Home » Travelling » Bora Bora – insula creata de zei

Bora Bora – insula creata de zei

Publicat: 19.03.2008
Despre Bora Bora s-au scris multe. Descrisa in epitete sonore, cum ar fi “perla Pacificului”, “paradis terestru” sau “cel mai frumos loc de pe Pamant”, Bora Bora reprezinta pentru cei mai multi dintre noi, un deziderat indepartat.

O scurta istorie a insulei
Formata in urma unor eruptii vulcanice, insula a atins candva inaltimi de 1200 metri deasupra nivelului apei. Dupa incetarea activitatii vulcanice, aceasta a ramas in seama fortelor de eroziune, care au creat forma pe care insula o are astazi. Cele doua varfuri, Otemanu si Pahia, a caror inaltime nu depaseste 655 metri sunt doar ramasite ale craterului vulcanului.

Primii locuitori, de origine polineziana, au ajuns aici in jurul secolului IV. Mult mai tarziu au debarcat europenii, primul fiind Jakob Roggeveen in 1722, urmat de James Cook, care a acostat in 1777. Urmatorul pas a fost sosirea unei organizatii misionare din Londra, care a ajuns aici in 1820 si a infiintat prima biserica protestanta in 1822. Dupa 20 de ani, Bora Bora intra sub protectoratul Frantei, ca parte a Polineziei Franceze, de care apartine si astazi din punct de vedere administrativ.

Istoria insulei nu a fost marcata de evenimente majore. Chiar si unul dintre cele mai negre episoade ale istoriei a capatat aici o nuanta nostalgica.
In timpul celui de-al doilea razboi mondial, dupa bombardarea de catre japonezi a Pearl Harbour si o data cu intrarea Statelor Unite in razboi, americanii au instalat pe  insula o baza militara pentru aprovizionare.
Fara alte evenimente, baza s-a inchis oficial in iunie 1946, insa armata americana a avut o surpriza in momentul in care majoritatea militarilor repartizati in Bora Bora au refuzat sa se mai intoarca in tara. A fost nevoie de interventia familiilor acestora pentru a-i lua din ceea ce acestia numeau “paradisul”, si pentru a-i repatria.

Limbile oficiale sunt franceza si tahitiana, insa localnicii implicati in turism vorbesc engleza la nivel conversational.
In limba tahitiana, insula Pora Pora, cum este numita de localnici, isi revendica geneza, intrucat traducerea numelui este  “primul nascut”. O alta denumire cunoscuta este “Mai te pora” sau “Creata de zei”. In prezent, principala ocupatie a localnicilor este turismul, prin urmare, acestia au dezvoltat activitati de natura sa-i impace si pe cei mai melancolici si visatori, dar si pe cei dornici de aventura si dependenti de adrenalina. Pe insula veti gasi tot timpul ceva interesant de facut, asta in cazul in care v-ati satura vreodata sa admirati albastrul intens al apei.
Link-uri utile
http://www.tahiti-explorer.com/frames/bora-index.html

http://www.boraboraisland.com/
Bora Bora pe intelesul tuturor

Celor care cred, insa, in realizarea visurilor, le spunem ca desi o vacanta aici pare imposibila la prima vedere, paradisul este pentru toata lumea. O excursie in Bora Bora va fi cu siguranta mai scumpa decat varianta autohtona a litoralului romanesc, insa nu este prohibita bugetelor mai modeste.

Drumul catre Bora Bora

Insula este dotata cu un mic aeroport, care are insa un trafic destul de intens.
Mijlocul de transport cu avionul este aproape obligatoriu, de aceea, aici lucrurile sunt oarecum batute in cuie. Va trebui sa schimbati avionul, cel mai probabil de doua ori, in functie de ruta pe care o alegeti. In primul rand, trebuie sa alegeti o ruta pana in Tahiti. De aici, Air Tahiti are aproximativ 6 zboruri pe zi atat catre Bora Bora, cat si spre alte insule. Costul unui zbor este de minim 14 000 XPF (francul polinezian) pentru un drum, insemnand aproximativ 120 euro.

Transportul pe insula este destul de anevoios. Exista un sistem de transport in comun, care face un semi-ocol al insulei in aproximativ o ora. Daca dispuneti de un buget mai generos, puteti inchiria masini 4×4, care vor face fata cu brio terenului stancos al insulei. Varianta eco si pentru mediu si pentru buzunarele turistului este inchirierea bicicletelor cu ziua, care se vor dovedi mult mai potrivite in majoritatea ocaziilor.

Cazarea in paradis

La acest capitol, insula ofera turistilor nenumarate posibilitati. Daca vreti un concediu de lux, va puteti caza la unul dintre hotelurile de 4 sau 5 stele, care se vor ridica cu siguranta, la nivelul asteptarilor.

Odata optiunea facuta, majoritatea turistilor sunt surprinsi sa constate asezarea inedita a camerelor, care nu sunt separate de pereti, ci de ape.
Complexele hoteliere sunt formate din mici bungalow-uri, situate pe nisip sau chiar deasupra nivelului apei, ceea ce va da posibilitatea de a face o baie racoritoare imediat ce v-ati trezit. Costurile unei camere variaza in functie de hotel, iar la acest capitol chiar aveti de unde alege. St. Regis, Intercontinental, Sofitel sau Le Meridien Bora Bora, oricare ar fi alegerea dumneavoastra, trebuie sa fiti pregatiti sa scoateti din buzunar aproximativ 1000 euro pentru o noapte.

O alternativa viabila pentru hoteluri sunt campingurile sau pensiunile de familie, unde preturile sunt considerabil mai mici, insa includ aceeasi priveliste uimitoare. Daca nu va cazati la un hotel de lux, care dispune de o plaja particulara, puteti opta pentru plaja locala, la fel de pitoreasca si chiar un pic mai salbatica.

Ispitele insulei

La capitolul “distractii”, oferta este mai mult decat generoasa.
Cea mai ieftina, dar poate nu la fel de palpitanta, este admiratul peisajului. O puteti face cat timp doriti, distractia este garantata si nici nu va costa nimic.

In continuare, activitatile ar putea fi impartite pe categorii: distractii cu picioarele in aer, distractii cu picioarele pe pamant si distractii cu picioarele in apa.

Daca va place apa, aveti mai multe variante, pentru ca insula dispune de destula materie prima: o excursie de snorkeling presupune o mica promenada pe fundul apei, printre pesti viu colorati si corali. In categoria sporturilor acvatice se inscriu si jet ski-ul sau scuba diving. Dar daca vreti sa faceti ceva cu adevarat palpitant, porniti intr-un aqua safari, unde veti merge pe sub apa, pana la o adancime de 35 metri pentru a descoperi surprinzatoarele forme ale peretelui de coral.

O activitate care va va ridica nivelul adrenalinei este hranitul rechinilor, in care turistul joaca rolul principal, inotand printre rechinii infometati, protejat de o cusca si inarmat doar cu provizii de peste decapitat.Amatorii de gradini zoologice, vor vedea aici acceptiunea proprie a insulei asupra faunei. La gradina zoologica din Bora Bora veti inota alaturi de rechini domesticiti si de pisici de mare, personaje foarte prietenoase in acest context. Pentru o vedere de la inaltime a insulei, puteti face un tur cu elicopterul, iar timpul dedicate acestei promenade aeriene este fixat in functie de bugetul disponibil. Puteti incerca si parasailingul, mai ieftin, dar nu neaparat mai sigur.

Daca sunteti un fan al filmelor cu cercetasi, puteti pleca intr-o excursie de recunoastere a insulei, care ascunde in centrul ei ramasitele unui vechi crater. Pentru a ajunge acolo, trebuie sa inchiriati o masina 4×4 sau un Bugster, fara de care nu puteti avea acces, din cauza terenului foarte stancos si abrupt. Un ghid ar fi mai mult decat indicat intr-o astfel de intreprindere temerara.
Varianta low-budget presupune inchirierea bicicletelor, care chiar daca necesita un efort fizic mai mare, garanteaza si distractia.

Suveniruri

Nici o astfel de excursie nu se poate incheia fara alegerea unor suveniruri pentru cei de acasa sau pentru a va aduce aminte de aceasta vacanta paradisiaca. Polinezia franceza este renumita pentru culturile de perle, care pot fi si vizitate, ceea ce face ca acestea sa fie cea mai potrivita optiune.
In general, preturile sunt destul de ridicate, dar fiind vorba de o piata bine dezvoltata, puteti gasi variante care nu va vor usura foarte mult buzunarele.
In afara perlelor, foarte curtate de catre turisti sunt statuetele TIKI, despre care se crede ca tin la distanta spiritele rele, sau scoicile de diverse marimi si culori, care odata expuse, nu va vor lasa sa uitati ca ati pasit intr-un paradis terestru.

Citeste continuarea in pagina 2

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Test de cultură generală. Cum sunt stabilite cursurile valutare?
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Boomurile sonice ale rachetei Starship sunt atât de puternice încât ar putea deteriora structurile de la sol
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Unul dintre marii producători de cărbune din lume renunță la extracție
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Vești proaste pentru 4.000 de angajați Ford! Gigantul auto pregătește concedieri în Europa
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Măsuri de securitate sporite la Machu Picchu după ce o femeie a împrăștiat cenușă umană în aer
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală
Povestea desprinsă din cărţi a îndrăgitului Petre Ispirescu. Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare ...
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
În ciuda amenințărilor globale, Marea Britanie renunță la nave de război, elicoptere și drone
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
Un raport al Congresului SUA avertizează: China este acum o „ameninţare semnificativă”
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
„Ciclon bombă” în nord-vestul Statelor Unite! Sute de mii de oameni au rămas fără curent
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
Elon Musk și Donald Trump au asistat împreună la o nouă lansare Starship
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
Un fenomen meteo bizar ar putea explica de ce fabricile declanșează ninsori
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman
„Fluierul morții” al aztecilor are un efect ciudat asupra creierului uman
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii
O singură genă ar putea fi „vinovată” pentru 30 de afecțiuni medicale misterioase
O singură genă ar putea fi „vinovată” pentru 30 de afecțiuni medicale misterioase
Test de cultură generală. De ce pare totul plat dacă Pământul e rotund?
Test de cultură generală. De ce pare totul plat dacă Pământul e rotund?
O companie a realizat primul zbor civil supersonic de la Concorde încoace
O companie a realizat primul zbor civil supersonic de la Concorde încoace
Au fost anunțate sentințele în cel mai mare proces de securitate națională din istoria Hong Kong
Au fost anunțate sentințele în cel mai mare proces de securitate națională din istoria Hong Kong