Pare simplu? Atunci aflati ca in fiecare zi Klaus isi duce copiii la scoala de pe continent cu barca, cu snowmobilul sau cu o ambarcatiune pe perna de aer, in functie de anotimp. Si mai aflati ca, desi locuieste pe insula de vreo 15 ani, abia de patru ani are curent electric. „Am platit si platesc in fiecare zi pretul libertatii mele, dar merita cu prisosinta. Sunt convins ca drumul cel bun catre viitor este acela pe care ne vom regasi relatiile de armonie cu natura.“
Tare de tot omul! Dupa o partida de pescuit somon, in asteptarea mesei, Klaus ne-a poftit la o sauna cu lemne. In timp ce naduseam in disperare la 93 de grade Celsius (atata arata termometrul de pe perete), un amic finlandez care asuda alaturi de mine mi-a spus: „Cred ca acum este momentul!“ „Ce moment, monser?“ – intreb. „Este momentul sa facem o baie in piscina!“ „Bine“, zic, „dar Klaus n-are piscina pe insula!“ „Te inseli, are cea mai mare piscina din lume!“ – si-mi arata prin fereastra aburita Marea Baltica.
„Azi, apa e numai buna, are sase grade. Hai sa mergem!“ Fac repede o socoteala: 93 minus 6 fac 87. Inchid ochii si ma vad cum ies din sauna, alerg gol vreo 10 metri pe un ponton de lemn, apoi ma arunc in apa de sase grade. „O sa murim. Nu pot s-o fac“ – soptesc pierit. Dar n-am murit, desi am facut-o. Dovada ca am apucat sa scriu acest articol.
Post Scriptum
Dar Koskenkorva, Karhu, Lapin Kulta, ce sunt? Ei bine, n-am sa va spun decat ca prima contine cam 38% iar urmatoarele doua numai 5%. Cum ce? Alcool.
Foto: Photoland, Lucian Vasilescu
FACTS
Pentru sprijinul acordat la realizarea acestui fotoreportaj:
Domnilor Pekka Iho, Juha Rautalahti si Lasse Lerche – din partea M-real
Domnului Adrian Murarus –
Sales Director, Paper and Board Alliance, reprezentant M-real in Romania
Helsinki facts
In Helsinki traiesc cam 560.000 de oameni (cca un milion inclusiv in zona metropolitana). Atunci cand vremea ii rasfata cu 10ºC, finlandezii ies sa se prajeasca la soare pe iarba Esplanadei din centrul orasului sau iau cu asalt terasele restaurantelor, unde stau ceasuri la rand band bere, sa se racoreasca. Iar cand temperatura apei marii ajunge la 15 grade, nu cautati nici un finlandez pe uscat: ii veti gasi pe toti balacindu-se in Marea Baltica.
Polar facts
Din interactiunea efectelor exploziilor solare cu magnetismul Pamantului se nasc fascinantele lumini ale noptilor senine: aurorele boreale. Un sejur care va ofera certitudinea ca veti asista la cel putin un astfel de fenomen trebuie sa dureze doua saptamani.
In nordul Finlandei, Lapland (Laponia), traiesc, pe o suprafata uriasa, doar circa 6.500 de oameni.
Fish facts
Incercati si n-o sa va para rau: se ia un polonic (mic) de icre crude, peste ele se adauga unul de smantana grasa, apoi unul de ceapa taiata cubulete mici. Presarati deasupra un strat diafan de piper. Aveti grija ca in fiecare lingura pe care o duceti la gura sa se regaseasca toate aceste componente. Dupa fiecare dumicat, este recomandata o doza de Koskenkorva.
Oficiul postal Mos Craciun
In apropierea Cercului Polar, orasul Rovaniemi este recunoscut drept resedinta oficiala a lui Mos Craciun. Aici, din ratiuni turistice, atmosfera Craciunului este cultivata pe toata durata anului. Asa cum era de asteptat, cei mai multi vizitatori sunt japonezii, veniti sa se fotografieze cu Mosul si cu cei noua reni ai sai: Dasher, Dancer, Prancer, Vixon, Cornet, Cupid, Donner, Blixon si Rudolph. As fi vrut sa adaug cat de gustoasa este carnea de ren, dar ma tem sa nu-i supar pe cei mici.
Direct catre Finlanda nu zboara, din Bucuresti, nici pasarile, nici fluturii, nici avioanele. Aveam de ales intre o escala la München si una la Budapesta. Posibilitatea de a degusta diverse sortimente de bere germana la ele acasa, in cele trei ore cat aveam de asteptat cursa de Helsinki, a avut o contributie hotaratoare in luarea deciziei.
Acasa la 710.000 de tone de hartie pe an
Oferta din aeroport ne-a confirmat faptul ca am fost inspirati cand am ales Münchenul. In timp ce faceam o atenta analiza organoleptica a unei beri nefiltrate, am primit un telefon care ne vestea ca la fabrica M-real Kirkniemi, cea pe care urma sa o vizitam, tocmai a inceput greva. Nu-i nimic, am zis, mergem inainte. Una peste alta, conflictul de munca ne-a oferit posibilitatea de a umbla in liniste prin imensele hale de productie si de a ne „baga nasul“ printre utilajele care, altfel, se invart cu repeziciune, facand un zgomot asurzitor.
In exportul Finlandei, produsele si subprodusele industriei lemnului, inclusiv hartia, sunt pe locul al treilea, dupa cele ale electronicii/IT/comunicatiilor si metalurgiei. Una peste alta, fabrica vizitata ne-a lasat impresia unei uriase si septice uzine de medicamente. De altfel, preocuparea pentru curatenie si pentru protejarea mediului le-a intrat (nu stiu cum) finlandezilor in reflex.
Prietenele mele finlandeze
La scurt timp dupa ce am vizitat fabrica, am facut cunostinta, in casa de oaspeti a M-real, cu cele doua bune prietene care aveau sa ne insoteasca pe toata durata scurtului nostru periplu finlandez: Koskenkorva si sauna. Nu exista casa, bloc de locuinte sau hotel in Finlanda care sa nu aiba sauna. Ia-i finlandezului sauna si i-ai distrus viata. Dar Koskenkorva? Ce este Koskenkorva? Putintica rabdare… Dar Karhu?
Dar Lapin Kulta? Astea ce mai sunt? Rabdare, din nou rabdare… Sa mergem acum pe insula Sådö, din arhipelagul finlandez. Ca veni vorba: Finlanda are o suprafata de 338.000 de kilometri patrati (din care 10% sunt apa si 69% padure) si o populatie de 5,2 milioane de locuitori.
Acum sa nu credeti ca este o gresala de tipar: in „patrimoniul“ finlandez se gasesc 187.000 de lacuri si 180.000 de insule. Suma circumferintelor tarmului continental, ale lacurilor si insulelor finlandeze este cam de opt ori mai mare decat circumferinta Pamantului.
Insula Sådö: aici s-a decis sa traiasca Klaus Berglund, impreuna cu sotia si cu cei opt copii ai lor. Dupa studii superioare de piscicultura, Klaus Berglund a facut o frumoasa cariera de top model international, a colindat Pamantul in lung si-n lat, prezentand colectiile marilor creatori de moda, apoi s-a saturat de lumea aceea stralucitoare si falsa, s-a mutat pe o insula si a decis sa traiasca din pescuit.