Carte (aprilie)

04 04. 2007, 17:43

Terra. Enciclopedia completa a planetei noastre Editura RAO, 159,99 lei

Editat in cooperare cu Dorling Kindersley, in cadrul unui proiect stiintific coordonat de Institutul Smithsonian, volumul este un ghid vizual complex, de o impecabila tinuta grafica – de la fotografii, la harti, scheme si alte reprezentari vizuale –, cu texte succinte dar dense informativ. Folosind o combinatie unica de fotografii incredibile in frumusetea ori dramatismul lor si texte ale unor experti, cartea  infatiseaza unele dintre cele mai insolite si fascinante locuri de pe Pamant, de la vulcanul Krakatau la desertul Mojave sau de la fiordurile din Lofoten la lacurile sulfuroase din Noua Zeelanda. Ideea care sta la baza acestei monumentale lucrari (30×24 cm, 520 de pagini) si, in acelasi timp, ambitia ei numarul unu a fost realizarea unui catalog vizual al marilor comori ale Terrei. Trasaturile definitorii ale uscatului, ale marilor si ale atmosferei sunt limpede ilustrate prin niste schite de portret incitante, fiecare insotita de o harta detaliata. Unele dintre temele abordate – originile Pamantului, formarea recifelor de corali, sistemul si interactiunile ciclice responsabile pentru schimbarile climatice – prezinta cele mai recente descoperiri in domeniu ale oamenilor de stiinta. Iata cateva dintre capitolele cartii: istoria Pamantului, Pamantul in spatiu (Universul, Sistemul Solar, Pamantul si Soarele, Pamantul si Luna), anatomia Pamantului, Pamantul in schimbare (placi tectonice, deplasari in masa, impacturi meteoritice), munti si vulcani, rauri si lacuri, ghetari, deserturi, paduri, zone umede, zone ierboase si de tundra, zone urbane, oceane si mari, tarmuri, clima, starea vremii, tectonica terestra.

Evreul din Linz Kimberley Cornish Editura Nemira, 39,90 lei

In multe tari europene, graba cu care a fost tradusa cartea australianului Kimberley Cornish este justifi­cata prin ipo­teza exploziva a autorului. Potrivit acesteia, Wittgenstein ar fi realizat o dubla isprava: pe de-o parte s-a aflat la originea antisemi­tis­mului lui Hitler, pe care l-a cu­noscut foarte bine (cei doi au fost colegi de studii, intre 1904-1905, la Realschule din Linz) si, pe de alta, „a castigat“ cel de-al doilea Razboi Mondial, devenind agentul de recrutare a spionilor KGB la Cambridge. In afara de aceasta parte isto­rica, exis­ta si o sectiune „filosofica“ a cartii, care isi pro­pune sa demon­streze ca gandirea lui Hitler si cea a lui Wittgenstein au radacini comune – mai mult, ca aceea a dictatorului german nu reprezinta decat o grava pervertire a gandirii celui de-al doilea.

Pamantul este plat Thomas L. Friedman Editura Polirom, 34,95 lei

Lider de opinie de prima marime in Statele Unite, Friedman este castigator al Premiului Pulitzer in anii 1983, 1988 si 2002 (remarcati, va rugam, longevitatea in excelenta a autorului), iar pentru prezentul volum a fost recompensat cu Business Book of the Year Award, in 2005. Teza lui Thomas Friedman (editorialist, de o buna bucata de vreme, la revista Business Magazin), este ca inceputul secolului XXI va ramane in istorie nu prin conflicte militare sau prin evenimente politice, ci prin patrunderea uma­ni­tatii intr-o noua etapa a globalizarii – adica „aplatizarea“ Pamantului. Este vorba despre un proces ce se desfasoara sub impactul revolutiei digitale, care face ca rezervele de cunoastere sa se conecteze intre ele oriunde pe mapamond, niveland perfect terenul de joc.

Powersat Ben Bova Millennium Press, 30 lei

Fost presedinte al National Space Society si membru al Asociatiei Americane pentru Progresul Stiintei, Ben Bova promoveaza cu harnicie si progresul fictiunii, daca e sa luam in seama „maruntul“ detaliu ca este autorul a saizeci si opt de romane. In Power­sat, un avion suborbital se dezinte­greaza la declansarea procedurilor de ateri­zare. Teribila tragedie risca sa compromita cea mai importanta misiune din istoria explorarii spa­tiu­lui. Distrugerea avionului a adus compania lui Randolph, Astro Ma­nu­fac­turing, in pragul falimentului. Curand, insa, Randolph descopera cã avionul sau functiona perfect, dar a fost sabotat.

Austria Ghid Fodor’s Meteor Press, 29 lei

Seria de ghiduri Fodor pe care Editura Meteor Press a ales sa le traduca si sa le tipareasca in Romania are, cel putin in forma tipografica actuala, toate sansele sa-l descumpaneasca pe utilizatorul de calauze livresti hard cover, cu nenumarate poze etalate pe pagini cu hartie lucioasa. Hartia usoara, cu un mic indice de alb, ca si lipsa ilustratiilor sunt strasnic compensate, insa, de informatiile bogate, exprimate suplu si etalate prietenos, de actualizarea scrupuloasa a datelor perisabile, de hartile detaliate si de prezentarile in masura sa satisfaca toate categoriile de turisti, de la amatorii de arta sau de istorie, la cei cu pasiuni oenologice, la iubitorii de sporturi extreme sau la melomanii infocati. Ca sa va faceti o idee despre inalta calitate a comentariilor, iata o fraza care incearca sa sintetizeze, cu har artistic dar si cu spirit de cuprindere, subiectul: „Austria te duce cu gandul la opereta si la psihanaliza, la Apfelstrudel (strudelul cu mere) si la scari de marmura, la valsurile lui Strauss si la lucrarile lui Schubert. Baroca si imperiala, este o tara cu manusi albe, unde caii lipitani mai fac parada in ritmul unui menuet de coarde si unde sefii de sala inca se mai inclina reverentios, ca si cum s-ar adresa unui print de Habsburg.“ Ghidul Fodor doreste, in primul rand, sa se asigure ca turistul se afla in tema cu toate optiunile, astfel incat sa nu piarda niciun obiectiv important „aflat dupa colt„ pentru motivul ca nu stia ca se afla acolo. La sfarsit, s-ar putea ca amintirile cele mai  placute ale calatoriei facute in Austria sa nu aiba nicio legatura cu obiectivele fixate la plecare. S-ar putea ca turistul sa-si fi propus sa-si delecteze privirea cu tablourile lui Pieter Brueghel sau ale lui Cranach de la Kunsthistoriches Museum din Viena, dar, odata ajuns acasa, sa nu-i mai iasa din cap ora amiezii petrecuta la Muzeul Ceasurilor din oras, unde peste 3.000 de ceasuri cu cuc, pendule si tot soiul de ceasornice se dezlantuie simultan intr-o naucitoare disonanta. Cu Fodor’s la indemana, descoperirile intamplatoare si minunate nu sunt niciodata prea departe.

Foto: Cristina Nichitus