Home » Timp Liber » 2006 Fest

2006 Fest

Publicat: 13.07.2006
Etimologic, festival inseamna sarbatoare, adica acea perioada privilegiata in care calendarul curent face loc dezlantuirii multimilor. Umoral sau sentimental, ele proslavesc astfel orice pretext de abandonare a rutinei cotidiene. Si in 2006, lumea se va deda unor asemenea porniri dionisiace, celebrand muzica, filmul, vinul, berea, traditia religioasa, tauromahia, identitatea sexuala, paganismul si chiar... camilele indiene. Dan-Silviu Boerescu stie unde si cand vor avea loc aceste evenimente.

Amsterdam pride
Cel mai tolerant oras din lume a legalizat de ani buni consumul drogurilor recreative si libertatea sexuala, libertate care aproape ca nu mai tine cont de nici o restrictie, prejudecata sau tabu. De aceea, din 1996 (cu doi ani inaintea infiintarii Jocurilor Olimpice Gay), defilarea anuala a homosexualilor, lesbienelor si travestitilor ? imitata, de altfel, in majoritatea metropolelor lumii ? a devenit unul dintre principalele evenimente ale cetatii, la ea participand, de-a lungul celui mai mare canal din lagunarul Amsterdam, peste 80 de barci alegorice (cu nimic mai prejos ca fast decorativ decat carele scolilor de samba din Rio de Janeiro), ovationate de 500.000-600.000 de persoane. Semnificativ pentru dimensiunea sociala a fenomenului, care are loc intotdeauna in primul weekend din luna august, este faptul ca insusi primarul orasului inaugureaza manifestarile, care includ, pe langa defilarea propriu-zisa, un festival de teatru si film, o suita de concerte, lecturi cu public, vernisaje de expozitii, partide demonstrative de tenis, fotbal, baschet si alte sporturi, intalniri ale gay-ilor si lesbienelor din familia Alcoolicilor Anonimi, mitinguri de sprijin pentru victimele HIV, dezbateri, evenimente de presa si, mai ales, nenumarate petreceri de strada, consacrate (sau nu) fetisurilor erotice.

Isle of weight

La origine, a fost doar un concert dedicat colectarii de fonduri pentru un club de natatie? Dupa o intrerupere de 32 de ani, in 2002, acest mare festival muzical din Marea Britanie, considerat mai important chiar si decat Glastonbury, Reading, Knebworth sau Live Aid, a fost reluat. De la megaconcertele anilor ?68-?70 (cand aici, pentru bilete care costau doar 3 lire sterline bucata, veneau 250.000 de fani ai folk-ului si rock-ului ca sa-i asculte live pe Bob Dylan, The Doors, John Lennon, Jimi Hendrix sau Leonard Cohen), festivalul a evoluat ca o paradigma culturala complexa, sub a carei umbrela se desfasoara petreceri pe plaja, ateliere de jazz contemporan, sesiuni de lectura, expozitii in aer liber ale artistilor underground si chiar un turneu de fotbal la care concureaza echipele formatiilor de rock invitate. Intre acestea, la editia din debutul verii 2006 nu vor lipsi nume grele precum Placebo, Goldfrapp, Prodigy, Travis, Babyshambles sau Starsailor. Chiar daca, oficial, capacitatea arenei principale este de doar 35.000 de spectatori, la evenimente sunt asteptate peste 100.000 de persoane, care vor campa in Seaclose Park, langa Newport.

Perth ARTS festival

Cel mai complex eveniment cultural din emisfera sudica a fost initiat in 1953 de catre University of Western Australia si atrage anual peste 300.000 de iubitori ai artelor, interesati de teatru, dans, film, arte vizuale, literatura si de traditia culturala a aborigenilor. Tema editiei 2006 este Gradina placerilor pamantesti, printre manifestarile programate numarandu-se baletul Lawn din Brisbane (cu Vincent Crowley, Grason Millwood, Gavin Webber), spectacolul de teatru-dans The Drover?s Wives (regizat de Sally Richardson), reprezentatii in aer liber ale Operei din Perth, 23 de nopti de jazz la The Beck?s Verandah (cu participarea extraordinara a unor artisti ca Pat Metheny, Catherine Lambert, Lynne Ariale sau Greg Osby), recitalul Jacques Brel sustinut de Lisa Milne, opera Candide de Leonard Bernstein, Trilogia Dragonilor de Robert Lepage, adaptarea Super Vision dupa Orwell, vernisajul retrospectivei Scolii de Pictura din Noongar, expozitii semnate de Miriam Stannage si Justin Smith, instalatii audiovizuale realizate de David Haynes si Joyce Hinterdingm, Lotterywest Film Festival, dar si Family Food Fiesta, la care familiile participantilor sunt invitate sa vina de acasa cu felul de mancare favorit.

T In the park

Prima oara, cu mai bine de un deceniu in urma, au venit aici vreo 17.000 de fani. In 1995, festivalul ? botezat T, de la initiala sponsorului principal, producatorul scotian de bere Tennents ? era deja sold out, intrucat capul de afis era tinut de reprezentatia Nick Cave & Kylie Minogue. In timp, audienta a crescut spectaculos, direct proportional cu renumele artistilor invitati: Duran Duran, Eminem, U2, Rolling Stones, Elton John, Rod Stewart, REM, Oasis, Radiohead, Manic Street Preachers, Robbie Williams, UB 40 sau Simply Red. Inaugurat in 1994 la Strathclyde Country Park, alternativa scotiana pentru Glastonbury (acesta din urma anulat in 2006) se desfasoara acum la Balado, langa Kinross, reunind, in paralel, timp de doua zile, peste 120 de trupe, de la debutanti la artisti consacrati. Printre acestia din urma, Franz Ferdinand, Snow Patrol, Doves, Snoop Dog, Cocteau Twins, Kaiser Chiefs, Joss Stone, New Order, Travis, Green Day, James Brown. Managerul Geoff Ellis anunta ca, teoretic, la festival pot avea acces in jur de 60.000 de spectatori pe zi, insa realitatea ultimilor ani arata ca, practic, numarul participantilor este dublu. De altfel, pe 14 iulie 2005, cand s-a pus in vanzare un prim lot de 25.000 de bilete pentru editia 2006, acesta s-a epuizat in numai trei ore. Politica organizatorilor este aceea de a vinde biletele fractionat, in etape, asa ca mai exista sanse de a le obtine si in cursul primaverii care se apropie.

Cirio de nazare

La jumatatea lunii octombrie, in Belém, port situat la varsarea Amazonului in Oceanul Atlantic, are loc festivalul anual al uriasului fluviu. In sambata de dinaintea procesiunii, se desfasoara Romaria Fluvial: o efigie a Fecioarei din Nazaré este adusa cu barca de la Vila de Icoaraci, in compania altor cateva sute de ambarcatiuni. Din port, statueta este transportata la Colegio Gentil Bittencourt si, de aici, la Catedrala Metropolitana din Belém (Igreja da Sé). Duminica dimineata, ritualul este repetat pe strazile principale ale orasului, unde zeci de mii de credinciosi aclama litiera cu imaginea sfanta si o acopera, literalmente, cu flori. In final, se ajunge la Basilica de Nazaré, unde are loc slujba. In timpul ei, lacasul de cult este inconjurat de pelerini desculti, care se tin de franghia ce simbolizeaza legatura indestructibila dintre mireni si Fecioara. Dupa slujba, se dezlantuie fiesta stradala, rivalizand in exuberanta cu Carnavalul de la Rio. Spre deosebire de pelerinajul anual la moastele iesene ale Sfintei Parascheva, unde se impart zeci de mii de sarmale, aici ? in memoria portughezei facatoare de minuni atat in Portugalia, cat si in Amazonia ? se devora pato ao tucupi, adica rata la cuptor stropita cu ulei de masline, mujdei de usturoi si suc de lamaie?

Berlinale

Avand deja o istorie de 56 de ani, festivalul de film berlinez tinde sa-l concureze pe cel de la Cannes, mai ales prin faptul ca dimensiunii artistice a evenimentului i se asociaza cea comerciala, la Martin Gropius Bau tinandu-se si European Film Market. In total, sunt acreditati peste 17.000 de invitati din 120 de tari. Dintre acestia, 3.800 sunt ziaristi. In competitia pentru Ursul de Aur, s-au inscris o serie de premiere mondiale, intre care No Place To Go (adaptare cinematografica dupa Particulele elementare de Michel Houllebecq, semnata de Oskar Roehler), ori The New World, filmul regizorului American Terence Malick. In afara concursului, directorul festivalului, Dieter Kosslick, a acceptat filmul lui George Clooney Syriana, un thriller politic cu Matt Damon si Christopher Plummer. In total, pentru cele 800 de proiectii se vor vinde 180.000 de bilete.

San fermin

Oraselul Pamplona din Pirinei traieste intens o singura data pe an, in saptamana nebuna in care masochistii din lumea intreaga navalesc aici pentru a se lasa, de buna voie si nesiliti decat de propria adrenalina, alergati, eventual tavaliti de tauri. Turistii cu bani pot inchiria balcoanele de pe stradutele pe care se petrece carnagiul voluntar, cursa nebuna fiind numita encierro. Este, desigur, momentul culminant al manifestarilor aspru condamnate de ecologisti (dar consacrate, in proza, de Hemingway). Intre fastuoasa chupinazo (ceremonia de deschidere din 6 iulie) si nu mai putin solemna pobre de mi (defilarea din final, de pe 14 iulie), ramane loc, desigur, pentru numeroase corride, dar si pentru degustari gastronomice sau oenologice in carciumioarele cu specific basc (bodegas), unde este preferat spumantul local numit generic cava. Daca ai 18 ani, curaj cat cuprinde si daca respecti cele cateva reguli de alergare, e posibil sa scapi din encierro nevatamat, desi, in permanenta, vei simti in ceafa rasuflarea sacadata a unui taur negru, care cantareste cam o tona. Cei care scapa isi pot exorciza apoi trairile in cadrul activitatilor complementare, inclusiv la festivalul de deathmetal din Pamplona sau la cel de rock din Euskera.

Bordeaux festival du vin

La fiecare inceput de vara bordeleza, 300.000 de oameni celebreaza, pe malurile fluviului Garonne, faimoasele vinuri din regiunile Médoc, Pomerol, Saint-Emilion sau Fronsac. Sarbatoarea vinului, dublata de un congres de specialitate organizat de catre universitatea locala, atrage si cateva mii de oenologi, plus 200 de ziaristi specializati, gata sa se pronunte avizat asupra mostrelor de vin. Acestea sunt prezentate in cadrul a 16 pavilioane din Place des Quinconces, cea mai mare piata din Europa. Se apreciaza ca aici au loc, in cele patru zile de turnir bahic, cam 460.000 de degustari, emitandu-se, in acest sens, peste 40.000 de permise generale de degustare. Originalitatea editiei 2006 va fi data de faptul ca invitatul de onoare va fi orasul japonez Fukuoka (renumit, probabil, pentru vinul sau obtinut din orez).

Stonehenge

Cititorii lui Thomas Hardy, in special cei impresionati de drama lui Tess d?Urberville, nu au cum rezista tentatiei de a face un pelerinaj la straniul templu druidic in noaptea solstitiului de vara, de Sanziene ? noapte, de altfel, predestinata nefericirii feminine in varianta livresca (e si noaptea in care se sinucide Domnisoara Iulia, eroina lui Strindberg, iar eroinele lui Mircea Eliade au tendinta irepresibila de a se transforma in strigoi). In linistea pietrelor monumentale (se poate canta numai unplugged, muzica pe baza de boxe sau amplificatoare fiind strict interzisa), te poti reculege intre 10 seara si 9 dimineata asteptand ca Soarele sa rasara ritualic, printre dolmene, la 04.45 fix. Intre timp, meditatie si scufundare in propria groapa de potential, intrucat regulile sunt foarte stricte si, practic, nu ai voie sa faci nimic din ceea ce face un turist obisnuit in asemenea emblematice ocazii. Adica, dupa ce ti-ai abandonat masina in parcarea de langa autostrada A 303 (accesul permis de la ora 20.00 pana a doua zi la 13.00), te indrepti spre sanctuar. Aici, campingul este strict interzis, nu ai voie sa faci focuri, gratare sau barbecue, nu poti sa iti aduci cainele, pisica, iguana, papagalul, porcusorul de Guineea sau alt pet, dupa cum nu ai voie sa bei nimic din recipiente de sticla ? nici macar apa plata cu lamaie. In plus, focurile de artificii sunt cu desavarsire interzise, iar cataratul pe enigmaticele stanci este considerat un delict penal. Totusi, este permisa? imbratisarea unui copac. Asta daca gasesti vreunul prin zona, unde vegetatia este mai mult decat sobra, chiar mai sobra decat politistii care vegheaza la buna desfasurare a ancestralului ritual pagan.

pushkar camel fair

Odinioara, aici se tinea principalul targ de camile din Rajasthan, in timpul celor trei zile si nopti (cu luna plina) ale Festivalului Katrik Purnima. Intre timp, exploatand potentialul turistic al acestui eveniment insolit pentru occidentalii aflati in trecere, manifestarile s-au diversificat, incluzand concursuri de frumusete si curse de camile, plus un veritabil carnaval folcloric indian, din cadrul caruia nu lipsesc reprezentatiile de muzica sacra si profana, fachirii si contorsionistii, petrecerile populare cu mancare specifica zonei ori defilarile ritualice cu sau fara simpaticele dromadere de la care, in fapt, a plecat tot proiectul. Amatorii de extaze mistice pot vizita, in plus, cele 400 de temple (inclusiv cel dedicat lui Brahma) din Pushkar, cel mai mare conglomerat de lacasuri de cult din nordul Indiei.

