Alegerea noastra (octombrie): Steve Irwin

06 10. 2006, 12:14
Cel care l-a vegheat si sustinut de la inceput a fost chiar Bob, tatal sau, un expert in animale salbatice specializat in herpetologie. Mama sa, Lyn Irwin, a lucrat toata viata pentru reintegrarea animalelor in natura. Dupa ce s-au mutat in Queensland, Bob si Lyn au fondat Reptile and Fauna Park, unde, spre deosebire de alti copii, Steve a crescut fericit printre serpi, crocodili si varani. La varsta de doar sase ani, cand alti pusti mergeau la scoala, Steve primea cadou un piton de trei metri lungime – si a fost dragoste la prima vedere. Cand a implinit noua ani, a prins primul crocodil, sub supravegherea stricta a tatalui sau. Imediat dupa ce a absolvit liceul, a purces la salvarea si stramutarea crocodililor din provincia North Queensland, unde erau prost vazuti de localnici si in consecinta exterminati fara mila. Dupa cinci ani de munca dedicata si asidua, Steve a devenit voluntar pentru programul guvernamental East Coast’s Crocodile Management.

Parcul a continuat sa fie o afacere de familie pana in anul 1992, cand Steve il preia integral, rebotezandu-l Australia Zoo. In acelasi an, apare in primul sau show de televiziune, inconjurat de serpi, paianjeni si scorpioni. Montajul scenelor in care Steve Irwin si sotia sa Terry Raines prind crocodili in luna de miere devine primul episod din serialul Crocodile Hunter, difuzat, pana in prezent, in 122 de tari si vizionat de peste 200 de milioane de telespectatori. Sub conducerea exuberanta a lui Steve, iau nastere si activeaza fundatia Wildlife Warriors si International Crocodile Rescue, iar in cadrul Australia Zoo se deschid Animal Planet Crocoseum, aviarul Rainforest si Templul Tigrilor. In 2001, Steve apare pentru prima oara intr-un film, fiind invitat de Eddie Murphy personal sa se joace pe sine insusi, in Doctor Doolittle 2, pentru ca un an mai tarziu sa apara intr-o productie inspirata in totalitate din viata sa: The Crocodile Hunter: Collision Course.

Popularitatea lui Steve o intrece pe cea a oricarui australian. Poate ca omul mai are o sansa sa se salveze ca specie daca luam in considerare faptul ca revista People l-a declarat pe Steve cea mai iubita personalitate a lumii. Sa speram ca mesajul sau unic, sugubat si ecologist in acelasi timp, nu va fi uitat, tinand cont si de faptul ca a fost poate sigurul om admirat in egala masura de batrani si copii, de muncitori si directori, de bogati si saraci, de preoti si infractori, de crestini, evrei si musulmani.