Safari in bushveld
Celor care vor mai mult li se ofera alte destinatii, de pilda Hluhluwe – cea mai veche rezervatie de animale a tarii, intinsa pe 23.000 de hectare, unde poti gasi si hipopotami – sau Augrabies (in limba tribului khoi insemnand Marele Zgomot, cu referire la o cascada a fluviului Orange), unde vedeta este rinocerul negru. Alta optiune poate fi Gorah, zona cu cea mai densa populatie de elefanti din lume (Addo Park, 12.000 de hectare, situat la 72 km nord de Port Elizabeth).
Spre deosebire de alte rezervatii, aici sunt acceptati si copiii de toate varstele, pentru care se pot organiza programe de safari personalizate, care dureaza o zi. Atractiile locale sunt sacalul negru, strutul, zebra si, bineinteles, rinocerul cu doua coarne, care cantareste pana la o tona si jumatate. Londolozi (sau, in limba zulu, Protectorul tuturor vietuitoarelor), situata in regiunea Mpumalanga, constituie o alta rezervatie de interes maxim, gratie atat ofertelor speciale (de pilda, safari nocturn, excursii cu canoea indigena pe Raul Hipopotamilor sau expeditii de pescuit pentru copii), cat si opulentei peisajului, dublat de o retea de tabere turistice de lux (Bateleur, Tree, Bush Pioneer si Bush Founders).
Coborand dinspre masivul muntos Ubombo spre malul Oceanului Indian, Phinda Rock Lodge reprezinta o alta tentatie greu de ignorat. Pe langa fauna africana (cu efective de rinoceri albi in crestere semnificativa in urma amplelor operatiuni de conservare a patrimoniului zoologic intreprinse in ultimii ani), exista aici posibilitatea de a admira, in timpul partidelor de scuba diving sau de snorkeling, un luxuriant spectacol acvatic, comparabil cu cel pe care-l dezvaluie scufundarile in arealul Marii Bariere de Corali australiene. In plus, pe plajele de pe coasta Maputaland, in perioada noiembrie-ianuarie pot fi contemplate coloniile de broaste testoase marine.
Intorsi din expeditie, ultima reduta de cucerit este cea a gastronomiei, care pretinde ca vizeaza direct „hrana pentru suflet“, spiritul – ca si stomacul, de altfel – putandu-se delecta in primul rand cu cele trei specialitati locale: muschiuletul de crocodil cu sofran si cumin, omizile prajite si capul de oaie umplut. Alte delicatese indigene se numesc biltong (carne de vanat sarata si uscata, un fel de ghiudem), bobotie (versiune mult imbunatatita a placintei pastorului, mostenita de la colonistii britanici) sau boerewors (carnatii traditionali, prajiti pe carbuni incinsi).
Dincolo de faptul ca Africa de Sud reprezinta o destinatie completa, cu toate formele de relief in versiuni spectaculoase si cu o incredibila diversitate a faunei, aici se poate face turism in tot timpul anului, gratie unei clime relativ blande, cu temperaturi medii cuprinse intre 15 si 30 de grade Celsius. Totusi, cunoscatorii prefera, pentru gameviewing in nordul tarii, lunile de iarna (aici, asta inseamna, insa, intervalul mai-august), cand veldul nu este acoperit integral de maracini, vizibilitatea fiind optima. Vara (noiembrie-martie), sunt recomandate regiunile sudice, cu ploi infime si zile exclusiv insorite.