Bai de soare pe Litoralul brazilian
Pe coasta Braziliei, lunga de aproape 7.500 km, plajele cu renume mondial se amesteca cu petice de nisip care n-au avut de suferit de pe urma industrializarii. Cei care ajung prima data aici amutesc in fata peisajelor: nisip auriu, negru sau rosiatic, munti care coboara sa atinga apele Atlanticului, cocotieri si palmieri.
O fasie de patru kilometri, situata in sudul metropolei Rio de Janeiro, pare insa sa culeaga aproape toata gloria Litoralului brazilian: Copacabana, botezata dupa hotelul cu acelasi nume, care si-a deschis portile acum 80 de ani. Gratie peisajului, dar si aprecierii de care s-a bucurat in randul vedetelor americane, plaja a devenit un punct de referinta pentru turistii bogati, dar si pentru asa-numitii „Cariocas”, locuitorii orasului Rio de Janeiro, nascuti cu nisipul in sange. Copacabana si-a castigat reputatia datorita petrecerilor, restaurantelor si barurilor, dar si conditiilor optime de odihna. Toata lumea are grija ca turistii sa fie multumiti. Barmanii ofera bauturi racoritoare „decapitand” nuci de cocos, autoritatile au amplasat fileuri pentru volei si au amenajat terenuri de fotbal, iar micii comercianti se plimba neincetat pentru a-si vinde marfa: de la ananas proaspat taiat pana la lotiune de plaja. Agitatia mult prea mare a cam indepartat insa surferii.
Se pliaza mai bine pe sporturile nautice plaja Ipanema, despre care se spune ca ar fi locul de nastere al costumelor de baie tanga. Situata nu departe de Copacabana, Ipanema si-a castigat renumele de trendsetter. De o jumatate de secol, fasia de nisip isi impune punctul de vedere in materie de moda, muzica si dans. Ipanema este hiperactiva pe perioada Carnavalului, cand turistii si localnicii iau in doze uriase „drogul” numit samba.
Carnavalul de la Rio, cel mai mare spectacol de pe Pamant
Pasiunea si entuziasmul ating cote maxime in fiecare an, cu 40 de zile inainte de Paste, la Carnavalul de la Rio, un eveniment a carui popularitate nu e intrecuta, pe plan local, decat de un campionat mondial de fotbal. Manifestarea nu e doar un prilej de sarbatoare pentru lumea intreaga. Organizatorii isi propun ca in cele patru zile de carnaval sa le ofere turistilor sansa de a descoperi adevarata cultura a Braziliei.
Carnavalul este rezultatul unei munci titanice. Elevii scolilor de samba se pregatesc intens pentru ca spectacolul de pe Sambadrom sa fie pus la punct in cele mai mici detalii. Fiecare scoala isi alege o tema, pe care o prezinta prin intermediul costumelor mai mult sau mai putin sumare, carelor alegorice, muzicii si pasilor de dans. Sume uriase sunt investite an de an. Cei mai implicati sunt insa locuitorii cartierelor sarace ale metropolei, care de multe ori nu au nici apa si nici curentul electric, dovada graitoare ca pofta de viata nu se cumpara. In paralel cu parada de pe Sambadrom, au loc festivaluri de strada. Totusi, extravaganta nu atinge aceleasi cote aici. Din toate colturile rasuna acorduri de samba, o muzica unica braziliana, care isi are originile in Rio si a fost inventata de afro-brazilienii saraci. Editia 2009 a carnavalului va incepe in 22 februarie.
Orasele simbol ale Braziliei
Rio de Janeiro este si cea mai cunoscuta asezare braziliana, atragandu-si supranumele de „Cidade Maravilhosa” („Orasul Minunat”). Constructii moderne, din sticla si metal, au rasarit aici printre cladirile istorice care amintesc de perioada in care metropola era, de facto, capitala Imperiului Portughez. Desi plajele atrag cel mai mare numar de turisti, emblema orasului este fara doar si poate statuia Iisus Mantuitorul (Cristo Redentor), una dintre Cele sapte minuni noi ale lumii. Situat pe Varful Corcovado, acest simbol al credintei are o inaltime de 40 m si o greutate de 700 tone. Cine are norocul sa ajunga la Rio e sfatuit sa se opreasca pret de cateva minute si la Stadionul Maracana, candva cel mai mare din lume, avand pe vremuri o capacitate de 200.000 locuri. Arena va gazdui finala Cupei Mondiale, in 2014.
Rio nu mai este astazi capitala statului. Titlul i-a fost „furat” de mult mai tanarul oras Brasilia, construit, incepand din 1956, exact cu scopul de a adaposti institutiile supreme ale puterii de stat. Au fost suficienti trei ani si jumatate pentru a ridica intreaga asezare. Vazuta de sus, Capitala e asemuita fie cu o cruce, fie cu o pasare cu aripile deschide. Una dintre cele mai spectaculoase constructii este Podul Juscelino Kubitschek, de pe Lacul Paranoa. Lunga de 1.200 m, constructia are trei arce asimetrice de otel, inalte de 60 de metri, care traverseaza soseaua in diagonala. Podul a fost ridicat in 2002 si a costat aproape 57 milioane de dolari americani.
Cand sa mergi in Brazilia si cat te costa?
Brazilia fiind o tara intinsa, temperaturile si cantitatile de precipitatii variaza mult de la un loc la altul. In Rio de Janeiro, spre exemplu, in lunile de vara (decembrie, ianuarie si februarie, dat fiind ca ne aflam in Emisfera Sudica) temperatura medie e undeva in jurul valorii de 28 grade Celsius, in timp ce iarna se inregistreaza, in medie, 23 de grade. Cele mai multe precipitatii cad in ianuarie si in octombrie. Cei care se aventureaza de-a lungul Fluviului Amazon ar fi bine sa evite perioada ianuarie – mai, cand ploile dese ingreuneaza deplasarea.
Preturile cele mai ridicate sunt in timpul verii Emisferei Sudice, cand rezervarile trebuie facute din timp. Totusi, aceasta este perioada cea mai animata a anului. Preturi mai mici sunt in timpul iernii, exceptie facand luna iulie. Cu un pic de noroc, puteti gasi un sejur de 7 – 10 zile la mai putin de 1.500 euro / persoana. Pentru Revelion sau pentru Carnavalul de la Rio se practica tarife mult mai mari: 2.500 – 3.500 euro/persoana. Un sejur de lux e si mai piperat: 4.000 – 4.500 euro/persoana.
FACTS