MONGOLIA. Taimenul, cel mai mare somon din lume
Spre deosebire de somonul comun, care – in final – nu rateaza meniul nici unei receptii, varul sau asiatic, taimenul, nu isi da sufletul atunci cand isi depune icrele, motiv pentru care poate ajunge la dimensiuni mult mai mari: pana la un metru lungime si 30 kg greutate. Un asemenea trofeu a inceput sa fie tot mai ravnit de catre pescarii amatori de recorduri, chiar daca a da o fuga pana la poalele muntilor Altai nu-i chiar la indemana oricui. Pentru romani, de pilda, traseul este unul deosebit de complicat. Trebuie sa zbori intai cu avionul pana la Moscova, de acolo la Ulan Bator, iar din capitala Mongoliei singura posibilitate de a ajunge cat mai aproape de visatul Big Fish o reprezinta elicopterul militar (700 km inspre nord-vest, cu una-doua escale pentru realimentare cu carburant). In plus, se innopteaza in corturi si, nu rareori, poate ploua continuu pret de cateva zile. De aceea, toamna este cel mai apreciat anotimp pentru asemenea expeditii, intrucat ploile sunt rare. Dar si atunci variatiile de temperatura intre zi si noapte sunt deosebit de mari (de la plus 20 la minus 10 grade Celsius), desertul Gobi nefiind deloc intamplator atat de aproape.
Se recomanda ca din trusa de prim-ajutor sa nu lipseasca medicamentele pentru dizenterie, din motive lesne de imaginat. Ajuns, insa, la locul faptei, nu ai ce regreta: pe langa taimen, ai sansa intalnirii cu minunatul pastrav local, lenok-ul (asemanator pastravului-curcubeu de la noi, dar ajungand pana la 50 de centimetri lungime). Din cele zece zile ale aventurii, sase sunt dedicate pescuitului propriu-zis. Se poate pescui „la musca“ sau cu momeala vie, hrana favorita a taimenului fiind pestii mai mici din raurile respective. Se pot folosi voblere (nu dintre cele mai pretentioase!), iar nalucile de suprafata sunt foarte apreciate spre asfintit. Obligatorii, insa, sunt strunele de otel, tinand cont de „dintii“ cu care ferocele rapitor ataca prada. Taimenul se lupta aseme¬nea unei stiuci uriase, fiind considerat de cinci ori mai puternic decat salbatica stiuca scotiana, probabil cel mai indracit peste european. Confruntarea incepe insa abia dupa ce ai agatat taimenul. Drill-ul este prelungit, putand dura pana la doua-trei ore, rastimp in care pestele te poate obliga sa-l urmaresti kilometri buni de-a lungul raului inainte de a accepta sa fie varat in minciog. Rasplata este insa cu totul deosebita: se citeaza cazuri in care un singur taimen a servit drept masa pentru 30 de oameni! In fine, daca te-ai plictisit de asemenea infruntari epopeice, ai si varianta pescuitului de regularitate. Lipanul poate atinge aici 2 kg, iar un pescar mediu poate prinde pana la 100 pe zi!
THAILANDA. Cand crapul cantareste un chintal
Recordul mondial oficial la crap, stabilit in Romania, la Sarulesti, este de 37,2 kg, iar cei care se ocupa de aceasta balta povestesc despre exemplare mai grele de 40 kg, prinse insa la navod, nu cu lanseta. Acest record inseamna, totusi, putin fata de greutatea exemplarelor care se pot captura in Thailanda, din faimosul lac Bum Sang Lan. Crapul de aici (Catlocarpio siamensis) atinge frecvent 100 kg si este, de departe, cel mai mare din lume. Tot aici se prind somni uriasi, dar si faimosii arapaima, importati in 1985 din jungla amazoniana si considerati cei mai mari pesti de apa dulce de pe Pamant (peste 200 kg). Cei mai mari dar si cel mai greu de prins – doar 6 exemplare putand fi aduse la mal pana acum pe Bum Sang Lan. Recordul ii apartine, din august 2001, englezului Joe Taylor, care a capturat un arapaima de 185 kg.
