La primele simptome, daca medicul de familie are dubii in diagnosticare, mergeti la Urgenta! Cine vine in contact cu un pacient vindecat de simptomele specifice SARS trebuie sa stea in carantina 10 zile. Daca vreo ruda manifesta unul dintre aceste simptome, pastrati distanta (este dificil sa intalnesti persoanele bolnave in afara casei, deoarece febra ridicata le tine la pat). In rest, sunt valabile masurile preventive impotriva tuturor infectiilor ce se transmit pe calea aerului: spalarea frecventa a mainilor si evitarea contactului acestora cu gura si cu nasul.
Cum ne putem apara de SARS
Viorel Alexandrescu, seful Centrului National de Referinta pentru Gripa si Boli Infectioase din Institutul Cantacuzino, a participat recent la o reuniune organizata la Sankt Petersburg de catre NATO, OMS si Academia de Stiinte a Federatiei Ruse. Tema seminarului a fost Intensificarea pregatirii in cazul unei pandemii de gripa, prin cooperarea sistemelor militare si civile. Cu aceeasi ocazie, a fost discutata evolutia sindromului respirator acut sever si s-au prezentat ultimele concluzii si decizii ale autoritatilor internationale, legate de maladia ucigasa.
Evolutia focarelor in zonele fierbinti indica faptul ca SARS poate fi controlat. In absenta unui vaccin si a unui antiviral cu eficacitate sporita, Ribavirina in doze mari poate influenta dezvoltarea sindromului: cel mai eficace mod de controlare a SARS este intreruperea lantului de transmisie de la persoanele contaminate la cele sanatoase. In marea majoritate a cazurilor, virusul continut in picaturile infectante este raspindit prin contact direct cu persoanele bolnave cu 1-2 zile inainte de debutul bolii, cand acestea stranuta sau tusesc.
Reducerea numarului de persoane expuse si eventual intreruperea lantului de transmisie pot fi obtinute prin trei masuri: detectia cazurilor, izolarea bolnavilor si urmarirea contactilor. Detectia cazurilor are ca scop principal identificarea bolnavilor cu SARS cat mai curand dupa debutul bolii. Urmatoarea masura este izolarea prompta a acestora in unitati special echipate, iar a treia, la fel de importanta, e identificarea si urmarirea contactilor fiecarui caz suspect timp de 10 zile (durata maxima de incubatie), prin control pasiv (autocontrol) sau activ (telefon/vizita la domiciliu) si, unde este posibil, prin izolarea voluntara la domiciliu. Aceste masuri limiteaza numarul zilnic de contacte posibile ale fiecarui caz potential infectios.
Ele scurteaza timpul ce se scurge intre debutul bolii si izolarea pacientului, reducand astfel si posibilitatea de transmitere a virusului la alte persoane. Eficienta masurilor este reflectata de un indicator important al transmisiei bolii – numarul efectiv de reproducere, care este numarul mediu de imbolnaviri determinate de fiecare caz nou. Daca un pacient SARS infecteaza mai mult de o persoana, atunci numarul de cazuri noi va creste in timp. Daca infecteaza o singura persoana, atunci numarul cazurilor va fi stationar.
Atunci cand numarul mediu de cazuri infectate de catre fiecare pacient SARS este mai mic de unul, focarul este in declin si se va stinge. In ceea ce priveste managementul cazurilor, OMS atentioneaza ca un singur bolnav internat intr-un spital care nu dispune de dotarile adecvate poate sta la originea unui nou focar. De asemenea, organizatia mondiala recomanda cu insistenta respectarea de catre clinicienii care ingrijesc bolnavii cu SARS a unor precautii-standard: igiena mainilor, halat, masca, manusi.