Myanmar, tara aurului

Publicat: 09.08.2006
„Un ghid de calatorie Myanmar, va rog“, cere Dana Ceusescu. „Nu avem aceasta editura… spuneti-mi mai bine ce tara cautati?“, raspunde prompt vanzatoarea.

Tot Anawratha a impus budismul ca religie de stat. Dinastia instaurata de acesta a dat Baganului 55 de suverani. Perioada de maxima stralucire a fost atinsa sub domnia lui Kyanzittha (1084-1113), considerat de localnici cel mai mare rege al tuturor timpurilor. El a cucerit nenumarate teritorii si a extins Baganul, dobandind astfel acces la mare. Legenda spune ca, in acele vremuri, Baganul avea patru milioane de temple.

Cercetatorii afirma insa ca numarul acestor asezaminte nu depasea 5.000, la un numar de aproximativ 500.000 de credinciosi. Cele mai multe temple au fost construite din caramida, dar exista si cateva ridicate din piatra. Influenta hindusa este de necontestat in arhitectura cladirilor, dar, dincolo de aceasta, birmanezii s-au dovedit a avea o inspiratie inepuizabila, inventand chiar stiluri unice in lume.

Suprematia Baganului s-a pastrat pana in anul 1286. Nu atat atacurile mongolilor si ale celorlalti migratori au distrus aceste edificii marete, cat cele doua cutremure din anii 1975 si 1980. In prezent, numarul templelor s-a injumatatit, majoritatea fiind refacute cu sprijin international.

Shweizigon
Unul dintre cele mai importante lacasuri de cult din Myanmar, Shweizigon este un centru de pelerinaj atat pentru adeptii credintei animiste arhaice, cat si, mai ales, pentru fidelii mai "recentei" religii budiste. Templul este faimos pentru cele cateva fire de par si fragmente de oase ale lui Buddha pe care le gazduieste. Arhitectural, Shweizigon este realizat in stil pur birmanez: cele trei terase si domul, in egala masura masiv si delicat, au servit ca modele pentru multe alte edificii religioase. Intre terase se afla 547 de placi emailate, pe care sunt gravate scene din viata lui Buddha.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase