Iata, Anul Nou s-a apropiat! Ça m’intéresse nr. 311, 2007
Desi popoarele lumii nu serbeaza noul an in acelasi timp sau, macar, in acelasi anotimp, desi exploziile de energie generate de eveniment imbraca chipuri sensibil diferite de la un meridian la altul, locuitorii planetei noastre formuleaza, in sute de limbi, aceleasi urari de fericire si prosperitate. Sa mergem, impreuna cu revista franceza, pe urmele diferentelor. Intre 13 si 15 aprilie, sarbatoarea Songkran marcheaza Anul Nou budist pentru thailandezi. Pe strazile Bangkok-ului lumea se stropeste, intr-un ritm delirant, cu apa, iar altii, mai sobri, risipesc picaturi de apa parfumata pe mainile celor mai in varsta, astfel incat sa le aduca noroc. Pentru kurzi, Anul Nou pica tot primavara. Nowrouz (Ziua cea Noua) este celebrat in ultima miercuri a anului traditional, care, in 2007, a picat pe 21 martie. Ritualul impune efectuarea unor salturi pe deasupra unui foc, insotite de strigatul: „Rosul tau pentru mine, galbenul meu fie al tau!“ In Cuzco (Anzii peruvieni), sute de figuranti reconstituie Inti Raimi, stravechea sarbatoare a Soarelui, pe data de 24 iunie, moment in care, in emisfera sudica, era sarbatorit Anul Nou, odata cu intrarea in solstitiul de iarna. In Nepal, membrii etniei newar incep sarbatorile de schimbare a anului pe data 13 aprilie, moment in care debuteaza Festivalul Bisket, dedicat lui Shiva. In cetatea medievala Thimi, un voluntar isi gaureste limba cu un ac prelung, crezand ca, prin sacrificiul sau, va asigura prosperitatea generala timp de un an de zile. Covarsiti de lirism, sute de copii japonezi se intalnesc in diverse scoli de arte martiale (budokan) pe data de 2 ianuarie. Aici, intinsi pe jos, ei serbeaza kakizome, ziua primelor semne caligrafice ale anului.
Relele din cea mai buna lume posibila BBC Focus nr. 174, 2007
Topul celor mai antipatice si daunatoare inventii ale tuturor timpurilor a fost publicat in ultimul numar al revistei pe baza voturilor postate la Radio Times. Vom aminti cateva dintre ele (aproape) la intamplare. Locul 10 – religia. Explicatia? Faptul ca genereaza sau alimenteaza razboaiele. Locul 7 – televiziunea, din pricina reality-show-urilor, locul 8 – fast-food-ul. Pe locul 6 fumega tigarile, abundent si mortal. Sarim direct la locul 4, unde sade dezastrul numit Sinclair C5, un vehicul inventat de Sir Clive Sinclair in 1985. E un nici-cal-nici-magar pe 3 roti, alimentat de la o baterie si merge cu 25 de kilometri pe ora, incurcand sever circulatia rutiera, fie ea orientata pe partea stanga ori pe cea dreapta.
Arta si pesticide Science et vie nr. 1.072, 2007
Revista inventariaza cele mai extraordinare descoperiri ale momentului. Printre acestea se numara si cea lui Joseph Nagyvary de la Universitatea din Texas, care a facut o analiza de mare precizie a lemnului unor viori Stradivarius. Nagyvary a demonstrat ca moleculele de hemiceluloza din lemnul instrumentelor s-au distrus, schimbandu-le acestora proprietatile acustice din pricina oxidarii produse de un pesticid. Altfel spus, stravechii si nepretuitii lutieri cremonezi isi tratau instrumentele cu pesticide ca sa le fereasca de atacul parazitilor. Fara voia lor, din teama de ganganii, au creat cele mai minunate sunete din lume.