Home » Timp Liber » Fusion

Fusion

Fusion
Publicat: 17.07.2006
Suntem cobaii unui experiment din ce in ce mai solicitant si mai intens: ni se flutura pe sub nas posibilitatea de a consuma din ce in ce mai multa multimedia, in combinatii dintre cele mai neobisnuite: fotografie altoita cu muzica sau fitness asezonat cu videogames.

De un lucru pot fi siguri producatorii de electronice: cobaii pentru astfel de experiente se numara cu sutele de milioane, randurile lor sunt in crestere, se prezinta de buna voie si mai ales dau bani seriosi pentru asta.

Alaturarea unor functii multimedia sau de comunicare pe acelasi suport ori echipament a fost definita printr-un cuvant tehnicist, cu o capacitate de sugestie extrem de limitata: convergenta.

Nu este de mirare ca sintagma ramane vehiculata aproape exclusiv de catre tehnicieni, singurii amatori ai limbii electronice de lemn.

Exemplele sunt asadar obligatorii si binevenite. Unul dintre cele mai clare cazuri de convergenta, deja intrat in banalul autohton, este cablul TV: mai intai ne-a uimit aducandu-ne in casa zeci de programe de televiziune, pentru ca mai apoi, pe acelasi fir, sa soseasca internetul si telefonia fixa. Si apropo de telefonie: cablurile de cupru, unele instalate la jumatatea secolului trecut, nu s-au mai multumit sa transporte doar voce, livrand acum si internet de mare viteza. Astfel ca pana la momentul in care operatorul (fost de telefonie) va ajunge furnizor de televiziune sofisticata a mai ramas un singur pas. Care depinde mai mult de investitii, tehnologic totul fiind posibil inca de pe acum.

Ahtiati dupa videogames, dar speriati totodata de faptul ca sunt din ce in ce mai obezi, riscand astfel sa ajunga o noua specie de hominizi, americanii au devenit mari amatori de echipamente care converg din instalatii de fitness combinate cu console de jocuri.

Ai de mitraliat monstri? Va trebui sa te sui pe o banda de alergare si sa dai serios din picioare daca vrei sa inaintezi in joc, ori sa tragi puternic de volan (da, are si asa ceva!) pentru a realiza alte manevre.

Si tot pe taramul jocurilor, japonezii au lansat de curand o camera foto digitala care ruleaza fara probleme jocuri, atunci cand nu prinde in pixeli efemerul din jurul nostru. Asta dupa ce coreenii au inghesuit cu succes, tot in camere foto digitale, MP3 playere. Si ne aducem aminte desigur ca aceasta idee a venit dupa ce music-playerele au fost deja introduse in telefoanele mobile. Telefoane care, la randu-le, au cunoscut un boom al vanzarilor de indata ce li s-au incorporat camere foto digitale.

Pe masura ce functiile adaugate utilitatii principale vor ajunge la niveluri decente (camera foto a unui telefon mobil nu atinge inca performantele unui aparat de fotografiat propriu-zis), va fi tot mai dificil, probabil, chiar sa denumim echipamentul respectiv. Ii vom spune aceluiasi aparat telefon mobil cand il vom folosi ca atare si music-player cand il vom pune sa ne cante la ureche? Rezolvarea va fi probabil adoptarea unei denumiri generice, asa cum se intampla deja cu Media Center-ul ? o cutie care este DVD player si recorder, aparat de radio, telefon via internet, consola de jocuri, computer pentru editat texte, pentru stocat continut multimedia sau pentru navigat pe internet.
Convergenta aproape ca nu are limite. Si o demonstreaza planetariile personale lansate recent pe piata, nu mai mari ca un pachet de tigari.

Acestea colaboreaza cu computerul si cu satelitii americani din sistemul GPS pentru a tine in timp real lectii de? astronomie. Ideea e simpla: transferi din calculator in acest gadget un program informatic, te asezi sub bolta instelata, satelitii iti transmit pozitia, iar micul aparat incepe sa povesteasca despre stelele sub care te afli si la care te uiti.

FACTS


Biotech

Poate ca exemplul cel mai teribil de convergenta va fi transformarea fiintei umane realizata gratie biotehnologiei. Este un proiect oarecum posibil inca de pe acum, impiedicat insa de dimensiunea investitiilor.

Cipurile implantate oamenilor vor contine toata informatia stocata actualmente in computerele personale si in telefoanele mobile. Ne vom putea conecta asadar oriunde la retelele informatice si de comunicatii fara sa mai purtam cu noi vreun echipament. Iar de aici, imaginatia e libera. Ca si experimentul convergentei, la care ne inscriem cu bucurie drept voluntari.

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase