Tv (mai)

02 05. 2007, 16:57

Ucigasul lui Salvador Allende, History Viasat 21 mai, ora 20.00

Visul socialismului democratic in Chile s-a sfarsit in septembrie 1973, odata cu moartea lui Salvador Allende, primul lider marxist din America Latina ales prin vot liber. Privit de administratia Nixon ca „o amenintare la adresa democratiei in Chile si America de Sud“ – presedintele american nu voia ca, in timpul mandatului sau, sa se nasca un alt doilea Fidel Castro in zona –, Allende s-a confruntat, inca inainte de inscaunare, cu antipatia americanilor. A fost nevoie de trei ani si de aproape 20 de milioane de dolari pentru ca guvernul SUA si CIA sa regizeze o lovitura de stat impotriva lui. (Ironia sortii a facut ca lui Allende sa-i urmeze brutalul general Augusto Pinochet care, in urmatorii 17 ani, a condus Chile cu o mana de fier.) In ultimele zile de viata, coplesit de indoieli si de critici, Allende s-a retras in La Moneda, palatul-fortareata din Santiago, care a fost la scurt timp inconjurat de tancuri si trupe de infanterie si bombardat de avioane ale armatei. Presedintele si-a anuntat sinuciderea la radio. Pana nu demult, istoricii au sustinut ca Allende era singur in clipa mortii, dar, la 30 de ani de la eveniment, investigatiile dezvaluie adevarul: 12 dintre apropiatii sai se aflau langa el cand s-a impuscat. Pe patul armei sale era fixata o placuta de aur cu urmatorul mesaj: „Bunului meu prieten Salvator Allende, de la Fidel Castro“. Cateva saptamani mai tarziu, dictatorul cubanez spunea poporului sau ca Allende a murit secerat de gloantele soldatilor fascisti. Aceasta varianta a fost preluata de multi sustinatori ai lui Allende si persista si astazi in diverse forme. Totusi, o autopsie efectuata in 1990 pe ramasitele acestuia a confirmat faptul ca moartea a provenit in urma unui singur glont, care i-a perforat craniul. Unul dintre putinii supravietuitori, Pablo Zepeda, garda de corp a lui Allende, rupe tacerea si relateaza ultimele minute de viata ale presedintelui chilian. Fiica sa, Isabel, s-a numarat si ea printre cei care i-au stat alaturi pana la capat. Documentarul dezvaluie adevarul despre viata si moartea lui Salvador Allende si unul dintre ultimele secrete ale Razboiului Rece: URSS l-a lasat pe Allende sa cada pentru ca nu credea in revolutia sa nonviolenta.

Meduza ucigasa, Animal Planet 22 mai, 20.00

Totul incepe ca o muscatura de tantar, mica si usor iritanta. Dupa o ora, victimele incep sa fie afectate de dureri cumplite, de crampe muscu­lare, accese de voma, transpiratii abundente, hipertensiune si tuse. Simptomele sunt spe­cifice sindromului Irukandji, denumit astfel, in 1952, de catre botanistul Hugo Flecker dupa numele unui trib de aborigeni din Cairns. Vinovatul este o meduza aproape invizibila, nu mai mare decat o unghie. Animal Planet ii prezinta pe cercetatorii care urmaresc meduza ucigasa in apele calde din nordul Barierei de Corali a Aus­traliei. In premiera, micuta meduza translu­cida Irukandji este filmata in salbaticie. Tentaculele sale contin miliarde de segmente ca niste har­poane, care injecteaza veninul direct in sangele victimei, cu o forta de 10.000 ori mai mare de­cat forta gravitatiei. Veninul de Irukandji, pentru care nu exista inca antidot, este de sute de ori mai puternic decat al unei cobre si de mii de ori mai toxic decat al unei tarantule, astfel ca ata­cul poate ucide un om in numai doua minute.

Irak, zona mortii National Geographic 13 mai, 22.00

Iata povestea catorva oameni care au ales sa lucreze in linia intai, intr-o zona de razboi. La ora actuala, exista o multime de consultanti internationali de securitate care lucreaza in Irak riscandu-si viata pentru 300 de lire sterline pe zi. Phil Armstrong si echipa sa britanica se afla in bataia focului atunci cand livreaza materiale de constructii pentru o noua sectie de politie, aflata chiar in inima zonei insurgentilor din Taramiya. Lee McClellan, care escorteaza convoaiele de camioane cu medicamentele atat de necesare soldatilor americani, ne impartaseste secretul supravietuirii sale: „Fii in continua miscare, altfel devii o victima usoara.“

Luna viitoare pe… Viasat History

Woody Allen: O viata pe film
Produs si regizat de Richard Schickel, unul dintre cei mai influenti critici de film din SUA, acesta este primul do­cu­mentar american despre cariera lui Woody Allen la care artistul a contribuit personal. Filmat la New York in oc­tom­brie 2001, interviul detaliat cu marele regizor, sce­na­rist si actor examineaza pelicule de referinta, ca Hannah si surorile ei (1986), Impus­ca­turi pe Broadway (1994) sau Delicte si faradelegi (1989). Docu­mentarul reda secvente din copilaria lui Allen si explo­rea­za motivele care l-au determinat pe acesta sa faca film.

Foto: National Geographic, Discovery Channel, Animal Planet