Aceasta din urma gazduieste fascinanta statuie din jad verde a Iluminatului, care este postata in incaperea principala a asezamantului monahal, pe un tron din lemn sculptat si aurit (Busabok). Statuia este imbracata cu unul dintre costumele de sezon, care sunt schimbate de 3 ori pe an, in timpul unor ceremonii prezidate de insasi Majestatea Sa Regele.
Manastirea serveste drept capela privata a suveranului si reuneste toate elementele arhitecturale ale unui lacas buddhist. Totusi, aici nu traiesc calugari.
Patru monumente principale se gasesc pe Terasa Superioara (foto mare dreapta): unul in forma de clopot (chedi) aurit; altul in care sunt depozitate scrieri buddhiste sacre, caligrafiate pe frunze de palmier; o copie in miniatura a Angkor Wat-ului cambodgian, realizata la porunca regelui Mongkut (Rama IV); si Panteonul Regal, care reuneste statui ale conducatorilor si ale membrilor importanti ai familiei Chakri.
Stand pe Terasa, iti este imposibil sa nu aluneci in universul fabulos al mitologiei locale atunci cand dai cu ochii de superbele statui ale elefantilor albi, ale unor eroi si fapturi mitice care – o data ce le-ai vazut – isi vor face cu siguranta loc in visele tale.
Orice calator prin Thailanda trebuie sa petreaca macar o seara in cea mai picanta si mai cosmopolita zona citadina pe care am intalnit-o vreodata: Khao San, care aduna laolalta hoteluri, pensiuni pentru tineri, magazine, sali de masaj, restaurante si tarabe de tot felul. Practic, aici se afla chintesenta orasului, iar daca vrei sa iei pulsul modernitatii Bangkok-ului, al vietii sale trepidante, inspre Khao San trebuie sa iti indrepti pasii.
Zi si noapte, aici, strazile sunt pline de turisti care stau la palavre pe terase ori se targuiesc pentru suveniruri. De la vestitele sarong-uri (un fel de esarfe imprimate care servesc, pe rand, drept cearsafuri de pat, cearsafuri de plaja si prosoape) la muzici provenite din toate culturile, de la insectele prajite la fructele exotice – pe Khao San se gaseste cam orice.