe Ernest Hemingway. Pentru cunoscatori, merita, in prealabil, o escala la Olduvai, acolo unde antropologul Mary Leakey a descoperit, in 1956, craniul si 40% din scheletul vechi de 1,7 milioane de ani al hominidului Lucy.