Nici o masa fara peste!
Slogan aplicabil pe de-a-ntregul la Bara Iguape, deoarece aici principala ocupatie a localnicilor este pescuitul. Inarmati cu barci jangada si cu ustensile rudimentare, pescarii ademenesc prada cu usurinta. Mancarea traditionala a oraselului se compune din peste prajit, fasole neagra, farofel (un fel de paine cu flori) si orez alb – meniu nelipsit de la nici un eveniment.
In drum spre vechea colonie Aracati, situata la aproximativ 180 de kilometri nord de Fortaleza, buggies isi dau intalnire cu toate printesele plajelor din nord-estul Braziliei – statiunile Morro Branco, Praia das Fontes si Canoa Quebrada.
Chiar daca, pe moment, vi se pare dificil sa retineti numele acestor plaje, cu siguranta ca, dupa ce le veti vizita, nu vor mai exista probleme de acest fel. Orasul Beribere, situat la 185 de kilometri sud de Fortaleza, este poarta de iesire catre alte plaje cu „coronita“ si marcheaza inceputul Falezei Rosii.
Daca aveti preferinte muzicale bine stabilite si ritmurile traditionale braziliene nu va inspira, va propun vizitarea orasului Canoa Quebrada, al doilea mare centru turistic din Ceara, necunoscut pana in anii ’70, cand a fost „descoperit“ de catre hippioti si blackpunkeri. Acum ati inteles ce vreau sa zic. In plus, statiunea este un oras al luminii si garantat va veti indragosti de peisajul mistic creat de dunele de nisip si de stancile albe, care formeaza un viril zid natural in fata marii. Localnicii le recomanda celor care vor sa-si ridice nivelul adrenalinei escaladarea dunelor de nisip. Cool, nu? Un mic sfat, dar de mare efect: nu incercati asta in sezonul ploios!
La douazeci de kilometri departare de Canoa Quebrada, se afla Ponta Grossa, un loc oarecum bizar prin linistea instaurata parca pe vecie aici. Drumul catre urmatoarea destinatie, Galinhios, este un adevarat slalom printre dunele de nisip si de sare. In peisaj apar apoi satele de pescari Calcanhar si Caicara, unde puteti gusta cele mai delicioase preparate din fructe de mare si, in plus, homari in sos de portocale. Tot aici va puteti racori la umbra cocotierilor care inconjoara plaja. Hotelurile sunt dotate cu aparatura si mobilier modern. Ce mai, este locul perfect pentru luna de miere sau pentru o vacanta reusita.
Sa nu credeti ca pe surferi i-a uitat Dumnezeu cand a suflat cu vant si cu viata peste aceste taramuri. Zona satului Maracajau este perfecta pentru surfing. Sau mai mult ca perfecta, daca luam in calcul putinele stanci ce rasar din apa si valurile mai mereu mari. In jurul stancilor s-au format parrachos, iazuri naturale, unde poti hrani pestii sau poti face scuba.
Statiunea Ganipabu, o alta miss intre statiuni, se lauda cu stancile sale de nisip si cu imensa padure de palmieri. Descoperita in urma cu 500 de ani de catre navigatorii portughezi, regiunea Ganipabu este un taram neexplorat in totalitate pana astazi. Si aici buggying-ul este sport national. Pana si autoritatile il prefera.
Urmatoarea statie este orasul Natal, situat la 63 de kilometri de Ganipabu, un alt loc prielnic pentru a va dezlantui. Sa nu credeti insa ca ati cunoscut toate „miss“-urile, pentru ca exoticele plaje continua spre sud cu statiunea Tibau, un loc excelent de venit cu familia. Da, ati ghicit, micul 4×4 misuna si pe aici. Bon voyage!
foto: Guliver