Ghidul cel mai faimos nu este nici el localnic, ci francez. Pe numele sau Jean-François Helias, acesta are o agentie de turism cu sediul la Bangkok. Organizarea este buna, putandu-se locui la hotel sau in bungalow-urile din jurul lacului, ultimele fiind preferate intrucat sunt dotate cu pontoane pentru pescuit. Agentia furnizeaza momeala si permisele, cu maximum doua undite de pescar. Se zice ca, practic, nici nu ai nevoie de mai multe, tinand cont de frecventa cu care musca pestii aici.
NOUA ZEELANDA. Cu elicopterul dupa baramunda
Litoralul neo-zeelandez accesibil din Auckland ofera 300 km de coasta si posibilitatea de a pescui atat in lagune, cat si pe insulele din vecinatatea barierelor de corali. Daca in laguna pestele cel mai dorit este baramunda – captura favorita a celui mai mediatizat pescar din lume, australianul Rex Hunt (ale carui emisiuni sunt difuzate pe Discovery) –, in apropierea recifului se cauta mai ales trevally, pestele cu coada galbena si, nu in ultimul rand, snapper (un peste nu foarte mare – recordul e de numai 17,2 kg –, dar cu o carne, se zice, incredibil de gustoasa).
Se pescuieste atat cu momeli artificiale, cat si cu felurite moluste mici. Spectacolul natural egaleaza aventura sportiva, deplasarile cu elicopterul de-a lungul recifului dezvaluind un peisaj unic. Optional, se pot face excursii cu caiacul si scufundari, se poate practica snorkeling si se poate pescui cu harponul (cel mai mare peste din zona – marlin – atingand pana la 250 kg).
INFO UTIL. Cum, cat, unde?
Mongolia
www.adventuresports.com
www.mongoliahunts.mn
Juulchin Tourism Corporation of Mongolia
Tel.: 00 976 1 328 428, 328 455
e-mail: [email protected]
Pachet complet de pescuit: 3.800 USD/10 zile (include transferuri interne in Mongolia, 2 nopti in Ulan Bator, 6 nopti in tabara de pescuit, in corturi de 2 persoane, 3 mese pe zi, ghid specializat, momeli etc.) Zi suplimentara: 450 USD
Optional: excursie in desertul Gobi – 500 USD
Sezon de pescuit: iulie-octombrie
Grup minim: 8 persoane
Thailanda
www.wheretofish.com
www.wildasia.net
Fishing Adventures Thailand
Tel.: 00 661 846 9894
e-mail: [email protected]
Pachet complet de pescuit: 3.995 USD/10 zile (include transferuri interne, 4 nopti la hotel in Bangkok, 5 nopti in bungalow la Bum Sang Lan, 3 mese pe zi, 6 zile de pescuit, ghid specializat, barca pentru 2-4 persoane, momeala etc.)
Optional: excursie pe insula Ko Samui – 700 USD
Sezon de pescuit: tot anul, ideal in luna mai
Grup minim: 8 persoane
Noua Zeelanda
www.nzfishingsafaris.com
New Zealand Fishing Safaris
Tel.: 00 64 09 420 5545
e-mail: [email protected]
Sezon de pescuit: mai-noiembrie
Pachet Island Stay Away: 890 USD/2 zile (include o noapte de cazare pe insula Kawau, 3 mese, barca pentru 8 persoane, ghid specializat, momeala etc.)
Pachet Heli-Fishing Great Barrier Island: 415 USD/zi (include transfer cu elicopterul la fiecare 30 de minute, o masa, lansete profesionale Shimano, ghid specializat, momeala etc.)
Pachet Heli-Fishing Pah Farm Lodge: 350 USD/2 zile (include transfer cu elicopterul, o noapte la hotel, 3 mese, lansete profesionale Shimano, ghid specializat, momeala etc.)
CITESTE SI: