Home » Travelling » Papua cu piroga spre viitor

Papua cu piroga spre viitor

Publicat: 17.09.2007
Mwosibawa isi inmoaie buzele in dopul plin cu palinca. Dupa o strambatura prelunga, ochii incep sa-i joace. Aaa, e grozava, face cat trei nuci de betel!, rade tanarul, intinzandu-mi un recipient plin cu praf alb. Uite, ia niste poaca si mestec-o impreuna cu nuca. Simt imediat efectul, gura se face punga, iar matele se strang ca intr-un corset. Sunt de doua zile in Papua Noua Guinee, cooptat intr-un proiect international de cercetare antropologica. Trei zile de drum pe ruta Bucuresti - Frankfurt - Singapore, apoi cu New Guini Airlines pana in capitala statului Papua Noua Guinee, Port Moresby.

Aeroportul international Jackson este mic si cochet. Fete cu machiaj elaborat, inconjurate de ornamente complicate din pene, frunze si scoici, iti zambesc de pe pereti.

Port Moresby, Ela Beach. In fiecare an, in perioada 14-16 septembrie, in capitala vin mii de oameni la Hiri Moale, cel mai popular festival din toata tara. Multimea asteapta pe plaja sosirea corabiilor alegorice (iagatoi), intesate cu oaspeti exaltati de ritmul tobelor
Locuitorii satelor din Insulele Trobriand isi inchina dansurile Spiritelor Pamantului, Cerului, Apei si Focului
Cladirea parlamentului este un adevarat monument arhitectonic, cu un frontispiciu zvelt, imbogatit de mozaicuri cu motive populare.

Gradul de alfabetizare a persoanelor de peste 15 ani este de 50-60%. Copiii de la scoala primara din Yela beneficiaza de sprijinul comunitatii catolice, condusa de un preot australian. Ei stiu de la parinti legende despre stramosii lor, care erau canibali
Cu capul impodobit de pene ale pasarii paradisului, simbol national in Papua, un dansator din regiunea Sepik se pregateste pentru o demonstratie, incercand sa promoveze valorile traditionale printre elevii de la Sogeri High School.

Tatuajul pe fata insemna un plus de frumusete pentru tanara de odinioara. Acum, la 32 de ani, ea are cinci copii si dintii rosii de la nuca de betel. Mestecat impreuna cu o pulbere obtinuta din calcinarea cochiliilor de scoici, miezul nucii elibereaza un alcaloid cu efect euforizant
Reteta de kitsch papuas: ochelari de soare, cateva pene, beteala, sutien, plete de carpa si bratari textile, cinci nuci de betel si vreo doua beri.

O tanara din Losuia poarta pe cap o bentita cu insemnele clanului si are un machiaj foarte elaborat. Pielea ei fina, ciocolatie, e unsa cu ulei din nuca de cocos, apoi presarata cu polen de flori. La gat, fata poarta soulawa lungi si scumpe – coliere din cochilie rosie de Spondillus
Tinerii din Kirivina au adaptat pentru chitara melodii din folclorul local. Multe teme muzicale sunt folosite ca suport pentru versuri crestine. Spiritul stramosilor se elibereaza mai tarziu, spre noapte, la lumina focului, cand toba veche, cu membrana din piele de soparla, bate, parca, mai tare.


FACTS

 


Prezentare generala

Situata in sud-estul Asiei (6° latitudine sudica si 147° longitudine estica), intre Marea de Corali si Pacificul de Sud, la est de Indonezia si la nord de Australia, Papua este un grup de insule si arhipelaguri incluzand jumatatea estica a Noii Guinee. Suprafata: 462.840 km2, din care 452.860 km2 pamant si 9.980 km2 apa. Clima: tropicala. Intre decembrie si martie e anotimp ploios, iar intre mai si octombrie – sezon uscat. Relief: muntos (varful Wilhelm are 4.509 m inaltime), cu zone umede, platouri, delte, padure tropicala, atoli. Populatie: aproximativ 5.000.000 locuitori, majoritatea covarsitoare fiind reprezentata de indigeni.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase