Zile si nopti in Tara Surasului

Publicat: 10.08.2006
Thailanda, cea mai vizitata tara din Asia de Sud-Est, este o combinatie irezistibila de peisaje magnifice, servicii de cea mai buna calitate, insule cu nisipuri fine, temple tulburatoare, bucatarie de exceptie si distractie de noapte cat cuprinde. tara Surasului, cum este supranumita, nu dezamageste pe nimeni, avand ceva de oferit fiecarui vizitator in parte. Florin Iorganda si Dana Ceusescu au fost acolo si ne spun ce au vazut si au trait.

Din pacate, prostitutia si-a intins tentaculele pana aici. Travelers-ii i-au povestit lui Florin Iorganda ca fenomenul este de data recenta si ca, in urma cu doar 2-3 ani, se respecta regula stricta ca prostitutia sa fie permisa doar pe Strada Rosie. Ce sa mai zicem de confuzia permanenta legata de sexul „fetei“ care iti face avansuri pe strada…

Dana Ceusescu a descoperit in Thailanda o tara care are probabil cele mai bine puse la punct servicii turistice din lume, plus o infrastructura de invidiat. Chiar daca tsunami-ul din urma cu doi ani a facut ca, la inceputul lui 2005, numarul de turisti imbarcati spre insule sa scada cu 40%, la ora actuala poti ajunge foarte repede si comod oriunde doresti, cu avionul, autocarul sau feribotul.

Khao San, una dintre insulele care au scapat de ravagiile valului ucigas, ofera plaje largi, de-a dreptul imense in timpul refluxului, bungalow-uri risipite printre cocotieri, terase linistite si o atmosfera de inceput de lume. Vestita Kai Bae Beach – plaja pe care, cu cinci ani in urma, s-au facut filmarile la The Beach – ofera vacante de vis, la preturi incredibil de mici: inchirierea unui bungalow pentru doua persoane, cu dus si ventilator, costa 10 euro pe noapte, iar o masa la un restaurant cochet costa intre 2 si 5 euro de persoana. Pentru a te racori de arsita zilei, ti se ofera sansa unor excursii in muntii insulei, unde intalnesti poteci amenajate pentru trecking in jungla, cascade a caror frumusete iti taie respiratia sau caravane formate din elefanti.

FACTS


Piata plutitoare
La 85 de kilometri de capitala, in provincia Ratchaburi, se afla una dintre cele mai pitoresti destinatii turistice din Thailanda: Damoen Saduak, piata plutitoare. In urma cu 150 de ani, regele Rama IV a ordonat saparea unui canal lung de 32 de kilometri, pentru a lega intre ele doua rauri importante: Mae Klong si Tacheen. Ulterior, taranii au sapat alte 200 de canale, de dimensiuni reduse. Fertilitatea deosebita a solului, obtinuta in urma irigarilor, a transformat zona intr-un important furnizor de fructe si legume.


 

Purtand, pana In 1939, numele de Siam, Thailanda este singura tara din Asia de Sud-Est care nu a fost colonizata nicicand si, totodata, singurul stat din Indochina care nu a cunoscut ravagiile comunismului. Si-a castigat independenta la anul 1238, cand a iesit de sub stapanirea Imperiului Khmer. In 1782, a venit la tron dinastia Chakri, care guverneaza si astazi, prin regele Rama IX.

Fara a cunoaste in ultimii ani vreun miracol economic – pentru ca exista inca o discrepanta teribila intre bogati si saraci –, Thailandei nu i se poate totusi contesta cea mai mare crestere economica din zona: peste sase procente in ultimii ani, cu o adevarata explozie a industriei si, mai ales, a serviciilor din turism. Thailandezii sunt de o amabilitate iesita din comun, iar in acest sens cifrele vorbesc de la sine: 14 milioane de turisti in 2005, fata de 11 milioane in 2002… si asta intr-o tara devastata de tsunami, de gripa aviara si, uneori, de atentatele cu bomba.

Bucataria thailandeza este una dintre cele mai rafinate de pe glob, iar amestecul de orez, ierburi, condimente si alimente proaspete face deliciul vizitatorilor. In plus, mancarea e foarte sanatoasa, fiind practic lipsita de colesterol, motiv pentru care este tot mai cautata de europeni si americani.

Oras cosmopolit, cu peste 8 milioane de locuitori, Bangkok-ul se remarca prin imbinarea – uneori cam brutala – dintre nou si vechi. Bulevardele sunt largi, iar de sub benzile de autostrada suprapuse tasnesc temple fastuoase, din care se imprastie parfumul straniu al betisoarelor ritualice. Palatele impresioneaza prin opulenta ornamentelor, iar bazarurile naucesc simturile prin exotismul produselor pe care le gazduiesc.

Principala atractie turistica a Bangkok-ului este Complexul Regal, al carui corp central este Palatul cel Mare. Construit dupa accederea la tron a regelui Rama I, in anul 1872, Palatul este nu doar resedinta familiei regale, ci si sediul catorva institutii guvernamentale, in arealul sau aflandu-se totodata Manastirea lui Buddha de Smarald.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase