TOKAJ. Ceva e putred in Ungaria
Pe Hamlet nu l-ar fi inspaimantat „putreziciunea” de pe dealurile din regiunea Tokaj. Dimpotriva, ar fi savurat pana la capat dulceata cupelor cu vin produs aici. Culese una cate una toamna tarziu, boabele de struguri se califica numai daca sunt innobilate de putregaiul produs de catre bacteria Botrytis. Apoi, boabele sunt lasate in teascuri, fara nici o interventie de ordin mecanic, pentru a se obtine asa-numita Eszencia, cu o concentratie de zahar de pana la 800 de grame la litru. Tokaj Aszu, cel mai bun vin dulce obtinut aici, este evaluat in functie de raportul dintre masurile (puttonyos) de esenta si, respectiv, vin de baza care intra mai apoi in combinatie, la invechit, in butoaiele din lemn de stejar. Pentru cel mai bun si, in acelasi timp, cel mai scump vin (6 puttonyos), raportul este de 1 la 1, dar se comercializeaza varietati incepand cu 3 puttonyos. In cele din urma, rezulta ceea ce primul sau degustator ilustru, regele francez Ludovic al XIV-lea, a denumit „vinul regilor si regele vinurilor”, o licoare care, prin anii ’50 ai secolului trecut, se distribuia inclusiv pe reteta compensata, in chip de medicament antidepresiv! In ultimii ani, in zona Tokaj (nord-estul Ungariei, aproape de granita cu Slovacia), s-a dezvoltat un intens turism oenologic, asociat celui gastronomic. Mancarurile locale, acompaniate de nobilele vinuri, sunt ficatul de gasca (recoltat numai daca ajunge sa cantareasca minimum 400 de grame), preparatele din carne de porc „paros” (Mangalita) sau de vita „albastra”, cu garnitura din ceapa de Mako. Le-am gustat pe toate si va asigur ca un festin de acest tip, fie ca se desfasoara intr-o crama obisnuita, fie in luxosul restaurant budapestan Gundel, va va pune, aproape la propriu, capac. Mai ales daca, la final, un Aszu extradulce va insoti celebrele clatite cu nuci, dulceata si feliute de portocala.
TOPUL VINURILOR
P.S. Eszencia: de la 350 euro/sticla
NAPA VALLEY. Nu ploua niciodata-n California…
In filmele americane, intalnesti nu o data, atarnate ca din intamplare pe pereti, tablourile semnate de J. Michael Orr. Unica tema a acestora o reprezinta parfumata Napa Valley, cea mai cunoscuta concentrare de podgorii din SUA. Evident, tot ce se petrece aici respecta tipicul Disneyland-urilor, dar vinul – fara a pretinde rafinamentele traditiei europene – nu e rau deloc, avand, precum oamenii locului, o prospetime care sfideaza rigoarea. Pretext pentru orice amuzament, vinul acesta robust nu se da in laturi de la vreun happening, oricat de trasnit ar fi el. Poti, astfel, combina degustarile si excursiile tematice cu o ascensiune cu balonul. Pentru ca show-ul sa fie complet, survolezi nu doar un imperiu al gusturilor, ci si unul al artelor, care convietuiesc intr-o deplina si fecunda democratie. Poti lua, in paralel, lectii de pictura sau de ceramica, dupa cum poti profita de iesirile in natura pentru biking sau pentru o partida de golf. Toate se intampla pe dealurile nisipoase din California, in Napa Valley, unde – daca nu ploua din cer – macar iti ploua in gura.
TOPUL VINURILOR
BORDEAUX. Rosu in fata ochilor
Despre iarba de la Wimbledon, ingrijitorii spun ca nu fac altceva decat s-o tunda. Dar o fac de cateva secole! La fel se intampla si cu vinul rosu de Bordeaux. Se fac simple combinatii de Cabernet si Merlot. Si asta dureaza tot de secole, rastimp in care au rezultat 57 de apelatiuni diferite, produse in 9.000 de domenii (chateau, clos), de catre 13.000 de specialisti. Medoc, Saint-Emilion sau Pomerol sunt doar cele mai cunoscute marci si se refera la vinuri rosii, dar nu-i de ignorat nici productia de rosé, de vin spumos (Cremant de Bordeaux) sau de vinuri albe dulci (Sauternes), iar la Yquem actioneaza, precum la Tokaj, celebra bacterie Botrytis. Insumand, ajungem la mai bine de un sfert din productia de vin cu „denumire de origine controlata” a Frantei (intaia putere mondiala in oenologie). Cum suprafata medie a unui domeniu este de 5 hectare, iar cea totala – de peste 110.000 de hectare, e clar ca nu-ti va ajunge o viata de om ca sa vezi toate aceste minunatii. Exista, insa, sansa de a urma felurite itinerarii prin provincie, de la un „chateau” la altul, si de a degusta tot ce se poate. Aici, apa nu se bea niciodata, mai ales in octombrie, cand are loc Festivalul Vinului Nou!
TOPUL VINURILOR
Variante turistice
EGER-TOKAJ WINE TOUR
O combinatie turistica intre vinul rosu de Eger (Sange de Taur, Kadarka) si cel alb, dulce, de Tokaj. Se asigura cate doua degustari asistate de specialisti, in faimoasele pivnite din cele doua localitati. Plecarea se face din Budapesta, itinerariul oenologic durand 4 zile; in functie de facilitatile de cazare (hotel/pensiune taraneasca), pretul variaza intre 500 si 800 euro. www.vista.hu
THE WINE, CULINARY, ART AND GARDEN TOUR
O zi de experiente sinestezice, care incepe cu o vizita la Colectia Hess, bine garnisita cu vinurile reprezentative ale ultimului secol, expuse in compania tablourilor de gen, continua cu o vizita la micuta podgorie Newlan (pitoreasca afacere de familie, garantand perenitatea visului american) si este urmata obligatoriu de un picnic sau chiar de o vizita la un grill bar (asortiment de fripturi copioase in stil mexican si branzeturi frantuzesti de import). Pentru siesta, se urca la Chateau Montelena (renumit pentru vinurile medaliate la Paris, in 1976, unul dintre putinele momente cand SUA au castigat razboiul oenologic cu batranul continent). Dupa o scurta vizita la Jade Lake Oriental Gardens, esti invitat la demonstratiile practice ale Institutului Culinar American. Inutil sa adaug ca se mananca din nou si mult. Toate astea costa 600 $ de persoana si dau dependenta.
THE MAJESTIC BALOON RIDE AND WINE TOUR
De ce sa bei la sol, cand poti face asta „dansand cu vantul” si privind de sus Napa Valley, unde vei reveni cu picioarele pe pamant doar pentru a-ti pune din nou burta la cale, in cadrul unui champagne brunch de proportii? Pachetul pleaca de la 600 $
Napa Valley, pe scurt: