India – locul in care se nastea infinitul (II)

07 04. 2008, 11:17

Mumbai – Poarta spre India

Metropola plina de viata, traditie si cultura, Mumbai, numit in trecut Bombay, e cel mai populat oras al tarii, avand, potrivit estimarilor, intre 13 si 16 milioane de locuitori. Emblema orasului este Poarta Indiei, locul in care incep itinerariile celor mai multi turisti. Acest arc de 26 m inaltime, amplasat pe tarm, a fost construit, din bazalt, la inceputul secolului trecut, pentru a comemora vizita Regelui George V si a Reginei Maria.

Foarte aproape de Poarta Indiei e ancorat primul portavion al flotei nationale, transformat in Muzeul plutitor INS Vikrant. Ambarcatiunea poarta moto-ul: „Ii distrug complet pe cei care intraznesc sa se lupte cu mine” si a fost mandria localnicilor in Razboiul indo-pakistanez din 1971. Exista si un magazin care vinde suveniruri cu imaginea navei, pentru cei care doresc sa le impartaseasca si altora senzatia pe care au trait-o pasind pe acest muzeu de istorie plutitor.

Faima metropolei nu provine insa numai de trecutul ei. Oras cosmopolit si stralucitor, Mumbai-ul adaposteste si Bollywood-ul, locul in care se fac, in fiecare an, in jur de 1.000 de filme, chiar mai multe decat la Hollywood, „cetatea filmului” american. Cinematografele din India se lauda ca vand, anual, peste 4 miliarde de bilete.

Orasul Udaipur sau „Venetia estului”

Si cum dragostea trece prin stomac sau… portofel, in Udaipur se afla unul dintre cele mai scumpe temple ridicate vreodata, Jagdish. Cladit in secolul XVI, lacasul de cult ar fi costat 1,5 milioane de rupii. Creaturile mitice sau dansurile celeste gravate pe pereti sunt realizate cu o mare atentie la detalii. Acesta este si unul dintre motivele pentru care lucrarile de arta de aici sunt printre cele mai impresionante din India.

Jaipur – poate cel mai optimist oras de pe Terra

Vis-a-vis de palat se gaseste o vasta colectie de instrumente pentru observarea cerului, care aminteste de astronomul Sawai Jai Singh, cel din ordinul caruia a fost construit orasul.

Cea mai vasta bucatarie din lume

In meniul de baza al localnicilor se regasesc orezul, atta (faina integrala de grau) si lintea. Exista insa si mancare indiana de tip fast-food, „chaat”, o paine asemanatoare unei lipii, care se umple cu cartofi, linte si chutney, un sos condimentat.

Cand sa mergi in India si cat te costa?

Pretul unui sejur de 7 zile porneste de la 800 euro/persoana si ajunge pana la 2.000 chiar 3.000 euro/persoana. Majoritatea circuitelor turistice oferite de agentiile romanesti includ Taj Mahal-ul, Jaipur si plajele de la Goa. India e o tara destul de ieftina. Cu cateva sute de rupii pe zi (aproximativ 3 euro) poti sa te cazezi la un hotel de 3-4 stele si sa mananci la un restaurant decent.

FACTS