Thailanda si Laos

Publicat: 10.08.2006
Aceasta este expresia cel mai des intalnita in cele doua tari, asemanatoare ca religie, cultura si limba, dar atat de diferite ca regim politic si nivel de dezvoltare: Thailanda este o monarhie constitutionala, cu orientare prooccidentala, iar Laosul este o tara comunista.

Casele sunt lacustre, din cauza sezonului ploios, cu peretii foarte subtiri, din bambus impletit si acoperite cu frunze de bananier. Inauntru se doarme pe rogojini. In rest, casele sunt goale, pentru ca oamenii nu poseda mai nimic. Am inteles dimensiunea saraciei in care acestia traiesc doar atunci cand am vazut porcii satului, mai slabi decât un caine jigarit, tarandu-se intr-o disperata cautare de hrana. Ne-am imprietenit repede cu copiii, curiosi si galagiosi, si ne-am scaldat cu ei in cascada din apropierea satului, iar seara ne-au cântat cântece populare in jurul focului.

Datorita initierii unor programe guvernamentale, in colaborare cu organizatii internationale, copiii acestor triburi au astazi acces la scoli primare, iar parintii devin constienti ca, invatand limba engleza, odraslele lor au asigurata o pâine in industria turismului din apropiatul Chiang Mai.

Salakaewkoo
La pret de o ora cu bicicleta de-a lungul Mekongului, pe domeniile templului Wat Kae Ku, se gaseste Salakaewkoo, Parcul Sculpturilor, un complex cu lucrari monumentale de inspiratie religioasa, inalte de pâna la 25 de metri. Artistul Luang Pu Boun Leua, care a initiat constructia acestui complex, s-a refugiat din Laos in 1975, o data cu instaurarea comunismului, si a decedat in 1996.

La constructie au participat o suta de voluntari, barbati si femei. Discipolii sai sustin ca maestrul a trait multi ani intr-o pestera, alaturi de un eremit care l-a indrumat pe cale spirituala spre invataturile budiste. Statuile gigantice il infatiseaza pe Buddha in momentul iluminarii, Roata Vietii, zeitati hinduse cu capete de animale si cu mai multe mâini, evidentiind originile hinduse ale budismului.

Regatul suveran al Siamului a fost intemeiat in 1253, iar Suhkothai a devenit prima sa capitala. Din aceasta perioada dateaza alfabetul thailandez. Secolul al XIX-lea a dat Siamului cei mai de seama regi: Rama IV Mongkut, cunoscut occidentalilor din filmul Anna si Regele, sau fiul acestuia, Rama V Chulalongkorn (educat de catre Anna Leonowens), care a infaptuit o serie de reforme, a abolit sclavia si a deschis tara comertului cu Occidentul.
Thailanda inseamna Tara Oamenilor Liberi si este expresia mandriei singurului stat din Asia de Sud-Est care nu a fost niciodata colonizat, iar acest lucru se vede si se simte. Denumirea oficiala, Regatul Thailandei, dateaza din 1939.

Esenta filosofiei de viata a thailandezilor, asa cum ni s-a explicat la un centru de meditatie, este urmatoarea: trecutul s-a petrecut deja si nu il mai poti schimba, iar viitorul nu a venit inca, asa ca de ce sa iti faci griji? In consecinta, desi foarte mandri de trecutul lor, thailandezii sunt foarte ancorati in prezent. Viitorul este o notiune abstracta, care depinde de vointa zeilor si de karma, totul se petrece in prezent, nu exista o planificare a timpului si, in consecinta, nu conteaza daca autobuzul pleaca in 5 minute sau peste 4 ore, important este ca va pleca.

Rabdarea a fost unul dintre primele lucruri pe care le-am invatat in Thailanda. Si am inteles ca, in situatii delicate, cine isi pierde cumpatul pierde confruntarea, iar un zambet poate face minuni.

Mai pen rai Nu face nimic este o expresie des folosita, iar cand un thailandez spune acest lucru, inseamna ca, din nestiinta, printr-o vorba sau printr-un gest, ai incalcat o regula de comportament. Greselile flagrante nu mai sunt tratate cu aceeasi usurinta.

Evitarea acestora tine de respectul fata de cultura tarii in care esti primit ca oaspete. Thailandezii considera capul ca fiind sfant, spre deosebire de picioare, care sunt dispretuite. De aceea, este considerat jignitor sa atingi capul unui om, chiar si cel al unui copil, sa tii picioarele indreptate spre o statuie din templu sau spre o alta persoana si sa patrunzi in locurile sfinte fara a-ti lasa incaltamintea la intrare.

Cu capete rase si fete senine, imbracati in robe de un portocaliu intens, desculti sau in slapi si cu o traista pe umeri, calugarii budisti fac parte din peisajul oraselor thailandeze. Thailanda are peste 40.000 de wat-uri, temple in care traiesc aproximativ 350.000 de calugari si novici ce imprima tarii o atmosfera calda si pasnica. Calugarii, care duc o viata aspra, plina de renuntari la cele lumesti, nu sunt priviti individual, ci ca reprezentanti ai idealurilor budiste, fiind extrem de respectati.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase