Home » Timp Liber » Lupul de stepa

Lupul de stepa

Lupul de stepa
Publicat: 20.07.2009
Noica spunea ca in ceea ce priveste literatura, trebuie mereu sa te afli in avans. Timpul nu poate fi pierdut, astfel ca autorii mari trebuie cititi periodic, iar in ceea ce priveste restul autorilor trebuie urmate sfaturile celor in care ai incredere.

Autor: Herman Hesse
Editura: Rao

Nu stiam de indemnul acesta, dar m-am gasit de curand la a treia citire a Lupului de stepa. Intaia data l-am citit pe nerasuflate, prinsa de atmosfera intensa descrisa prin intorsaturi frumoase ale frazei si ale ideilor (ceea ce cu siguranta este si meritul traducatorului), in vreme ce urmatoarele dati mi-au oferit ocazia de a descoperi noi detalii.
Spre deosebire de primele lecturi, acum stiam ca romanul este in parte autobiografic. La aproape 50 de ani, Hesse era intr-o stare de sanatate precara, se aflase deja in conflict cu presa germana din cauza opiniilor sale privitoare la razboi, iar sotia sa suferea de schizofrenie. Pornind de la initialele personajului principal, Henry Haller, identice cu cele ale lui Hesse, multe din aspectele vietii sale devin usor de regasit si in carte pentru cei ce ii cunosc biografia.
„A fost odata un anume Harry, caruia i se zicea lupul de stepa.”

Citeste continuarea pe www.bookblog.ro
 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase