Home » Travelling » Dubai – un arhipelag cladit pe visuri

Dubai – un arhipelag cladit pe visuri

Publicat: 14.05.2008
La inceput nu a fost decat visul. Seicul Rashid bin Saeed al Maktoum si-a propus sa transforme mica sa asezare pescareasca intr-un centru urban futurist. Si a reusit. Insulele artificiale, hotelurile cu multe stele si partiile de ski acoperite aduc Dubaiului milioane de vizitatori si miliarde de dolari in fiecare an.

Dubai isi traieste Epoca de Aur. Cele mai indraznete proiecte arhitectonice ale lumii prind viata aici. Oriunde te-ai afla, te simti de parca ai fi pe platourile de filmare ale unei productii SF. Dar, constructiile hi-tech se incadreaza perfect in filozofia locului: aceea a limitelor impinse spre infinit. Totul e gigantic, opulent, exuberant… Conducatorii emiratului au dat dovada de spirit vizionar si au venit cu idei revolutionare, menite sa asigure poporului un trai lipsit de griji dupa epuizarea resurselor naturale de petrol.

Insulele artificiale vizibile din spatiu

Geografia emiratului statea, pana nu demult, in calea dezvoltarii lui. Plaja, relativ ingusta, permitea accesul unui numar limitat de turisti. Si, cum depasirea limitelor e „specialitatea casei” in Dubai, emirul a venit cu ideea construirii unor insule in forma de palmier (Palm Islands), care ofera mai multi kilometri de plaja comparativ cu cele circulare. Lucrurile au mers atat de bine, inca celebritati din lumea intreaga s-au inghesuit sa cumpere, la preturi astronomice, locuinte aflate inca in stadiu de proiect.

Cea mai mica dintre Palm Islands este Palm Jumeirah, autoproclamata „A opta minune a lumii”, o insula cu o suprafata de 20 kmp, formata din 17 frunze de palmier. Constructia ei a inceput in 2001, iar cheile primelor apartamente le-au fost inmanate proprietarilor cinci ani mai tarziu. Pentru a o ridica, muncitorii au folosit 94 de milioane de metri cubi de nisip si 7 milioane de tone de piatra. Printre vedetele care au cumparat locuinte aici se afla si cunoscutul fotbalist David Beckham. Palm Jebel Ali, cea de-a doua insula a arhipelagului artificial, a inceput sa fie ridicata in 2002, iar potrivit proiectului, suprafata ei e cu 50% mai mare decat cea a Palm Jumeirah. Daca totul decurge conform planului, constructia insulei va fi finalizata in cursul acestui an. In 2012, aici vor exista mai multe parcuri tematice, iar in 2020, Jebel Ali va fi casa a aproape 2 milioane de oameni.

Trilogia palmierilor se incheie cu Palm Deira, cea mai mare dintre insule, ce va avea, dupa incheierea lucrarilor, o suprafata de 42 kmp (ceva mai mult decat un sector al Bucurestiului). Firma care se ocupa de constructie a anuntat, in aprilie 2008, ca s-au folosit deja 300 milioane metri cubi de nisip.

Dubai scoate la vanzare „tarile” lumii

Un arhipelag artificial care imita harta lumii a fost finalizat in luna ianuarie a acestui an. „The World” („Lumea”) e format din 300 de insule, fiecare cu o suprafata intre 14.000 mp si 42.000 mp. Mai mult de jumatate dintre ele au fost deja cumparate. Preturile standard sunt intre 15 si 50 de milioane de dolari americani, dar unele insule ajung si la 200 milioane de dolari. Odata „tara” cumparata, proprietarul poate sa-si construiasca hoteluri luxoase, vile sau parcuri tematice. Cei care au realizat proiectul, ale carui costuri totale s-a ridicat la 14 miliarde de dolari americani, au considerat fiecare insula o panza alba, pe care proprietarii o vor putea amenaja conform viziunilor acestora asupra apei, nisipului sau cerului. Despre Michael Schumacher, Rod Stewart, David Beckham, Brad Pitt si Angelina Jolie se spune ca ar fi proprietarii unor „tari”.

Ski Dubai, partii acoperite pentru incepatori sau experti
Sa schiezi cand afara sunt 40 de grade Celsius e un alt vis excentric devenit realitate, in Dubai. Proiectatii au gandit un complex acoperit, avand o suprafata de 22.500 mp, care dispune de 5 partii cu grade diferite de dificultate. Cea mai mare dintre acestea are o lungime de 400 m si o diferenta de nivel de 60 m. Ski Dubai include si Snow Park, dedicat copiilor. Acesta este cel mai mare parc de zapada acoperit din lume, suprafata lui fiind de aproximativ 3.000 mp. Nu e obligatoriu sa vii cu placa sau cu claparii la tine. Poti inchiria echipamentul si accesoriile.

Hotel subacvativ de lux
Hydropolis nu va fi primul hotel care isi cazeaza turistii in lumea pestilor, dar va fi cu siguranta cel mai luxos. De departe, cladirea va semana cu un atol futurist. Arhitectul Joachim Hauser spune ca proiectul lui este o prima etapa spre un intreg oras subacvatic, iar de aici pana la colonizarea marilor si oceanelor lumii nu mai e decat un pas. Hydropolis coboara 20 de metri in apele Golfului Persic, are o suprafata de 110.000 mp si costa o jumatate de miliard de dolari. Etajele superioare ale cladirii vor adaposti sali de conferinta, o clinica de chirurgie estetica si un laborator de cercetare marina. Arhitectul a inclus si un cinematograf, unde vor fi proiectate in special filme care au ca tema apa sau oceanul. Copiii nu au fost nici ei uitati. Micutii vor avea o sala a lor unde vor afla cum traiesc animalele si plantele subacvatice. Hotelul ar trebui sa fie gata anul viitor, iar pretul unei nopti de cazare intr-unul din cele 220 de apartamente luxoase va fi de ordinul miilor de dolari.

Ospete regesti

Sa vizitezi un restaurat din Dubai, e sinonim cu a face un ocol gastronomic al Pamantului. In meniu vei gasi delicatese culinare din cele mai indepartate colturi ale lumii. Daca te axezi pe mancarurile traditionale, gusta hareis sau matchbous, preparate din carne de miel, ori specialitatile avand la baza fructe de mare. Tot aici gasesti cea mai apetisanta shawarma. Bucataria locala e in stransa legatura cu cea araba, dar papilele tale gustative vor simti si influente libaneze si marocane. Pentru ca vorbim de un oras musulman, multe dintre restaurantele cu preturi medii sau mici nu sunt autorizate sa vanda alcool. Totusi, daca iei masa la un hotel de renume, nu trebuie sa iti faci griji. Oriunde ai alege insa sa mananci, chelnerul asteapta de la tine un bacsis de 10% din valoarea consumatiei.

Cand sa mergi in Dubai?

Te vei simti cel mai bine in Dubai daca vei calatori la inceputul anului, in perioada ianuarie-aprilie, sau la sfarsit, in noiembrie ori decembrie, cand temperaturile sunt intre 20 si 30 de grade in majoritatea zilelor. Nu-ti planifica excursia in perioada Ramadanului (in 2008, cade intre 1 si 30 septembrie), cand vizitatorilor li se cere sa nu sa manance, sa nu bea si sa nu fumeze in spatii publice de la rasaritul soarelui si pana la apus. Daca totusi, ai de gand sa tii dieta in concediu, te-ar putea motiva faptul ca, pe perioada acestei sarbatori, hotelurile isi injumatatesc tarifele. Evita si lunile iulie si august, cand iti va fi greu sa explorezi Dubaiul intrucat ca mercurul termometrelor sare adesea de 40 de grade!

Cat te costa o excursie in Dubai?
Preturile sunt de la medii pana la mari si foarte mari. Daca vrei sa stai, spre exemplu, la Burj Al Arab, autointitulat „singurul hotel de sapte stele din lume”, atunci pregateste-te sa dai intre 700 si 2.000 euro / noapte. Tarifele se justifica prin conditiile oferite turistilor (isi pot alege perna dintr-un meniu cu 13 modele), dar si prin banii investiti in construirea hotelului: 650 milioane de dolari.

Un sejur de 8 zile in Dubai, la un hotel de 4 stele, costa intre 1.000 si 1.400 euro/persoana. Pentru 5 stele, preturile trec de 1.500 euro/persoana. Tarifele cele mai ridicate sunt in preajma Revelionului, cand o saptamana de rasfat ajunge la 2.000-2.500 euro. Ceva mai ieftine sunt croazierele, preturile acestora situandu-se intre 1.700 si 2.000 euro. Daca nu stai tocmai bine cu bugetul, dar iti doresti sa ajungi in Dubai, poti incerca o mini-excursie de 3 zile, la preturi intre 500 si 800 euro/persoana.

FACTS

  • Dubai este unul dintre cele sapte emirate ale Emiratelor Arabe Unite. Intre acestea, este pe locul intai ca populatie (2 milioane de locuitori) si pe locul al doilea, dupa Abu Dhabi, ca suprafata (4.114 kmp).
  • Dupa cunoscuta publicatie New York Times, Dubai este destinatia ideala, in 2008, in materie de viata de noapte.
  • Cea mai inalta cladire din lume este Burj Dubai, aflata in constructie. Lucrarile au inceput pe 21 septembrie 2004 si ar trebui finalizate in toamna lui 2009. Pe 7 aprilie 2008, cladirea a atins inaltimea de 629 m, 160 de etaje fiind deja terminate.
  • La constructia celebrului hotel Burj Al Arab au fost folosite 9.000 tone de otel, 43.000 mp de sticla, 13.000 tone marmura de Cararra, 12.000 tone granit din Brazilia si 1.500 mp foaie de aur de 24 carate. Burj Al Arab nu este insa cea mai inalta astfel de cladire din lume. Titlul acesta ii revine unui al hotel din Dubai, Rose Tower (333 m), care are cu 12 m mai mult.
  • In Orientul Mijlociu, Dubai e considerat „capitala shopping-ului”.
  • Dubai e numarul 1 la golf, in opinia International Golf Tour Operators Association. Primele terenuri pe care se putea practica acest sport au fost construite in 1988.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
Arheologii chinezi au dezgropat o armură excepțională din 6.000 de solzi. Cui a aparținut?
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
O gaură neagră masivă din Universul timpuriu, surprinsă în timp ce trage „un pui de somn”
Hackerii nord-coreeni, responsabili pentru 61% dintre furturile de criptomonede din 2024
Hackerii nord-coreeni, responsabili pentru 61% dintre furturile de criptomonede din 2024
O tonă de petarde, găsită de polițiști în locuința unui bucureștean
O tonă de petarde, găsită de polițiști în locuința unui bucureștean
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
ChatGPT, disponibil și pe WhatsApp. Ce trebuie să știe utilizatorii?
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
Scriitoarea care a semnat „cel mai important roman în limba engleză”
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
SpaceX va lansa pentru a șaptea oară racheta Starship
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ucrainenii nu au „puterea” de a recupera zonele ocupate de Rusia, a recunoscut Zelenski
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Ambiții mari! Agenția spațială chineză vrea să fie prima care aduce mostre de pe Marte
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Câți dintre români au de gând să viziteze un târg de Crăciun din țară?
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Telescopul Webb a găsit o populație neobișnuit de mare de asteroizi între Jupiter și Marte
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?
Ce a dezvăluit o investigație metalurgică despre Discul ceresc de la Nebra?
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un studiu arată că muștele sunt mai vulnerabile decât albinele la schimbările climatice
Un nou studiu dezvăluie cum au jucat cometele un rol „major” în apariția vieții pe Pământ
Un nou studiu dezvăluie cum au jucat cometele un rol „major” în apariția vieții pe Pământ
Imagini incredibile arată cum beau apă șerpii însetați
Imagini incredibile arată cum beau apă șerpii însetați
A fost descoperită o structură complexă care ar fi putut să fie creată doar de neanderthalieni
A fost descoperită o structură complexă care ar fi putut să fie creată doar de neanderthalieni
„Coșmar ecologic” în Regatul Unit! 1 milion de țigări electronice, aruncate la gunoi în fiecare zi
„Coșmar ecologic” în Regatul Unit! 1 milion de țigări electronice, aruncate la gunoi în fiecare zi
„A fi regină este supraestimat”. Regina Iordaniei: „Suntem mai puternici atunci când ascultăm”
„A fi regină este supraestimat”. Regina Iordaniei: „Suntem mai puternici atunci când ascultăm”