Alegerea noastra: SCIENCEBLOGURILE ROMANESTI
Prin urmare, pentru a nu deveni simpli agregatori de stiri de stiinta, bloggerii trebuie sa se priceapa cat de cat la toate domeniile despre care scriu, astfel incat sa produca macar comentarii si analize pertinente ale stirilor pe care le preiau. Sa aiba capacitatea de a-si forma o viziune de ansamblu si de a se raporta critic, atunci cand este cazul, la inventiile despre care scriu. Desigur, la acestea se adauga si farmecul personal al bloggerului cu pricina – carisma stilului sau, care atrage si fidelizeaza traficul. Am simtit nevoia acestei lungi introduceri pentru ca, in momentul in care am ales tema acestui review, ma asteptam sa gasesc nu o multime de bloguri romanesti de stiinta, ci macar cateva. |n schimb, am dat peste o aspra penurie. OK, ma veti intreba atunci, cum naiba poti sa alegi o chestie care nu prea exista?
Hai sa consideram acest text drept unul mai degraba aspirational – mi-ar face mare placere ca in Romania sa avem bloguri precum blogs.discovermagazine.com/badastronomy, www.junkscience.com, www.climateaudit.org sau blog.wired.com/wiredscience. Iar daca ele nu exista acum, sunt convins ca, mai devreme sau mai tarziu, vor aparea. Totusi, cu ce ne laudam noi in momentul de fata? Bloguri care „aduna“ stirile de stiinta de pe net si le traduc in limba romana. Sunt mai mult agregatoare decat bloguri, interventiile creatoare, originale fiind destul de putine, insa cateva au potentialul de a se transforma in sciencebloguri adevarate. Din aceasta categorie fac parte, printre altele, www.cosmosul.ro si www.blogstiinta.com.
Proiecte frumoase, moarte in fasa (sau bloguri abandonate). Emblematic, aceasta categorie cuprinde doua tipuri de bloguri: cele care se apropie de statutul de scienceblog personal (si original), cum ar fi www.alchimistul.ro, si cele care dezbat o ofertanta tema stiintifica de interes general, vezi www.creationism.info.ro. Din pacate, nici unul, nici celalalt nu au postari mai recente de 2007. Bloguri generaliste si personale in care se regaseste totusi un important continut science. |n aceasta categorie intra mai multe bloguri, unele foarte cunoscute, precum Gramo, care are o generoasa sectiune de stiinta, gramo.ro/category/stiinta. In concluzie, situatia blogosferei romanesti de stiinta nu e tocmai roza, dar, odata cu cresterea nivelului de penetrare a internetului, sper ca se va imbunatati. Navigare placuta!