Alegerea noastra (decembrie) : Colonistii din Catan

06 12. 2006, 14:37
Tihnit-tihnit, dar te prinde. E foarte captivant. Hai sa va povestesc pe scurt: un grup de 3-4 colonizeaza o insula, anterior nelocuita. Insula e dotata cu diferite resurse (pasuni pentru oi, lanuri de grane, zacaminte de minereu, paduri, argila…). In functie de locul in care te asezi, ai si tu acces la una sau alta dintre resurse. Pentru ceea ce-ti lipseste, apelezi la troc. (Aici ne-am distrat noi cel mai tare: la fazele de genul „Dau o oaie pe niste grane!“ sau „Cine-mi da si mie niste busteni, sa-i dau in schimb pietroaie?“) Si construiesti si te dezvolti si, treptat, insula se umple de drumuri si asezari, asezarile devin orase, comertul infloreste, se schimba tot mai multe produse, iar cei mai indrazneti dintre colonisti intemeiaza porturi si se avanta in negotul pe mare. In plus, pentru ca lucrurile sa devina si mai palpitante, mai aproape de realitate, exista si niste raufacatori care fura avutia altora si impotriva carora colonistii trebuie sa se apere trimitand soldati.

E un joc care pune mintea la treaba, dar in cel mai placut mod. Trebuie sa stii cand sa risti si cand sa astepti prudent, trebuie sa prevezi ceea ce s-ar putea intampla, sa dai dovada de imaginatie si sa fii creativ. Toate in timp ce te distrezi de minune.

De fapt, jocul reaminteste de primele timpuri ale omenirii. Asa va fi fost: lupta pentru supravietuire si lupte pentru suprematie, cresteri si descresteri, incercari riscante, reusite si esecuri, greseli urmate de prabusiri, dar si greseli care duc spre descoperiri, proiecte indraznete, cu rezultate imprevizibile, dar, in ansamblu, un progres necurmat. Astia suntem, asa am fost si tot asa vom fi in continuare. Pesemne ca asta explica succesul de care se bucura jocul: a atins o amintire foarte veche din memoria colectiva.

In orice caz, e o indeletnicire grozava pentru zilele libere dintre Craciun si Anul Nou: sa stai la o masa timp de o ora si jumatate, cu cativa oameni dragi tie (de la 10 ani in sus), cu un pahar de vin alaturi (ca doar e sarbatoare) si sa te joci. Sa spui glume, sa razi, sa schimbi oi pe busteni si caramizi pe grane si sa cladesti drumuri si orase, in tovarasia partenerilor de aventura. Si sa te bucuri ca ai cu cine sa te joci si sa razi. De aceea, alaturi de urarile traditionale de Sarbatori, un sincer si entuziast indemn: Colonisti din toate tarile, jucati-va!