Home » Travelling » Kiev, intre slava trecutului si gloria viitorului

Kiev, intre slava trecutului si gloria viitorului

Publicat: 09.06.2008
Fostul centru spiritual al ortodoxiei ruse si actuala capitala a Ucrainei este un oras complex si contradictoriu, in care siluetele vechilor biserici si manastiri se fac periodic mici in fata corturilor manifestantilor. „Blestematul“ suflet slav? O intrebare la care raspunde Dan-Silviu Boerescu.

Fondat in jurul anului 832, Kievul a fost, initial, un avanpost al Imperiului Khazar (celebrat fictional de scriitorul Milorad Pavic in faimosul sau Dictionar khazar), imperiu creat de triburile turcice nomade intre nordul Caucazului si stepa pontica. in 882, orasul este luat in stapanire de catre printul Oleg, succesorul lui Riurik, dintr-o dinastie scandinava (varangiana). Oleg unifica, sub semnul ortodoxiei la care se convertise familia sa, formatiunile statale rusofone, intemeind Rusia Kieveana. Asa incepe gloria marelui oras pravoslavnic, in care se concentreaza si consolideaza, timp de trei secole si jumatate, instrumentele puterii politice, administrative si religioase rusesti.

Aici, de pilda, la jumatatea veacului al XI-lea, se pune temelia Lavrei Pecearska, cea mai veche manastire din spatiul filorus. Numai ca anul 1240 aduce cu sine cea mai mare urgie din istoria asezarii: invazia mongolilor lui Batu Han, care distrug Kievul la propriu, dandu-i foc. Refacut pe vechile fundatii, mult restranse, acesta va fi cucerit din nou, in 1321, de Gediminas, care il va inchina Marelui Ducat al Lituaniei. Din 1569, vreme de un secol, Kievul trece sub administrarea Poloniei, ca resedinta a unui voievodat semiautonom. Apoi, este alipit Rusiei tariste, prosperand mai ales in secolul al XIX-lea, cand, sub imboldul Revolutiei Industriale, devine al treilea oras al imperiului, dupa Sankt-Petersburg si Moscova. intre 1918 si 1920, urbea isi schimba regimul de douazeci de ori, avand drept suzerane, pe rand, Rusia Alba, Rusia Rosie, Polonia si chiar vremelnicul prim stat ucrainean. in fine, din 1921, devine centrul administrativ al Republicii Sovietice Socialiste Ucraina, una dintre cele mai opresive entitati ale URSS.

In acest sens, marea foamete declansata in anii ’30 este un exemplu sumbru legat de modul in care autoritatile au gestionat criza culacilor (un fel de chiaburi locali, care refuzasera colectivizarea); in plus, peste doua milioane de tarani instariti au fost deportati. Al doilea Razboi Mondial a antrenat distrugeri masive, dar perioada postbelica a readus Kievul pe podiumul oraselor sovietice, iar in anul 1991, orasul si-a castigat statutul de capitala a unui stat independent. Foarte recent, corturile revolutiei portocalii de la Kiev au dominat Piata Independentei din noiembrie 2004 pana in ianuarie 2005, aducandu-l la putere pe candidatul de dreapta Victor Iuscenko, declarat initial invins in competitia electorala.

Cele cincisprezece veacuri de turbulente politice n-au stingherit, totusi, pe nici un plan dezvoltarea orasului, care a stiut sa renasca periodic in pofida tragediilor istorice carora a fost silit sa le faca fata. Pecearska Lavra („Manastirea din Grote“, 1015; actualul sediu al mitropolitului Ucrainei) si Catedrala Sfanta Sofia (veritabil sanctuar national, a carui constructie a inceput in 1037) sunt doua situri aflate pe lista monumentelor protejate de UNESCO, alte lacasuri de cult celebre fiind Bisericile cu hramul Sfantul Mihail (protectorului orasului i s-a inchinat o constructie cu un urias dom aurit), Sfantul Andrei si Sfantul Vladimir (crestinatorul intregii Rusii). Intrarea in orasul vechi se face printr-o Poarta de Aur („Zoloti Vorota“, replica a celei din Constantinopol, partial distrusa de mongoli in 1240), in vreme ce constructia civila cea mai reprezentativa este impozantul palat baroc Mariyinski, construit in perioada 1735-1742 de arhitectul italian Bartolomeo Rastrelli pentru imparateasa Elizaveta Petrovna si reconstruit in 1870 de tarul Alexandru al II-lea (azi, serveste drept loc de desfasurare a activitatilor protocolare ale presedintelui Ucrainei).

Alaturi de fostul palat imperial, se ridica un edificiu neoclasic care gazduieste Parlamentul (Rada). Pe malul drept al Niprului, troneaza un impresionant Muzeu al Marelui Razboi pentru Apararea Patriei, strajuit de gigantica statuie alegorica Mama Patrie (102 metri inaltime, 530 tone). Alte statui impresionante evoca personalitatea unor vestiti eroi ai neamului, intre care hatmanul Bogdan Hmelnitki (capetenia cazacilor zaporojeni, care a condus, la jumatatea secolului al XVII-lea, coalitia impotriva magnatilor polono-lituanieni) si regele Vladimir cel Mare (sanctificat pentru aportul sau la impunerea ortodoxiei printre ucraineni, bielorusi si rusi). Spiritul protector traditional al orasului este zeitatea slava Berehynia, un fel de rusalca dotata cu puteri magice, in timp ce spiritul modern este intruchipat de… legendarul antrenor de fotbal Valeri Lobanovski, creatorul marii echipe Dinamo Kiev (castigatoarea Cupei Cupelor in 1986 si invinsa Stelei in finala Supercupei Europei din anul urmator), a carui statuie a fost ridicata la intrarea stadionului care acum ii poarta numele.

In 2012, Kievul, impreuna cu Varsovia, va organiza turneul final al Campionatului European de fotbal. Situat la intretaierea drumurilor comerciale dintre Marea Nordului, Marea Neagra si Marea Mediterana, Kievul a fost nu doar o metropola a ortodoxiei rasaritene, ci si un renumit centru cultural, a carui glorie este continuata in contemporaneitate de o faimoasa Opera de Stat (cu un corp de balet adesea comparat cu cel al Operei din Sankt-Petersburg), o serie de muzee dedicate artei traditionale dar si pieselor de arta occidentala (Muzeul National de Arta fiind la randu-i raportat, ca patrimoniu, la Ermitaj), un prestigios teatru dramatic (botezat Ivan Franko, dupa numele poetului national, care a trait intre 1856-1916), dar si un faimos teatru de papusi si un circ. Pe una dintre numeroasele insule din largul Niprului, a fost amenajat un parc acvatic cu tema venetiana, iar in sudul orasului, la Pirogovo, exista un impresionant muzeu al satului si arhitecturii populare, dominat de un ansamblu de mori de vant traditionale). Castanii seculari de pe bulevardele centrale sunt embleme vii ale unei relatii speciale cu natura, existenta Niprului transformand zona intr-un paradis al pescuitului si al sporturilor nautice, indiferent de sezon (daca, vara, temperatura urca la 30-34 de grade Celsius, iarna raul este acoperit de un strat de gheata gros de cativa metri, insa pescuitul la copca si patinajul valorifica din plin acest aparent inconvenient).

Cu trei milioane de locuitori, dintre care majoritatea aspira la integrarea in NATO si iesirea definitiva din sfera influentei rusesti postsovietice, Kievul este o capitala care se vrea tot mai europeana, fara a-si neglija mostenirea culturala si spirituala care i-a garantat, peste timp, statutul privilegiat de centru al ortodoxiei pravoslavnice.

Info util

http://wikitravel.org/en/Kiev

  • Kyiv Bureau of Travel And Excursions: 17 Volodymyrska, tel. ≤ 229-1923, fax ≤ 228-0165, telex 131281 REST
  • Moneda nationala: grivna. 1 grivna – 100 copeici; 1 euro – 7,3 grivne
  • Aeroporturi principale: Boryspil (40 minute de centru), Zhuliany (20 minute de centru)
  • Viziune panoramica: funicularul de la Podil (50 de copeici calatoria)
  • Atractii turistice: Pecearska Lavra, Catedrala Sfanta Sofia, Biserica Sfantul Mihail, Muzeul Cernobil, Muzeul Satului si Arhitecturii Populare, Poarta de Aur, Muzeul Marelui Razboi pentru Apararea Patriei, Muzeul Strazii Andryivski
  • Artere comerciale: Khreschiatik, Andryivski
  • Piata traditionala: Besarabka (fructe, legume, smantana de casa, peste, caviar, afumaturi, artizanat)
  • Gastronomie traditionala: bors, bline, placinta de iepure, cvas – Puzata Khata (lant de localuri, echivalent autohton pentru fastfood), Tva Riba, Shvydho, Kartoplia, Domashnya Kuchnya, Korchma Budmo
  • Restaurante fusion: Lun Van (chinezesc), Sumosan, Nobu (sushi, ambele cu specific japonez), Da Vinci Fish Club (fructe de mare, 60 USD/persoana), Mimino Spaska (georgian, 40 USD/persoana), Schnitzel Haus (austriac), Potato House (mexican), Tapas Tapas Bar (spaniol), O’Brien’s (irlandez)
  • Baruri: Viola, Eric’s, Orech, Art Club 44, Arena, TGI Friday, Babooin, Antresol.
  • Cluburi: Tsar Project, Patipa, Faberge, Arena, Sky, Barsky & Grotesque, Shooters
  • Hoteluri: Opera (5 stele, 500 USD/noapte), Premier Palace (5 stele, 500 USD/noapte), Hyatt Regency (5 stele, 500 USD/noapte),
  • Rus (3 stele, 117 USD/noapte), Lybid (3 stele, 115 USD/noapte)
  • Excursii: Lvov, Odesa, Cernobil, croaziera pe Nipru
  • Car Rental: Integro-Kiev, Nikita, Oto, Otema
  • Taxi: Bonus, Delta, Blues, Elite, Euro, Grand, Swift, Partner, Express

Foto: Shutterstock

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cu un pas mai aproape de fuziunea nucleară! Proiectul SMART a generat plasmă pentru prima dată
Cu un pas mai aproape de fuziunea nucleară! Proiectul SMART a generat plasmă pentru prima dată
Ion Luca Caragiale, criticat aspru la debutul pieselor sale de teatru. Cine l-a sprijinit?
Ion Luca Caragiale, criticat aspru la debutul pieselor sale de teatru. Cine l-a sprijinit?
Astronomii au surprins o imagine fără precedent a unei găuri negre supermasive în acțiune
Astronomii au surprins o imagine fără precedent a unei găuri negre supermasive în acțiune
Un model de rețea cerebrală poate prezice când oamenii se vor simți surprinși
Un model de rețea cerebrală poate prezice când oamenii se vor simți surprinși
Păsările urbane se mișcă mai mult decât cele din mediul rural
Păsările urbane se mișcă mai mult decât cele din mediul rural
O relație de cauzalitate: Războiul Crimeii, Tratatul de la Paris și Unirea Principatelor Române
O relație de cauzalitate: Războiul Crimeii, Tratatul de la Paris și Unirea Principatelor Române
Béla Lugosi, cel mai veritabil vampir de la Hollywood
Béla Lugosi, cel mai veritabil vampir de la Hollywood
Care sunt principalele reguli care păstrează o prietenie?
Care sunt principalele reguli care păstrează o prietenie?
Cu cât petrecem mai mult timp pe rețelele sociale, cu atât suntem mai irascibili
Cu cât petrecem mai mult timp pe rețelele sociale, cu atât suntem mai irascibili
Adulții diagnosticați cu ADHD ar putea avea o speranță de viață redusă
Adulții diagnosticați cu ADHD ar putea avea o speranță de viață redusă
Cea mai virală voce din România, CRISTINA ANTONETTA PĂSĂROIU: „M-am născut moartă și apoi…” Povestea miracolelor din viața artistei, EXCLUSIV, la Altceva cu Adrian Artene
Cea mai virală voce din România, CRISTINA ANTONETTA PĂSĂROIU: „M-am născut moartă și apoi…” Povestea miracolelor ...
Test de cultură generală. De ce nu vedem niciodată cealaltă față a Lunii?
Test de cultură generală. De ce nu vedem niciodată cealaltă față a Lunii?
Obiecte cosmice ciudate le dau mari bătăi de cap astronomilor! Dar ce ar putea fi?
Obiecte cosmice ciudate le dau mari bătăi de cap astronomilor! Dar ce ar putea fi?
Sute de cupluri de același sex s-au căsătorit în Thailanda în aceeași zi
Sute de cupluri de același sex s-au căsătorit în Thailanda în aceeași zi
Cursa pentru Inteligența Artificială se joacă între SUA și China, iar Europa rămâne în urmă
Cursa pentru Inteligența Artificială se joacă între SUA și China, iar Europa rămâne în urmă
De ce este Groenlanda atât de atractivă pentru Donald Trump și cât de importantă este cu adevărat din punct de vedere economic?
De ce este Groenlanda atât de atractivă pentru Donald Trump și cât de importantă este cu adevărat din punct de vedere ...
Vidul legislativ, exploatat cu succes, a dus la Mica Unire a lui Cuza
Vidul legislativ, exploatat cu succes, a dus la Mica Unire a lui Cuza
LinkedIn, acuzată că a încălcat confidenţialitatea utilizatorilor pentru a antrena modele AI
LinkedIn, acuzată că a încălcat confidenţialitatea utilizatorilor pentru a antrena modele AI