5. Calatorind in Africa, te vei imbolnavi de boli tropicale. Adevarat si fals. Exista boli de care, oricat te-ai feri, nu scapi, iar principala amenintare, indiferent de latitudine, o reprezinta malaria. Exista insa si boli impotriva carora vaccinurile sunt eficiente 100%: febra galbena (vaccinarea specifica este absolut necesara pentru a putea intra si iesi din Africa Neagra), meningita sau hepatitele. Aici, insa, intervine intotdeauna o doza de sansa (personal, nu am luat niciodata medicamente pentru prevenirea malariei si nici nu am contractat inca microbul, in timp ce multi prieteni europeni inghit cu religiozitate pastila zilnica si, cu toate astea, se imbolnavesc de malarie de cateva ori pe an), dar trebuie urmate cu strictete cateva masuri de profilaxie: igiena mainilor, consumul de apa imbuteliata sau filtrata, evitarea expunerii prelungite la soare, hidratarea si crema anti-insecte.
Concluzia?
Pentru a te bucura pe deplin, pregateste-ti cu atentie calatoria in Africa, atat din punct de vedere logistic, cat si psihic. Iar daca reusesti sa treci peste dificultatile zilnice inerente, vei descoperi in Continentul Negru un teritoriu fascinant, gazda a unui numar incomensurabil de culturi, obiceiuri si traditii.
Am trecut in acest serial african in mod intentionat de la Maghrebul dezvoltat, la Coasta Sclavilor – un adevarat petic de Africa Neagra – pentru a sublinia contrastul istoric dintre cele doua Africi.
Zona aflata pe teritoriul actualelor state Benin si Togo ii atrage in special pe temerarii dornici de a vedea locul de origine a milioanelor de africani vanduti ca sclavi pe Noul Continent. Insemnatatea economica, dar si culturala a acestei migratii fortate a fost imensa: fara ea, lumea nu ar fi cunoscut acum blues-ul si jazz-ul, rasta, Bronx-ul sau recordurile mondiale la viteza.
De-a lungul saptamanilor de calatorie prin aceasta zona, am avut prilejul sa descopar un fapt de traditie autentic, reprezentat de practicarea voodoo-ului ca mod si conceptie de viata, am intalnit peisaje exotice si oameni primitori. Din pacate, vestigiile istorice, in aceasta parte a Africii supusa umezelii, sunt inexistente; ceea ce confera unicitate Continentului Negru este mai ales faptul ca locuitorii lui isi traiesc istoria in prezent.
Din odinioara temutul regat al Abomey-ului nu s-a pastrat nimic: ghizii le arata trecatorilor un sant ce duce cu gandul la centura de aparare a intaritei capitale Dahomey, dar pentru ochiul european acesta e departe de notiunea de vestigiu istoric. Daca insa reusesti sa treci peste asta, vei descoperi ca istoria iti este revelata de chiar locuitorii actuali: pe Valea Tamberna, oamenii locuiesc in aceleasi case fortificate construite in urma cu 500 de ani si se inchina zeitatilor voodoo.
La Lomé, capitala Togo-ului, piata de „produse naturale“ concureaza cu succes farmaciile. Imaginati-va o incapere joasa, inundata de arome exotice, in care o batrana vrajitoare isi primeste clientii pe rand. In functie de afectiunea de care sufera pacientul, dar si de istoria familiei lui, reteta va contine piele de crocodil, ureche de hiena, creier de maimuta si gheare de papagal.