Mississippi cu si fara Mark Twain
De mentionat faptul ca pana astazi au fost realizate peste saizeci de lungmetraje cu trimitere explicita la marele fluviu, printre peliculele celebre numarandu-se si policier-ul Mississippi Burning al lui Alan Parker, cu Gene Hackman si Willem Dafoe in rolurile principale.
Alaturi de Gershwin si Presley, o intreaga pleiada de muzicieni celebri si-a legat numele de Mississippi: legendarul interpret de blues B.B. King, John Lee Hooker, Muddy Waters sau diva country cu peste 11 milioane de discuri vandute, Faith Hill. De pe Mississippi provin si reginele muzicii country LeAnn Rimes si Tammy Wynette – pentru care orasul Nashville din Tennessee ramane reperul decisiv al carierei – si marea soprana de opera Leontyne Price (5 Premii Grammy).
Scriitori de prestigiu, de la William Faulkner (al carui tinut imaginar, Yoknapatawpha, evoca teritoriile sudice strabatute de Old Man River), pana la autorul contemporan de bestseller-uri John Grisham (care pomeneste aceste pamanturi chiar in primul sau roman, A Time to Kill) si-au oglindit fiinta si creatia in Mississippi. Elemente legate de arealul definit de fluviu sunt de gasit si in drama Menajeria de sticla a lui Tennessee Williams sau in cartile prozatoarei Eudora Welty, care a debutat, in 1941, cu o culegere de povestiri, Perdeaua verde, inspirata de viata la tara pe malul lui Old Man River.
Totusi, daca e sa-l citez – pentru final – pe scriitorul cel mai marcat de Mississippi, trebuie sa ma intorc la Mark Twain, care, pe 16 februarie 1857, se imbarca la bordul navei Paul Jones in calitate de simplu pasager, pentru ca, douasprezece zile mai tarziu, sa fie acceptat ca ucenic de pilot: „Inca de pe cand aveam sapte ani si vedeam vapoarele trecand pe Mississippi, stiam ca ziua cea mai importanta din viata mea va fi aceea in care voi pilota eu insumi un asemenea vas si voi ajunge stapanul fluviului.“
Foto: Erik Sampers/Nazca Pictures
FACTS
Info util Croaziere
Delta Queen Steamboat Company www.deltaqueen.com Tel.: = 800.543.19.49 Program: Big Band Tour, Memphis – New Orleans, 7 nopti, 2.035-5.215 USD/loc in cabina dubla, all inclusive
Virtuoso Travel www.travelwizard.com Tel.: = 800.330.88.20 Program: New Orleans Experience, 3 nopti, 695-1.295 USD/loc in cabina dubla, all inclusive
Battlefield Cruise www.bigeasystore.com Program: tur de 3 ore cu Creole Queen in zona istorica a portului din New Orleans, 27 USD (o masa inclusa)
Mississippi, pe malurile caruia s-au dezvoltat orase ca Minneapolis, Saint Paul, Memphis, Baton Rouge sau New Orleans, strabate teritoriul SUA de la nord la sud. Peisajul cultural pe care magnificul fluviu il subintinde egaleaza si uneori chiar intrece in grandoare peisajul natural pe care tot el il pune in valoare, din locul unde izvoraste (regiunea Marilor Lacuri) si pana la varsare (Golful Mexic). Ucenicul vrajitor Cand a debutat in presa, in 1863, Sam Clemens, fost pilot cu atestat in buna regula, si-a ales drept pseudonim o expresie consacrata pe navele ce strabateau in sus si in jos fluviul lung de 3.705 kilometri: mark twain (mark number two).
Expresia indica adancimea de 12 picioare (3,658 metri), la care deplasarea pe rau cu o nava de gabarit obisnuit era considerata sigura. Viitorului scriitor asemenea lucruri ii intrasera in sange cu sase ani inainte, pe vremea cand ucenicea ca pilot pe un vas cu aburi.
Razboiul Civil, cu cele 16 batalii purtate in zona, avea sa-i opreasca, insa, brutal cariera de navigator. Nu va mai locui aici vreodata, dar isi va intitula biografia din 1882 Viata pe Mississippi, fapt ce demonstreaza influenta extraordinara pe care a exercitat-o asupra sa marele fluviu. Dar opera cea mai faimoasa in care Mark Twain a evocat Mississippi este romanul Aventurile lui Huckleberry Finn, in fapt un palpitant jurnal de calatorie de-a lungul fluviului.
Michi Sepe Cunoscut si ca The Body of a Nation, pentru ca, printre altele, transporta circa 60% dintre materiile prime agricole si industriale ale Statelor Unite, Mississippi este un curs de apa mare si la propriu (bazinul sau este comparabil ca suprafata – 3.230.490 de kilometri patrati – doar cu bazinele fluviilor Congo si Amazon), si la figurat. Indienii ojibway din Minnesotta l-au numit, inca din vechime, Messipi, Raul cel mare, alti nativi americani (algonquinii) i-au spus Tatal tuturor apelor, in timp ce afro-americanii l-au botezat, cu afectiune, Old Man River.
Prima grafie consemnata istoric este Michi Sepe si ii apartine locotenentului Henri de Tonti, participant la expeditia franceza din 1681 condusa de exploratorul René-Robert de La Salle. Tonti a preluat denumirea din limba indienilor Chippewa (care, in prealabil, la 1540, se intalnisera cu exploratorii spanioli condusi de Hernando de Soto). Statele Unite au obtinut controlul asupra intregului bazin abia in 1803, o data cu achizitionarea Louisianei de la francezi, iar evenimentul a declansat o adevarata avalansa de aventurieri porniti spre cucerirea noilor taramuri.
Vanatorilor le-au urmat comerciantii si fermierii, iar impreuna cu acestia au venit sclavii de culoare, forta de munca pentru marile plantatii. De aici inflorirea blues-ului si a muzicii negro-spiritual (gospel), cantata in biserici, apoi in teatrele ambulante, pentru ca, ulterior, sa ajunga sursa de inspiratie pentru muzica lui George Gershwin.
Astazi, una dintre principalele atractii ale unei croaziere pe Mississippi ramane muzica live interpretata pe puntea vaporului sau intr-una dintre numeroasele cafenele tematice insiruite de-a lungul fluviului. Se aude, se vede, se citeste Un arc peste timp uneste muzica de altadata de fenomenul rock si nu intamplator Graceland, resedinta lui Elvis Presley, se afla langa Memphis, Tennessee, artistul fiind legat de Mississippi nu doar prin locul nasterii (Tupelo), ci si prin intreaga cultura muzicala a copilariei si adolescentei sale, sugerata parodic intr-o secventa antologica din Forrest Gump, filmul de Oscar al lui Robert Zemeckis.