Home » Travelling » Moscova – cetatea Patronilor de la Rasarit

Moscova – cetatea Patronilor de la Rasarit

Publicat: 03.02.2009
In ultimii 20 de ani, orasul-emblema al fostului Imperiu Rosu a renascut intr-un mod pe care fostii lideri comunisti Lenin, Stalin sau Brejnev nu l-ar fi putut anticipa vreodata, devenind pe zi (sau noapte) ce trece o capitala mondiala a rafinamentului "decadent" de tip occidental, menit sa satisfaca pretentiile numerosilor milionari in dolari care invart acum rotile puterii.

Boom-ul luxului

Uniunea Sovietica a disparut demult iar Moscova – asa cum o stiam de pe vremea marilor parade militare celebrand cu fast propagandistic Ziua Victoriei sau Marea Revolutie din Octombrie – este cu totul alta decat pe vremea cand MIG-urile survolau orgolioase tribuna oficiala, unde liderii partidului bolsevic tronau cocarjati de decoratii. Un vechi banc spunea ca o clarvazatoare i-a prezis lui Stalin ca, in anul 2000, cateva milioane de oameni vor manca orez in Piata Rosie si vor folosi cu totii betisoare. Anecdota s-a adeverit pe jumatate: specificul sovietic s-a aneantizat, insa nu chinezii dau acum ora exacta langa Kremlin, ci europenii si americanii. Metropola ex-comunista adecveaza necontenit simbolistica made in USA, de la KFC la Hard Rock Café. Devenita un centru al marilor afaceri, Moscova – desi ramane inca, in proportie de 70%, un gulag de nevoiasi, cu o medie a venitului similara sau inferioara celei de la Tecuci ori Barlad – gazduieste valuri succesive de expati, dar si casta oligarhica locala, din randurile careia se recruteaza nu putini fruntasi ai topurilor din Forbes. Logic, asteptarile de lifestyle ale acestora s-au modificat si ele, existand deja destule „felii” sociale cosmopolite care nu exclud din cotidian luxul sau chiar extravaganta.

Cand producatorul suedez de mobila IKEA a deschis prima sa reprezentanta moscovita, in 2002, desi inaugurarea s-a desfasurat la 5,5 kilometri de cea mai apropiata statie de metrou, organizatorii s-au trezit cu o multime de 45.000 de participanti. Ritmul de crestere a economiei rusesti, superior celui din Europa Occidentala, justifica partial acest boom al comertului cu articole de lux, considerat pana nu demult unul de nisa. Pe langa afacerile legale, la Moscova infloreste si o impresionanta economie la negru, cu tranzactii sofisticate, inclusiv de armament de ultima generatie. Iar beneficiarii acestui boom – cand nu-si achizitioneaza resedinte de lux pe Riviera (unde peste jumatate dintre restaurante afiseaza deja meniul si cu slove chirilice) – investesc puternic in confortul personal, „les nouveaux riches” fiind gata sa scoata din buzunar oricat pentru ceea ce, cu doar un deceniu in urma, li s-ar fi parut un capriciu de neconceput.

Citadela milionarilor

Celor peste 3 milioane de masini ale metropolei li se adauga anual, pe langa turismele de serie (aproximativ 200.000), cateva mii de limuzine de ultimul tip, inclusiv si, mai ales, blindate. (Pe fondul ambuteiajelor, agentii de circulatie – care au dreptul de a incasa amenzi cash – se gandesc deja la vilute cochete in imprejurimile capitalei.) Unii analisti compara miracolul moscovit cu frenezia iscata de petrodolari in Golful Persic. Peste noapte, apar cvartale de imobile de lux si chiar parcuri rezidentiale cu propria lor politie. Bisericile, prigonite aproape sapte decenii, s-au redeschis in numar mare, noi catedrale fiind, de asemenea, in constructie. Templele comertului sunt, insa, cele mai impozante. Unele – cazul supermall-ului GUM (vezi foto mai sus) – sunt amplasate in vechile cladiri din centru, vestigii ale secolului al XIX-lea, acum modernizate spectaculos. Alti mari retaileri se deplaseaza spre terenurile virgine de la periferii – cazul Auchan-ului frantuzesc, dar si al primei retele autohtone, Mosmart (cu 8 mari centre comerciale, deschise sau in curs de deschidere). Deja, Perekriostok sau Seventh Continent, primele supermarketuri locale organizate dupa model occidental, pot fi considerate depasite ca structura si, mai ales, ca dimensiuni („abia” 16.000-32.000 de metri patrati).

In acest context, al occidentalizarii fortate dictate de fenomenul natural al arderii etapelor, s-a ajuns ca unele hoteluri de cinci stele sa serveasca exclusiv mancare comandata la New York. Dimpotriva, alte hoteluri sau restaurante de lux speculeaza faptul ca fructele si legumele din Azerbaidjan, Gruzia ori Uzbekistan nu sunt modificate genetic, iar carnea nu e dependenta de hormonii de crestere, propunand ca atare, la pret dublu sau triplu, meniuri ecologice, „technology free”. Daca, in privinta alimentelor, se poate vorbi despre existenta unor tendinte diametral opuse, in ceea ce priveste imbracamintea, pentru high life-ul moscovit nu exista decat o singura optiune: se iau in considerare doar produsele de firma, de la Prada la Versace si retur. Noilor orientari – nu doar aspirationale – ale gustului public le corespund o sumedenie de manifestari specifice, concepute pentru a sustine, cat se poate de concret, apetenta pentru bunuri susceptibile de a suporta accize imense. Astfel prolifereaza targurile internationale dedicate exclusiv produselor de lux. Cel mai cunoscut dintre acestea este intitulat sugestiv Millionaire Fair si se desfasoara la sfarsit de septembrie, cand centrul Moscovei este invadat de ceasuri, bijuterii, automobile, obiecte de design, electronice, telefoane, parfumuri, cosmetice, colectii vestimentare etc. care au ca puncte comune raritatea, eleganta si, in special, pretul exorbitant. Sunt zilele in care, daca Ivan nu se duce la Munte, vine Muntele la Ivan, iar cartea de credit Gold sau Platinum tinde sa devina la fel de utila precum, pe vremuri, carnetul de partid.

Made in SUA

Cultura strazii moscovite este un mix de parfum local si kitsch universal, un amalgam de aluzii culturale pierdute si reconditionate. Grila de receptare a fenomenului nu poate sa ignore autoironia care sta la baza adaptarii brandurilor celebre la specificul rusesc, inca puternic imbibat de nostalgii sovietice. Sfarsitul Razboiului Rece a adus o sumedenie de referinte imprumutate direct de la dusmanul de-o viata, americanii putand regasi aici destule simboluri extrem de familiare lor. La inceputul anilor ’90, cand marile retele americane de fastfood incepeau sa-si deschida francize la Moscova, fiecare inaugurare de local trebuia supravegheata de trupele speciale, intrucat miile de oameni care se luptau pentru primii hamburgeri sau primele aripioare picante generau un haos de nedescris. Astazi, McDonald’s, KFC ori Pizza Hut vand zilnic pe piata moscovita cateva zeci de tone de produse, care tind sa elimine definitiv din gustul public faimoasele aperitive rusesti kroska kartoska (cartofi copti umpluti cu branza, peste si/sau salata), blinii cu caviar, pelmeni (un fel de ravioli de inspiratie siberiana) sau piroski (gogosi cu branza, carne, oua, ceapa s.a.). Cu burta plina de hot dogs, pizza sau dublu cheeseburgeri, moscovitii cu chef de gambling se pot abate oricand pe la unul dintre cazinourile recent deschise, in numar mare (peste 50), in oras.

Moscova are si ea mall-urile ei, cu nimic mai prejos decat cele americane, bunaoara. Cardurile au devenit banalitati pentru boutique-urile din GUM, o eleganta galerie comerciala care ofera aceleasi optiuni ca Harrods sau alte centre ale luxului mondial. Construita la sfarsitul secolului al XIX-lea de catre Aleksandr Pomerantev si definita de un surprinzator stil neorusesc, care combina elemente ale arhitecturii ecleziastice medievale cu un acoperis din otel si sticla amintind de statiile de metrou londoneze sau pariziene, impunatoarea cladire se intinde pe toata latura de est a Pietei Rosii. Pe cele trei etaje, peste 1.200 de magazine etaleaza o ametitoare gama de produse, de la ultimele creatii ale fashion-designerilor milanezi, la inevitabilele borcanase cu icre negre sau rosii.

Ce trebuie sa stii despre Moscova

Fondata de Iuri Dolgoruki in anul 1147, Moscova este astazi capitala Federatiei Ruse si numara peste 10 milioane de locuitori, grupati intr-o zona metropolitana cu diametrul de 30 de kilometri si cu suprafata de 1.081 de kilometri patrati. Orasul are o structura radiala, centrul sau istoric fiind reprezentat de fortareata Kremlinului. Din aceasta porneste, spre nord, Tverskaia, cea mai faimoasa strada a orasului, care se continua cu soseaua Sankt Petersburg. Climatul este unul continental, cu extreme de 30º C vara si de – 30º C iarna. Cea mai buna perioada de vizitare este curpinsa intre mijlocul/sfarsitul primaverii si mijlocul toamnei. In Moscova exista 9 gari principale, 4 terminaluri fluviale si 5 aeroporturi, operate de 134 de linii aeriene. 138 de tari sunt reprezentate aici prin ambasade. Transportul in comun se deruleaza pe 624 de rute care insumeaza 6.456 kilometri, numai faimosul metrou de mare adancime avand 182 de statii. Centrul Moscovei merita sa fie strabatut la picior – pentru a-l cunoaste in profunzime aveti nevoie de 3-4 zile, insa nu veti regreta: o plimbare prin Piata Rosie si imprejurimi echivaleaza cu una pe celebrul Champ Elysees din Paris. De altfel, la orice ora din zi si din noapte, centrul metropolei este full de turisti, iar majoritatea moscovitilor de aici inteleg destul de bine limba engleza si va pot indruma spre punctele de atractie. Pentru distante mai lungi, cel mai bine este sa folositi celebrul metrou moscovit.

In luna ianuarie a acestui an, pretul unei singure calatorii era de 22 de ruble (aproximativ 1,9 lei), iar cartelele se vand la case amplasate in incinta statiilor de metrou, precum cele din Bucuresti. Daca stati mai mult de 3-4 zile la Moscova, pentru a evita cozile si a face o mica economie, cel mai bine este sa va cumparati o cartela de 10 calatorii (200 de ruble / 18 lei). Metroul este deschis la 5.30 dimineata la 1 noaptea, iar in cursul zilei, mai precis intre 8 dimineata si 7 seara, este foarte aglomerat. Cu toate acestea, nu veti astepta niciodata mai mult de 2 minute pentru un tren. Unele statii sunt localizate foarte adanc in subteran, iar regula aici, precum si in alte mari orase europene, este sa stati numai pe partea dreapta a benzii rulante, pentru a permite accesul celor care sa grabesc. La metrou, precum si in toate celelalte mijloace de transport in comun nu exista harti sau indicatoare in limba engleza, asadar cei care nu cunosc limba rusa sau nu sunt in stare macar sa citeasca in alfabetul chirilic ar trebui sa se consulte in prealabil cu un vorbitor de engleza care poate fi gasit la hotel. Cele mai spectaculoase statii de metrou in termeni de atmosfera, arhitectura si design sunt Komsomolskaya si Novoslobodskaya de pe linia cercului, Kropotkinskaya de pe linia rosie si Mayakovskaya de pe linia verde. Metroul este relativ sigur, desi hotii de buzunar sunt si aici o problema, precum in orice mare oras. De asemenea, ar trebui sa evitati sa vorbiti la telefonul mobil in preajma peronului, inainte de inchiderea usilor, iar daca nu vorbiti fluent limba rusa si nu sunteti in grup mai mare de cel putin 5 persoane ar fi mai sigur sa nu calatoriti cu metroul mai tarziu de 9 seara, intrucat incepand cu aceasta ora nu mai este deloc aglomerat si va puteti trezi singur in vagon impreuna cu persoane mai mult sau mai putin binevoitoare.

Daca doriti sa va plimbati cu taxiul, cel mai bine ar fi sa va orientati spre compania de stat, Novoye Zholtoye Taxi – o cursa costa 250 de ruble (22,5 lei) indiferent de lungime, insa trebuie sa fiti cu adevarat norocosi pentru a gazi un Novoye Taxi liber. Cu toate acestea, nu aveti de ce sa va faceti probleme – este de ajuns sa ridicati mana pe orice strada principala si o masina se va opri in cateva secunde. Pentru moscoviti este o adevarata traditie, ca o a doua slujba, sa ofere calatorii cu masina contracost. Din capul locului, trebuie sa stiti cateva tipsuri: destinatia trebuie comunicata cat se poate de coerent in limba rusa, negocierea pretului se face dinainte de a porni masina, este aproape un miracol ca un astfel de sofer sa vorbeasca limba engleza, iar daca driverului nu-i convine cursa o sa va refuze pe loc. Si pentru cursele lungi, daca vreti sa ajungeti pentru prima oara intr-un loc necunoscut, nu faceti astfel de combinatii dupa caderea serii! Din Romania, cele mai multe curse cu avionul spre Moscova ajung la aeroportul international Sheremetyevo II, cel mai mare din Rusia si situat la nord de metropola moscovita. Din nefericire, pentru a ajunge de la aeroport in oras trebuie sa mergeti pe Leningradskoye, una dintre cele mai aglomerate autostazi din Rusia: blocajele in trafic sunt la ordinea zilei. De la aeroport pana in centrul Moscovei, cursa cu masina dureaza intre o ora (sunteti norocos), 1 ora jumatate – 2 ore (o zi obisnuita) si peste 2 ore (e clar, aveti ghinion!). Este total neindicat sa ajungeti la Moscova fara a va fi aranjat in prealabil transportul de la aeroport in oras. O cursa decenta cu taxiul, aranjata dinainte, pe traseul Sheremetyevo II-Piata Rosie, face intre 50 si 70 de euro.

Imnul Moscovei, Моя Москва, interpretat de tenorul Dmitri Hvorostovski

De ce sa ajungi la Moscova?

Pentru ca este cu adevarat un oras foarte frumos, al carui centru poate fi comparat fara nicio exagerare cu cel al oricarei alte mari capitale europene – Paris, Londra, Roma sau Madrid. In plus, desi astazi capitala Rasaritului a ajuns citadela oligarhilor si milionarilor pretentiosi, nu este chiar “atat” de scumpa: o noapte la un hotel decent de 4 stele din proximitatea centrului nu ar trebui sa fie mai mult de 65 de euro pentru 2 persoane, in vreme ce preturile din restaurante si baruri sunt comparabile cu cele din Bucuresti, iar la shopping doamnele si domnisoarele vor avea o multime de surprize placute: in mall-urile si galeriile comerciale din centrul Moscovei se inghesuie cele mai fitoase si prestigioase branduri din lume, iar preturile de aici sunt de obicei consistent mai mici decat cele din Paris sau Viena. Daca banii nu sunt o problema, cu atat mai bine – la Moscova va veti intalni cu ultimele colectii ale designerilor celebri inainte ca acestea sa ajunga la Londra sau New York. Pe langa toate aceste aspecte mai mult sau mai putin discutabile ale consumerismului decadent de tip capitalist, Moscova are un farmec aparte articulat pe baza simbolurilor imagistice care-i dau identitate:

  • Piata Rosie. Este inima orasului si prima destinatie pe care ar trebui sa o vizitati pentru a gusta cat mai consistent din savoarea metropolei. Este inconjurata de Catedrala Sfantului Bazil, Muzeul de Istorie de Stat, Mausoleul lui Lenin, cel mai exclusivist mall moscovit, GUM, si unul dintre zidurile Kremlinului. Practic aici aveti cuprinsa chintesenta orasului – cladiri istorice stravechi, relicve ale comunismului si simboluri ale Noii Rusii, concentrate toate in cativa kilometri patrati. Pentru a vizita pe indelete toate locatiile din Piata Rosie va sunt necesare cel putin 2 zile. Statii de metrou din proximitatea Pietii Rosii: Ohotnii Ryad, Ploschad Revolutsii.
  • Vechea strada Arbat. La o prima vedere pare o combinatie greu digerabila intre un bazar turcesc si o alee din Napoli-ul istoric, insa Arbat are farmecul ei: este o inghesuiala de cafenele, baruri, restaurante si magazine cu suveniruri. Preturile celor din urma pot fi negociate. Statii de metrou: Smolenskaya, Arbatskaya.
  • Balsoi Teatr. Pretul unui show este destul de piperat, pornind de la 1000 de ruble (90 de lei), insa va puteti odihni pe maiestuoasa fantana din fata si admira privelistea. In prezent este in renovare, insa chiar si asa un astfel de obiectiv nu poate fi ratat. Metrou: Teatralnaya.
  • Galeria Tretiakov. Este unul dintre cele mai mari si mai frumoase muzee din lume – daca doriti sa vizitati un singur muzeu in Moscova, cu siguranta pe acesta trebuie sa-l alegeti. Aici veti intalni exclusiv arta ruseasca: tablourile si sculpurilor celor mai faimosi artisti rusi si cea mai bogata colectie de icoane vechi din Rusia. Metrou: Tretyakovskaya
  • Parcul Gorky. Cel mai mare si mai cunoscut parc moscovit se lauda cu impresionante spatii verzi, locuri de promenada, statui si cafenele – este cel mai popular loc de intalnire si petrecere a timpului liber pentru locuitorii orasului. Iarna are amenajate mai multe patinoare, iar majoritatea aleilor sunt decorate cu statui de gheata. Statii de metrou: Oktyabrskaya, Park Kultury.

Citeste pe aceeasi tema: Drumul spre totalitate

Foto: Marc Ulieriu, Catalin Beldea

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare ...
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii