Home » Travelling » Insulele Feroe – perla coroanei daneze

Insulele Feroe – perla coroanei daneze

Publicat: 01.09.2008
Toamna se numara bobocii, iar vara se numara vacantele…Grecia, Turcia, Spania, Insulele Feroe… Insulele Feroe? Daca aveti o problema cu localizarea lor, aflati ca se afla intr-o zona destul de racoroasa, iar o vacanta pe o insula aici reprezinta o alternativa viabila la caldura sufocanta a verii continentale.

O perspectiva istorica

Ca orice turist care se respecta, este indicat sa cunoasteti cateva date despre istoria locului pe care urmeaza sa-l vizitati. Insulele Feroe s-ar traduce in limba feroeza “Insulele oilor”, si asta deoarece oieritul a fost inca de la inceput si este si in prezent principala sursa de venit a localnicilor, dincolo de pescuit, de la sine inteles intr-o zona inconjurata de ape.

Pentru mii de ani Insulele Feroe au fost niste singuratice in inima Atlanticului de Nord. Primii oameni care au poposit aici au fost calugarii irlandezi, in a doua jumatate a secolului VII, aflati probabil in cautarea unui refugiu linistit. Ceea ce este mai bine cunoscut si documentat din punct de vedere istoric, este colonizarea norvegiana, care a inceput o suta de ani mai tarziu, trecand printr-o perioada vikinga, in momentul in care insulele au devenit adapost pentru acesti lupi de mare. Ramasitele culturii vikinge se mai regasesc inca in anumite obiceiuri locale si mai ales, in alcatuirea limbii feroeze, un amestec de islandeza si norvegiana.
Urmatorii stapani ai arhipelagului au fost norvegienii, al caror control a continuat pana in 1380, cand intre Norvegia si Danemarca s-a creat o uniune politica, care a luat forma unei duble monarhii. Reforma a fost implementata in insule in 1538. Mai tarziu, in 1814, cand in urma tratatului de la Kiel, Norvegia a fost despartita de Danemarca, autonomia insulelor a revenit celei din urma.

Insulele s-au dezvoltat inspre o natiune de pescari moderni, avand o flota proprie, dupa abolirea monopolului comercial, in 1856. Pe 12 aprilie 1940, Insulele Feroe au fost ocupate de trupele britanice, dupa invazia Danemarcei de catre Germania. Transferul a fost facut pentru a evita ocuparea insulelor de catre germani, deoarece acest lucru ar fi putu echivala cu o catastrofa pe harta razboiului. Prezenta fortelor britanice au avut si o consecinta cat se poate de placuta asupra retelei de transporturi, deoarece in 1943, inginerii acestora definitivau constructia singurului aeroport din insule, aeroportul Vagar. Controlul a fost inapoiat Danemarcei dupa razboi, iar in 1948 a fost implementat un regim de legi care garantau autonomia locala. In 1973, Insulele Feroe au refuzat sa se alature Danemarcei in intrarea in Uniunea Europeana. Insulele au avut dificultati economice considerabile dupa prabusirea industriei pescuitului in anii ‘90, dar eforturile facute pentru diversificarea economiei si asigurarea unei balante economice au ajutat la restabilirea situatiei economice.

Planificarea concediului

Insulele Feroe au o clima marina temperata, care se manifesta printr-un cer mai mult noros si furtuni frecvente. Cu toate acestea, curentii calzi din golf fac ca temperatura pe insule sa fie mai calda decat ar fi de asteptat, avand in vedere latitudinea nordica. O medie a temperaturilor din timpul verii este intre 9 si 14 grade Celsius. Cea mai buna perioada pentru turism este in timpul verii, mai exact din iunie pana in august, cand zilele sunt foarte lungi, vremea este placuta, si cele mai multe servicii pentru turisti sunt deschise. Daca sunteti firi mai nonconformiste si vreti sa vedeti insulele in timpul iernii, va trebui sa va pregatiti pentru furtuni, zile scurte si innorate si foarte putine facilitati turistice. Agentiile de turism recomanda cea mai buna perioada de vizitare ca fiind la sfarsitul lunii iulie, deoarece in aceasta perioada se desfasoara festivitatile Olavsoka, ocazie pentru cei ajunsi aici sa cunoasca cultura gazdelor si sa participe la spectacole si festivitati de natura sa le faca sejurul de neuitat.

Buricul pamantului

Desi capitala unor insule oarecum izolate de restul civilizatiei europene, Torshavn este o metropola politica, economica si culturala care poate concura cu usurinta orice alt mare oras european, in ciuda faptului ca populatia acestuia nu depaseste un numar de 20 000 de locuitori. Se credea despre Torshavn, in mod eronat, ca este cea mai mica capitala a lumii, insa scriitorul William Heinesen o numeste mai in gluma, mai in serios, "Buricul pamantului". Numele orasului este format din doua cuvinte, Thor, inspirat de zeul germanic, si havn (port), tradus prin „portul lui Thor”. De altfel, stema orasului este reprezentata de ciocanul lui Thor, ceea ce indica existenta unei asezari aici inainte de aparitia crestinismului. Prezenta unei asezari este mentionata pentru prima data in 1075, desi abia in 1866 apare sub numele pe care il poarta si in prezent.
Daca va programati concediul in insule la sfarsitul lunii iulie, veti avea ocazia de a fi martori si participanti la cea mai importanta sarbatoare populara, Olavsoka, celebrata pe 29 iulie, data care coincide si cu deschiderea unui nou sezon politic in parlamentul feroez. Ca si alte sarbatori feroeze, petrecerea incepe cu o seara inainte, asa ca nu va planificati alte activitati in seara de 28 iulie. Cu ocazia acestei sarbatori, majoritatea locuitorilor din arhipelag „migreaza” catre capitala. Programul artistic este „condimentat” cu manifestari artistice, muzica folk si dansuri nationale. Daca desfasurarea de forte din timpului festivalului v-a trezit interesul pentru arta feroeza, va recomandam o vizita la Muzeul Listasavn Foroya, care adaposteste cea mai mare colectie de arta feroeza.

O calatorie in peninsula Tinganes va va purta pe cele mai vechi ulite ale orasului, iar daca veti merge in partea de est a portului veti putea admira Cetatea Skansin si farul aflat in apropiere. Un alt obiectiv turistic care merita vizitat este catedrala din Torshavn, construita in 1788, care este in prezent sediul episcopiei din insule. La capitolul „lacase de cult” trebuie sa bifati si biserica catolica Sf. Maria, construita din piatra, sticla si cupru, ale carei vitralii au fost pictate de un maestru al genului, Trondur Patursson. Zona pietonala din centrul orasului, numita Niels Finsens gota, este perfecta pentru promenada, o ocazie buna pentru a intra in librarii sau pentru a va face cumparaturile in uriasul centru comercial care se afla la doar 10 minute de mers pe jos. Ceea ce este deosebit in cazul insulelor este faptul ca aici nu cresc paduri, din cauza reliefului care nu permite asta, prin urmare, parcul din capitala este singura „padure” care creste in arhipelag.

Delicatese culinare

In insulele Feroe va trebui sa uitati de obisnuita friptura cu garnitura de cartofi prajiti. Incercati specialitatile locale, pe baza de carne de oaie si de peste. Cea mai populara specialitate este carnea de oaie veche si uscata cu ajutorul vantului, in niste adaposturi speciale, pe care le veti putea observa langa aproape fiecare casa. Daca doriti sa respectati indicatiile nutritionistilor si sa urmati o cura de peste, ati nimerit in locul potrivit: de la specialitati de peste marinat, la carne de balena, trebuie numai sa lasati curiozitatea sa isi spuna cuvantul. O alta componenta cheie a dietei locale sunt pasarile de mare si ouale lor. In cazul in care doriti sa va rasfatati cu o masa la un restaurant de trei stele, va recomandam o vizita la unul dintre cele mai bune restaurante locale: Hotel Foroyar, Hotel Hafnia sau Merlot. Localurile pe insula sunt destul de rare, insa berea in varianta light se gaseste din abundenta. Bauturile tari se comercializeaza doar in restaurante si in magazine specializate.

Bugetul

Avand in vedere atat distanta care trebuie parcursa, cat si faptul ca pe insule majoritatea produselor sunt importate, relieful nefiind prea ingaduitor pentru culturi de hrana proprii, costurile unei astfel de calatorii vor fi destul de ridicate. Daca doriti sa cheltuiti mai putin pe facilitati si mai mult pentru vizitarea insulelor, va puteti caza la un motel pentru tineret, caz in care trebuie sa fiti pregatiti si cu un sac de dormit, sa optati pentru transportul in comun, si sa luati mesele in snack baruri. In aceste conditii, suma pe care trebuie sa o scoateti din buzunar pe zi va fi in medie echivalentul a 30 de dolari. Majoritatea locurilor de cazare sunt foarte curate, insa modeste, deci nu este indicat sa va asteptati la conditii de cinci stele. Duminica, magazinele sunt inchise, ca de altfel, si in timpul saptamanii, la amiaza, in intervalul cunoscut sub denumirea de „orele de biserica”.

Preturile pentru cazare sunt cuprinse intre 150 si 250 de coroane pentru camere mai modeste si depasesc 1200 de coroane, in cazul camerelor luxoase. Pretul unei mese variaza intre 35 de coroane la un snack bar si poate depasi 180 de coroane de persoana daca doriti sa va desfatati intr-un restaurant mai pretentios. Moneda oficiala este coroana daneza, iar in privinta schimburilor valutare nu trebuie sa va faceti probleme. Veti gasi banci si atm-uri, iar majoritatea bancilor practica comisioane destul de mici in cazul schimburilor valutare. Cartile de credit sunt acceptate, iar bacsisul nu este obligatoriu. Este bine sa stiti ca la plecarea din insule puteti cere returnarea TVA -ului pentru cumparaturile pe care le faceti aici. Daca cheltuiti mai mult de 48 de dolari intr-un magazin care are semnul de „Tax-free for tourists”, vi se va inapoia un cec care are valoarea de 15% din totalul sumei cheltuite acolo. La vama veti putea primi echivalentul acestei sume inapoi.

Transportul
Din aprilie pana in septembrie, Atlantic Airways are curse de doua ori pe saptamana, din Londra cu escala la Aberdeen sau Shetland Islands in Scotia. O alta varianta este sa luati avionul din Copenhaga sau din Billund, unde zborurile au o frecventa mai mare catre insule. Daca optati pentru Norvegia, puteti pleca din Oslo sau Stavanger. O alta companie aeriana care practica aceasta ruta este Air Iceland, insa cu escala in Islanda. Cel mai ieftin bilet catre Insulele Feroe pleaca de la 1 000 lei, dus-intors, inclusiv taxele estimative, iar cel mai scump poate ajunge pana la 2600 lei.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Iată cum o simplă cană cu ceai poate deveni un detector de particule!
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
Pentru prima dată în istorie, astronomii au fotografiat îndeaproape o stea din afara galaxiei Calea Lactee
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
(P) Când au început să se ofere cadourile pentru Crăciun?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
De ce ne curge nasul de la mâncarea picantă?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Sunt alimentele fermentate bune pentru intestine sau doar delicioase?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare ...
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori