Home » Timp Liber » Smart TV: o idee buna, care poate fi imbunatatita – Smart Nation

Smart TV: o idee buna, care poate fi imbunatatita – Smart Nation

Publicat: 27.11.2013
Scris de Dan Dragomir
Marii jucatori din industria eletronicelor promoveaza intens noile modele de televizoare Smart, care continua practic trend-ul tehnologic lansat odata cu introducerea tehnologiei Full HD si 3D si au reusit sa capteze mai mult atentia publicului. Acum majoritatea televizoarelor vandute sunt Smart TV, dar daca nu aveti inca un televizor inteligent, am sa va povestesc mai jos cum sa il alegeti sau ce puteti face pentru a transforma vechiul LCD intr-un super-televizor. De altfel, desi este o idee buna, televizorul Smart nu este optimizat, asa ca am, de asemenea, cateva sfaturi pentru o experienta cat mai buna. Smart TV-ul este perfect pentru o conexiune de mare viteza precum UPC Fiber Power 200, pentru ca astfel poti descarca rapid aplicatii sau actualizari software, dar mai ales pentru ca puteti urmari continut video online fara probleme. Filme, seriale sau animatii, toate merg mai bine daca te tine conexiunea.
 
 
@ Pro si contra Smart TV
 
Ideea din spatele Smart TV nu este rea – ai un ecran mare, stai pe fotoliu si, daca te plictisesti, poti sa-ti accesezi emailul, sa intri pe Facebook sau Twitter, sa joci diverse jocuri sau sa instalezi aplicatii. Dupa modelul smartphone sau al tabletei, Smart TV-ul ar putea genera un ecosistem bogat, un magazin care sa includa acces la aplicatii, dar si la continut video premium, on-demand. Cred ca totusi cele mai multe sanse le are Google TV, care adapteaza Android-ul la televizoare, dar platforma nu s-a bucurat de succesul scontat, iar piata este extrem de fragmentata, asa ca nimeni nu se poate lauda cu un ecosistem puternic. Samsung are fanii sai, iar LG , Philips, Panasonic si Toshiba au o platforma comuna, dar lucrurile se misca greu. LG a facut de altfel si Google TV. Problema? Lipsesc aplicatii interesante, lipsesc jocuri interactive, lipsesc idei de aplicatii smart. Exista cateva puncte forte si puncte slabe la fiecare ecosistem, deci loc pentru imbunatatiri si vanzari viitoare. Poate un Smart TV Apple cu integrare iTunes?
 
Din pacate, insa, majoritatea Smart TV-urilor dezamagesc ca realizare. Procesorul este prea slab pentru aplicatii complexe, interfata smart se misca greu, aplicatiile sacadeaza, telecomanda nu este tastatura sa poti scrie ca la computer, browserul nu este bun ca la PC, aplicatiile social media sunt facute pe fuga… De aceea o sa va dau cateva sfaturi privind alegerea unui Smart TV. E bine sa ai unul, dar daca il alegi pe cel mai ieftin de Black Friday, s-ar putea sa ai o surpriza – si nu neaparat una placuta.
 
Dar sunt si vesti bune. Tot mai multi producatori fac acum accesorii pentru Smart TV – exista tastaturi speciale pentru televizoarele inteligente – cu care poti lucra aproape ca la un PC. Toti marii jucatori au trecut deja la procesoare dual-core si avem deja televizoare cu procesor quad-core, cu alte cuvinte, se imbunatateste performanta. De asemenea, se lucreaza la dezvoltarea platformelor, sunt concursuri pentru programatori, se stimuleaza crearea de continut nou.
 
O veste buna ar fi, de exemplu, aplicatiile facute de posturile TV in care poti gasi continut – emisiuni, sport, filme – daca ai ratat ceva poti vedea totusi prin platforma smart. De asemenea, exista tot mai multe aplicatii care permit vizionarea de filme sau seriale, animatii si altele asemenea. Pe viitor, probabil ca vom vedea tot mai mult continut consumat astfel – atunci cand utilizatorul are timp la dispozitie.
 
Cam toate modelele noi pot sa redea continut de pe un Memory Stick sau HDD extern (USB) sau de pe un sistem de stocare in retea. Daca primele televizoare smart se conectau la Internet doar prin cablu, noua generatie se conecteaza direct la reteaua WiFi si nu mai are nevoie de setari speciale. Au integrat tot mai multe standarde si codec-uri, ca sa poti vedea toate tipurile de continut video. Cele mai recente modele integreaza obligatoriu acces la retelele sociale, pentru ca a devenit o moda sa te uiti la emisiuni urmarind discutiile pe hashtag-ul oficial.
 
@ Plusuri si minusuri pentru producatori
 
Samsung a realizat unele din cele mai performante modele, datorita expertizei in zona de gadgeturi smart si a colaborarii cu dezvoltatorii de aplicatii. Au televizoare cu design excelent, o platforma destul de ok, aplicatii suficiente si au dezvoltat tehnologii noi. De exemplu, tehnologia de control prin gesturi, oarecum similara Kinect, dar care este folosita pentru extrem de putine jocuri, niciunul de nivelul celor pentru Kinect. Integrarea Facebook si Twitter lasa de dorit in continuare si trebuie sa ai obligatoriu cont de Samsung ca sa accesezi celelalte retele sociale, o chestie aiurea. Dar gasesti multe aplicatii si jocuri, ceea ce reprezinta un pas inainte, iar Samsung are si o super-tastatura oficiala pentru Smart TV. De asemenea, compania sud-coreeana a dezvoltat un kit care transforma vechile televizoare in super-smart TV, Evolution Kit. Desigur, poti face asta si fara echipamentul Samsung, am sa va povestesc practic mai jos cum se face.
 
LG are o combinatie buna de design si aplicatii, iar platforma comuna dezvoltata in Smart TV Alliance asigura acces la aplicatii si continut destul de vast. Sunt multe avantaje tehnologice, precum 3D pasiv, care nu oboseste ochii si permite cumpararea de ochelari 3D accesibili tuturor. Pe de alta parte, nici aici nu putem vorbi de o integrare social media buna, aplicatiile sunt relativ putine si design-ul ar putea fi imbunatatit.
 
Philips ofera combinatia perfecta dintre design si tehnologie, ofera tehnologie unica de imagine Ambilight si platforma foarte buna. Daca ar fi sa cumpar un produs Smart TV de ultima generatie as lua in calcul Philips, cu toate avantajele pe care le are, iar culmea este ca ei continua dezvoltarea, au adaugat becurile inteligente Hue care redau atmosfera din film in living. In plus, au doua aplicatii smartphone foarte interesante, una pentru Smart TV – sa folosesti telefonul ca telecomanda, si alta pentru controlul Ambilight+Hue. Bine, eu folosesc si Fidelio pentru muzica digitala, dar asta e altceva.
 
La capitolul TV, Sharp mi se pare ca ofera cea mai buna calitate a imaginilor. De altfel japonezii produc unele dintre cele mai bune panel-uri pentru ceilalti producatori din domeniu. Cel mai recent Smart TV Sharp testat stia sa inregistreze o emisiune pe un HDD extern, ca sa scapi si de DVR. Din pacate, insa, platforma smart era cam limitata, nu am gasit foarte multe aplicatii, iar integrarea social media la fel de neinteresanta.
 
@ Solutii pentru televizoane non-smart
 
Inainte de goana nebuna dupa televizoare smart, marii producatori au lansat pe piata doua tipuri de produse concurente, produse interesante si din care sunt singur ca aveti si voi macar vreun exemplar acasa. Primele sunt televizoarele cu ecran plat clasice – LCD, LED sau plasma – fara nicio functie smart. Apoi sunt monitoarele cu tuner TV, teoretic un produs similar, dar nu tocmai. Ele sunt in continuare la vanzare, cu preturi accesibile, la oferta. Eu am un LCD vechi, pe care l-am luat la oferta buy-back la un mare retailer, scapand astfel de televizorul cu tub catodic. Ei bine, aceste televizoare sau monitoare TV pot sa devina interesante folosindu-le impreuna cu tehnologia potrivita. Eu il folosesc pentru Kinect, de exemplu.
 
V-am scris mai demult despre asta, cautati in paginile SmartNation.ro. Conectati la un TV o tableta Android pentru a avea un Smart TV chiar performant. Sau puteti folosi un iPhone/iPad impreuna cu un device special, Apple TV. De asemenea, se pot utiliza stick-urile gen Chromecast sau chiar PC-urile mai vechi, trecute pe Linux sau alte solutii media-center.
 