Oktoberfest

Nu trebuie sa fii neaparat bavarez si iubitor de wurst pentru a-ti dedica doua-trei saptamani pe an celei mai mari sarbatori din lume consacrate acestei bauturi populare si a descoperi ca, de fapt, a bea bere dupa program si/sau dupa traditie nu inseamna inca un turnir etilic, ci cunoasterea unui mod de viata. Cu aproape doua secole in urma, insa, aceasta dimensiune ontologica nu era constientizata nici macar la München, desi ? har hameiului! ? aici berea a fost dintotdeauna lichidul vital. Pe 12 octombrie 1810, o nunta regala a schimbat definitiv conceptia asupra rolului simbolic al berii in societate. In acea zi mareata, printul mostenitor Ludwig al Bavariei (viitorul rege Ludwig I) s-a insurat cu printesa Therese de Saxon-Hildburghausen. Ceremoniile au durat cinci zile si au inclus parade militare, petreceri cu muzica de fanfara si dezmaturi culinare stropite cu rauri de bere. In final, la marginea orasului, s-a organizat o cursa de cai in onoarea miresei, pe locul numit de-atunci Theresenwiese. Anul urmator, cursa s-a repetat. Asa s-a nascut evenimentul care in dialectul local a devenit Wiesn, iar mai nou Oktoberfest, desi perioada de varf a manifestarii este ? din considerente climatice ? cea de-a doua jumatate a lunii septembrie. Daca berea e o divinitate, atunci aici trebuie cautat templul ei!

 

 

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
1 din 4 tineri români care caută un loc de muncă nu reușește să se angajeze
1 din 4 tineri români care caută un loc de muncă nu reușește să se angajeze
Mâncarea copioasă de sărbători nu este atât de periculoasă pe cât am crede
Mâncarea copioasă de sărbători nu este atât de periculoasă pe cât am crede
Frigiderul care face de mâncare și primul laptop cu ecran care se extinde, prezentate la CES 2025
Frigiderul care face de mâncare și primul laptop cu ecran care se extinde, prezentate la CES 2025
(P) Statistici, Istorie și Implicații Psihologice ale Jocurilor de Noroc: O Privire de Ansamblu
(P) Statistici, Istorie și Implicații Psihologice ale Jocurilor de Noroc: O Privire de Ansamblu
O reacție a oxigenului recent descoperită ar putea ajuta la căutarea vieții extraterestre
O reacție a oxigenului recent descoperită ar putea ajuta la căutarea vieții extraterestre
Florile de nuc își schimbă sexul în fiecare sezon de 40 de milioane de ani încoace
Florile de nuc își schimbă sexul în fiecare sezon de 40 de milioane de ani încoace
O fortăreață montană uriașă, de 3.000 de ani vechime, îi uimește pe arheologi
O fortăreață montană uriașă, de 3.000 de ani vechime, îi uimește pe arheologi
Yma Sumac, cea mai faimoasă peruviană la Hollywood
Yma Sumac, cea mai faimoasă peruviană la Hollywood
Jenny Lind, „privighetoarea suedeză”, star al operei și filantroapă
Jenny Lind, „privighetoarea suedeză”, star al operei și filantroapă
Cum ne îmbogățim în 2025! Secretele pe care nu ți le-a spus nimeni vin de la CRISTINA BANU, în EXCLUSIVITATE, la „Altceva cu Adrian Artene”!
Cum ne îmbogățim în 2025! Secretele pe care nu ți le-a spus nimeni vin de la CRISTINA BANU, în EXCLUSIVITATE, la „Altceva ...
O companie deținută de Radu Budeanu cumpără brandul Mediafax
O companie deținută de Radu Budeanu cumpără brandul Mediafax
Un nou studiu leagă milioane de cazuri de diabet și boli de inimă la nivel global de băuturile îndulcite
Un nou studiu leagă milioane de cazuri de diabet și boli de inimă la nivel global de băuturile îndulcite
Momentul cel mai bun din zi în care să bei cafea pentru o inimă sănătoasă
Momentul cel mai bun din zi în care să bei cafea pentru o inimă sănătoasă
Test de cultură generală. De ce nu vedem aerul?
Test de cultură generală. De ce nu vedem aerul?
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului”, făcând posibilă călătoria în timp
Un fizician susține că a rezolvat „paradoxul bunicului”, făcând posibilă călătoria în timp
Scrisoarea lăsată de Matthew Perry într-un borcan de biscuiți, găsită de actrița Lisa Kudrow
Scrisoarea lăsată de Matthew Perry într-un borcan de biscuiți, găsită de actrița Lisa Kudrow
Nvidia a creat un supercomputer de 1.000 de ori mai puternic decât cele mai performante laptopuri
Nvidia a creat un supercomputer de 1.000 de ori mai puternic decât cele mai performante laptopuri
O comoară uriașă, din secolul al XVII-lea, descoperită într-o faimoasă biserică germană
O comoară uriașă, din secolul al XVII-lea, descoperită într-o faimoasă biserică germană