Terorismul si-a pastrat virulenta pana in zilele noastre, insa, o data cu trecerea timpului, a capatat valente noi, politice in primul rand. Hamas Este principala miscare fundamentalista a musulmanilor palestinieni. Cuvantul arab hamas se traduce prin zel, dar, totodata, el este acronimul lui Harakat al-Muqawama al-Islamiya – Miscarea de Rezistenta Islamica. Hamas are o doctrina eclectica, reunind nationalismul palestinian si fundamentalismul religios islamic.
Pe de o parte, liderii miscarii incurajeaza si sustin atacurile armate impotriva Israelului, pe de alta, Hamas are ca obiectiv inlocuirea guvernului lui Arafat cu unul de sorginte islamista. Organizatia actioneaza preponderent in Palestina. Majoritatea populatiei din acest teritoriu este condusa de catre Autoritatea Palestiniana, un corp guvernamental autonom al carui lider este Yasser Arafat; de precizat ca o mare parte din teritoriul palestinian se afla, din anul 1967, sub controlul Israelului.
Din 1993, cand Israelul si Organizatia pentru Eliberarea Palestinei au semnat un tratat de pace, principalele orase palestiniene au revenit sub guvernarea Arafat. Hamas a aparut ca o ramura a Fratiei Musulmane – organizatie politica si religioasa fondata in Egipt, cu numeroase conexiuni in lumea araba. Liderul politic al miscarii Hamas este Sheik Ahmed Yasin, care a si fondat-o. Arestat de catre guvernul israelian, Yasin a fost eliberat in 1997, la ordinul prim-ministrului din acea vreme al statului evreu, Benyamin Netanyahu.
Medicul Abdel Aziz al-Rantisi este un alt personaj important al miscarii Hamas in Fasia Gaza, iar Khalid Meshal conduce biroul ei politic, operand adesea din Siria ori din Golful Persic. La sfarsitul anilor ’90, expertii au remarcat cresterea popularitatii Hamas proportional cu tergiversarea si declinul procesului de pace israeliano-palestinian. Actiunile pe taram social ale organizatiei, mai ales acolo unde, de cele mai multe ori, Autoritatea Palestiniana nu reusea sa satisfaca asteptarile populatiei, au dus la o crestere spectaculoasa a numarului sustinatorilor Hamas.
Organizatia aloca mare parte din bugetul sau, in valoare de aproximativ 70 de milioane de dolari anual, unei extinse retele de servicii sociale, construind scoli, orfelinate, moschei, clinici, cantine ale saracilor. „Aproape 90% din activitatea sa se regaseste in activitati sociale, culturale si educationale”, afirma eruditul israelian Reuven Paz.
Brigazile Martirilor Al-Aqsa
Denumirea gruparii face trimitere la moscheea Al-Aqsa din Ierusalim. Dupa vizita pe care a facut-o aici liderul partidului Likud, Ariel Sharon, arabii s-au revoltat si si-au intitulat actiunea Intifada de la Al-Aqsa. Traditia musulmana retine faptul ca Profetul Mahomed ar fi urcat la ceruri chiar din acest loc (Al-Aqsa se traduce prin expresia cel mai indepartat loc).
Brigazile Martirilor Al-Aqsa sunt un grup afiliat miscarii Al-Fatah a liderului palestinian Yasser Arafat, fiind o piesa importanta in actuala intifada palestiniana. Desi actiunea Martirilor a vizat, la inceput, doar interesele militare ale Israelului si ale colonilor din teritoriile ocupate si din Fasia Gaza, in vizorul lor au intrat, din martie 2002, si civilii israelieni.