Vom merge pe urmele fiecarui tanc, pana la momentul calirii lui in lupta, descoperind unde a fost fabricat, bataliile pe care le-a purtat si cariera sa de “luptator”. Pe masura ce este reconstruit, vom afla despre inovatiile ce au facut din fiecare astfel de masinarie o forta si despre defectele ce le-au fost fatale.
Elefantul, Batalia pentru Kursk – 14 iunie, orele 20:00
O echipa de mecanici ai Muzeului de Arme din Maryland restaureaza unul dintre foarte putinele tancuri ce au supravietuit WWII – un veteran al celei mai mari batalii a tuturor timpurilor, cea de la Kursk. Elefantul, initial numit Ferdinand in onoarea proiectantului sau, Ferdinand Porche, este o masina de razboi feroce, de origine germana, super-arma lui Hitler, folosita in marea ofensiva initiata de catre nazisti la Kursk, in ancercarea de a “razbuna” infrangerea suferita la Stalingrad. Unul dintre cele mai mari si mai grele distrugatoare de tancuri construite vreodata, Elefantul cantareste 65 tone gol si 71 cu incarcatura, si dispune de un tun devastator de 88 mm. Fiecare senila a sa masoara peste 16 m lungime si cantareste aproximativ 4,5 tone. Doar doua exemplare mai exista in lume – acesta, care dupa Kursk a fost trimis in Italia, unde a fost scos din actiune si adus in Maryland dupa razboi, si inca unul in Rusia. In 1943, Elefantul era mult mai masiv si mai puternic decat oricare alt tanc, si parea indestructibil cu blindajlul de 20,5 cm., pe care tunurile adversarului T-34 erau incapabile sa il strapunga. Cu toate acestea, nu a fost testat in lupta, iar la Kursk, rusii au descoperit curand ca avea numeroase defecte, ce faceau ca, pe campul de lupta, acest monstru sa semene cu o mare si nemiscata rata. Pe masura ce echipa incepe lucrul la carcasa goala a Elefantului, vom afla istoria crearii lui, rolul pe care l-a jucat in batalia de la Kursk si vom reface traseul luptelor purtate. Vom vizita, de asemenea, Muzeul din Duxford, Marea Britanie, pentru a face cunostinta cu adversarul sau, un T-34 rusesc, complet restaurat – unul dintre cele mai mari tancuri din istorie, esential pentru victoria rusa asupra Germaniei naziste.
Chaffee – 21 iunie, orele 20:00
Este episodul in care il antalnim pe Joe Garbarino, CEO al Marin Sanitation, o firma importanta de reciclare din San Rafael, California. Marea sa pasiune este colectarea de vehicole militare vechi, iar mandria sa este un Chaffee M-24. Rapid, viabil, inarmat cu un excelent tun de 75 mm – unii istorici spun ca a fost cel mai bun tanc usor din cel de-al doilea Razboi Mondial.
BMP-1 – 28 iunie, orele 20:00
Dat in functiune la mijlocul anilor ’60, tancul sovietic BMP-1 a fost primul vehicol de lupta pentru infanterie – un concept nou-nout destinat campului de bataie nuclear modern. Nu a luptat vreodata antr-un razboi nuclear, dar a vazut ceva actiune in desertul Orientului Mijlociu. In acest episod, il intalnim pe Greg Taylor, unul dintre cei mai mari experti in restaurare de tancuri din lume. A cumparat un BMP-1 de constructie rusa, capturat an 1991 de catre britanici de la armata irakiana, in timpul primului Razboi din Golf, si l-a adus acasa, in desertul Nevada. Dar a reconstrui un vehicol din Razboiul Rece pe cont propriu, in timpul liber si doar cu ajutorul catorva amici, confruntandu-se cu un hatis de fire, tevi, tuburi si electronice – va fi cumva un soi de misiune imposibila pentru Greg?