FACTS
BIG 5 GAMEVIEWING: leu, leopard, rinocer, bivol salbatic, elefant. »EXTRA BIG 5: zebra, ghepard, hipopotam, crocodil, girafa.
Info util
African Travel Gateway
www.africantravel.com
[email protected]
Tel.: 27.015.793.11.91
Fax: 27.015.793.07.69
» Fly-in Safari la Kapama Lodge, cazare la Thornybush Main Lodge, all inclusive, transferuri de la si spre Johannesburg. Preturi in perioada noiembrie 2005 – aprilie 2006: 4 zile/3 nopti – 800 euro,
7 zile/6 nopti – 2.722 euro/pers.
» Night Beach, Battlefields & Safari Tour (Durban, Kwazulu-Natal), all inclusive. Pret noiembrie 2005 – aprilie 2006:
11 zile/10 nopti – 1.646 euro/persoana.
» Cape Town, Winelands, Garden-Route & Safari (Tsitsikamma National Coastal Park, Addo National Park), all inclusive. Pret decembrie 2005 – aprilie 2006: 1938 euro/persoana.
» Kwenda Safari, personalizat (Johannesburg, Golden Gate National Park, Lesotho, Sani Pass, Durban, St. Lucia, Hluhluwe, Swaziland, Kruger National Park, Limpopo). Pret: 14 zile/13 nopti – 2.160 euro.
» Car rental: Land Rover Defender Safari Camper. Pret: 125-140 euro/zi.
Incursiuni nefericite
Hipopotamul este una dintre vedetele parcurilor naturale din Africa de Sud, putand fi intalnit in special in provinciile Kwazulu Natal si Mpumalanga. Mamifer semiacvatic cu lungimea de 4 metri si greutatea de pana la 3 tone, desi vegetarian, devine agresiv cand imprudentii ii incalca spatiul vital, putand ataca si distruge barcile de mici dimensiuni. Dotat cu falci uriase, impodobite cu colti remarcabili, poate sectiona instantaneu membrele umane.
Apare pe neasteptate la suprafata apei, dupa imersiuni care pot dura cinci minute. Foarte sociabili in relatia cu semenii lor, hipopotamii traiesc in grupuri relativ numeroase, de 5-20 animale din mai multe generatii. Victimele care au nimerit, din greseala, in zone populate cu familii de hipopotami descriu incidentele drept „incursiuni nefericite in iadul terestru“.
Desigur, ochii unui copil de atunci nu puteau sesiza falsul, insa un calator exigent de azi prefera, cu siguranta, un decor natural si personaje cat se poate de reale. Lucrul este posibil, iar una dintre destinatiile recomandate este Africa de Sud, cu al sau Kruger National Park si cu toate celelalte rezervatii. Aici, pe zeci de mii de hectare cu vegetatie specifica zonelor semiaride (bushveld, adica un soi de maracinisuri sau, daca vreti, o savana ghimpoasa), pot fi regasite toate speciile de pasari, reptile sau mamifere, inclusiv „Clubul celor 5“: leul, leopardul, rinocerul, bivolul salbatic si elefantul.
Iubitorii acestor animale nu au motive sa se teama de disconfortul specific salbaticiei: deloc paradoxal pentru o tara care privilegiaza turismul ca ramura economica, din tufisurile tepoase rasar, la tot pasul, rezidente luxoase de 4 sau 5 stele, intre care se circula cu mare usurinta – cu ajutorul vehiculelor de teren 4×4 sau, in cazul unor distante considerabile, cu al elicopterelor. O experienta de tip safari presupune, intai de toate – dupa ce ai aterizat la Johannesburg, pe platoul inalt (1.800 de metri altitudine) din Transvaal – doua-trei zile de acomodare la Thornybush Main Lodge.
Aici, ghizi specializati, care urmeaza calatorii si in safari-ul propriu-zis, te instruiesc in legatura cu regulile obligatorii de respectat in veld, intre care prima, vitala, este sa nu cobori niciodata din jeep fara acordul calauzei. Evident, nefiind o gradina zoologica, cu animale devenite apatice in urma supradozelor de sedative, nu ai voie sa te apropii pentru a le fotografia. Este preferabil sa folosesti zoom-ul pentru a surprinde detaliile.
Daca toate astea (si multe altele) fi-vor invatate, esti gata pentru marea aventura, care incepe propriu-zis la Kapama, locul unde chiar te vei putea intalni cu primele animale. In plus, pentru simplii turisti, dar si pentru marile corporatii care-si organizeaza aici conferintele anuale, exista un hotel, compus din bungalow-uri, cu toate facilitatile mileniului trei.
Desigur, nu o reuniune de manageri cu laptop-urile conectate la site-ul bursei din New York ne intereseaza, ci natura cu fabuloasa ei diversitate, asa ca proviziile se incarca de indata in masini, pentru ca urmeaza partidele de Big 5 Watching. Nu va tabari in fiecare zi un leu asupra capotei jeep-ului, ca in reclamele TV, dar, cu siguranta, de vazut il vei vedea live. La fel, pe elefant, pe rinocer sau pe ceilalti onorabili seniori ai rezervatiei. Nu este exclus sa ai parte de bonusuri, de la faimoasa antilopa springbok (mascota echipei nationale de rugby, Africa de Sud fiind una dintre castigatoarele Cupei Mondiale) la girafa, de la crocodil la zebra ori de la babuin la ghepard (adica varul primar al leopardului).