Reviste (Noiembrie)

09 11. 2007, 09:00

Curcubeul are 7 culori
La Recherche nr. 412, octombrie 2007
Acest numar este nici mai mult nici mai putin decat un Dictionar al ideilor primite de-a gata. Pe urmele lui Flaubert, care lua peste picior prejudecatile culturale ale saloa­nelor pariziene din timpul celui de-al doilea Imperiu, Dictionarul se refera la ideile primite din aria stiintei si evoca o stare de spirit cu totul diferita de cea pe care voia s-o induca parintele Emmei Bovary. Departe de a fi o antologie a tampeniei universale, recolta de idei de-a gata in stiinta este plina de invataminte. A adresa, acum, in mileniul trei, noi intrebari nu inseamna altceva decat a incerca sa le improspatezi continutul si a te stradui sa afli daca un adevar intrat in constiinta publica este realmente scutit de ambiguitati. Putem spune, cu o certitudine de 100%, ca oamenii se trag din maimuta sau ca nu ne folosim decat circa 10% din capacitatile noastre cerebrale? Aceasta indoiala sistematica este folosita, ca samanta pentru recolte viitoare, in cazul fiecarui articol. Iata doar cateva idei primite de-a gata si indoielile care le ruineaza: „Alimentatia bio este la moda. Orice e natural e bun pentru sanatate.“ Da, dar nu in toate cazurile. „Drogurile usoare duc ulterior la consumul de droguri dure.“ Ideea, desi nu are nici un fundament stiintific, e inradacinata la nivel universal (deriva spre toxicomanie tine de factori multipli). „O specie noua, invaziva, este introdusa intr-un mediu nou. Ii este ea intotdeauna nefasta?“ Nu neaparat. „Ciupercile sunt niste plante imperfecte, iar dupa unii au chiar trasaturi animale.“ In 1969, oamenii de stiinta s-au hotarat ca nu sunt nici una, nici alta. „Oamenii influenteaza sanatatea arborilor prin toate gunoaiele pe care le deverseaza in natura.“ Nu intotdeauna e asa. Resturile azotate contribuie la o mai buna crestere si la o stocare superioara a bioxidului de carbon. Daca mai vreti exemple, cred ca nu mai aveti mult de asteptat. Autorii au deschis un site pe aceasta tema (www.larecherche.fr.special/ideesrecues.htm).

Juraminte infricosate
Pour la Science nr. 374, octombrie 2007

Depunerea juramantului a facut loc, in toate epocile, unor ritualuri variate. Recent, pe insula Thassos din nordul Greciei, au fost descoperite, intr-un sit antic, scheletele a trei animale (un porc, un vitel si un purcel) taiate in doua si asezate unele langa altele, in doua gramezi distincte, care par sa ilustreze juramantul „trittoia“ (pomenit si de Platon, in Legile). Ceremonia juramantului era insotita in Grecia antica, potrivit unor texte (de la Homer pana la Demostene), de sacrificarea celor trei animale, injumatatirea lor si trecerea persoanelor intrate sub juramant printre cele doua gramezi de carnuri sangerande.

Apocalipsa dupa Science et vie
Science et vie nr. 1.081, oct. 2007

Special, Sfarsitul lumii are un subtitlu si mai plin de ironie: Cand cerul ne va cadea in cap. Acest cer este o expresie galica ce rezu­ma o credinta antica destul de frecventa: Universul este inchis de „bolta“ cereasca, iar aceasta e sustinuta de un arbore urias sau de o grinda. De aici spaima celtica suprema: nimic nu e mai groaznic decat acest cer urias, care ameninta in fiece clipa sa pice. Dupa 25 de secole, credinta in prabusirea firmamentului pare sa-i agite din nou pe oamenii de stiinta. Avem a ne teme nu atat de incalzirea globala, cat de ploile de meteoriti venite din inalt, de izbirea Andro­medei de Calea Lactee sau de incen­dierea Pamantului de catre Soare…