@ Experienta maxima
 
Pentru o experienta cat mai buna nu trebuie sa fiti atenti la pret, ci la detaliile tehnice. Si nu trebuie sa fiti experti in tehnologie, dar trebuie sa aveti idee macar despre terminalul smartphone folosit. Un procesor single-core ofera o experienta diferita, se misca greu, il poti folosi daca ai o rabdare de fier. Un dual-core permite o utilizare decenta, iar la quad-core trebuie sa fiti atenti, pentru ca ne-optimizarea aplicatiilor pentru quad-core poate duce la experiente neplacute. Pentru cel mai bun raport calitate/pret alegeti un model dual-core cu minim 1GB de RAM si o platforma des utilizata: Samsung, Smart Alliance (LG , Philips, Panasonic si Toshiba) sau Google TV.
 
Pentru televizoare non-smart trebuie o tableta cu dotari tehnice similare sau un smartphone bun sau un PC care poate rula o distributie Linux. Dati o sansa si produselor mai vechi. Daca o tableta nu este tocmai performanta pentru luat pe drum, s-ar putea ca in colaborare cu vechiul televizor sa aveti un Smart TV decent.
 
 
 
Smart Nation este platforma unde tehnologia va inspira pe voi toti. Sa va imaginati, sa inovati, sa creati!
 
Intra pe SmartNation.ro daca vrei sa fii informat in legatura cu noile gadget-uri, dar si pentru a putea afla cum functioneaza, ce fac si cum iti pot imbunatati viata de zi cu zi. 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Intrigi și orgolii politice în vremuri de război. „Cartierul Corpului II de armată, transformat într-un adevărat club politic de partid şi mai ales într-un cuib de intrigi”
Intrigi și orgolii politice în vremuri de război. „Cartierul Corpului II de armată, transformat într-un adevărat ...
Fizicienii au găsit dovezi pentru „timpul negativ”
Fizicienii au găsit dovezi pentru „timpul negativ”
SPECIAL. Selly, TOTUL despre Buzz House, relația cu Smără și cel mai frumos cadou
SPECIAL. Selly, TOTUL despre Buzz House, relația cu Smără și cel mai frumos cadou
Astronomii din Galați au descoperit o nouă stea variabilă! Ce nume a primit?
Astronomii din Galați au descoperit o nouă stea variabilă! Ce nume a primit?
Cercetătorii sunt surprinși de faptul că veverițele au început să mănânce carne
Cercetătorii sunt surprinși de faptul că veverițele au început să mănânce carne
Cum s-a ferit un general român de holera din Bulgaria în anul 1913: A dat ordin să fie construite niște clădiri pe piloni „ca în Veneția, ca să nu-l ajungă microbii”
Cum s-a ferit un general român de holera din Bulgaria în anul 1913: A dat ordin să fie construite niște clădiri pe piloni ...
În mod surprinzător, vâscul are un efect vindecător foarte puternic
În mod surprinzător, vâscul are un efect vindecător foarte puternic
Incertitudinea face parte din condiția umană –  Cum putem învăța să trăim cu ea?
Incertitudinea face parte din condiția umană – Cum putem învăța să trăim cu ea?
5 sfaturi care te ajută să bei responsabil de Crăciun și Anul Nou
5 sfaturi care te ajută să bei responsabil de Crăciun și Anul Nou
Testul HPV, „strategia de screening preferată” pentru cancerul de col uterin
Testul HPV, „strategia de screening preferată” pentru cancerul de col uterin
Test de cultură generală. Când a avut loc primul Crăciun?
Test de cultură generală. Când a avut loc primul Crăciun?
Descoperă locuri inedite pentru călătoriile tale: Aventuri din lumea largă (P)
Descoperă locuri inedite pentru călătoriile tale: Aventuri din lumea largă (P)
Cum a reușit Pipera să devină cel mai atractiv cartier din zona București-Ilfov? (P)
Cum a reușit Pipera să devină cel mai atractiv cartier din zona București-Ilfov? (P)
Transformările digitale şi viitorul marketingului (P)
Transformările digitale şi viitorul marketingului (P)
Scolioza și hernia de disc, afecțiuni ale coloanei vertebrale care pot fi tratate (P)
Scolioza și hernia de disc, afecțiuni ale coloanei vertebrale care pot fi tratate (P)
NASA, pregătită să scrie istorie în Ajun de Crăciun! O sondă va ajunge mai aproape de Soare decât orice alt obiect construit de om
NASA, pregătită să scrie istorie în Ajun de Crăciun! O sondă va ajunge mai aproape de Soare decât orice alt obiect ...
RAVEN, robotul-pasăre care zboară, face salturi și merge pe sol
RAVEN, robotul-pasăre care zboară, face salturi și merge pe sol
Transport public gratuit într-o capitală europeană cu 1,4 milioane de locuitori
Transport public gratuit într-o capitală europeană cu 1,4 milioane de locuitori