Istoria terorismului spune insa ca pana si acordurile de pace conduc la conflict, caci din gruparile care au facut pact cu autoritatile se desprind altele, si mai radicale, care folosesc mijloace chiar mai violente pentru a-si arata dezacordul fata de intelegerea dintre parti. 1.000 de ani de pace? Poate ca ar trebui sa ne oprim pana nu e prea tarziu. Va mai dura pana ce fortele angajate in razboiul impotriva terorismului vor lupta cu inamicul lor nevazut de la egal la egal, iar „personajul negativ” va fi, ca pana mai ieri, invins. Va mai conta oare de partea cui se afla dreptatea, sau doar in ce tabara te situezi? Sunt decorurile postapocaliptice intruchipate de atatea creatii de fictiune tot mai aproape de a deveni realitate?
Foto: Guliver, Reuters
FACTS
Brigada Antiterorista
Pe 4 aprilie 1990, la noua zile dupa infiintarea Serviciului Roman de Informatii, Unitatea Speciala de Lupta Antiterorista (USLA), „nascuta” la 15 decembrie 1977, a fost incorporata in structura acestui Serviciu, avand ca atributii principale prevenirea actiunilor de atentat si asigurarea protectiei antiteroriste a demnitarilor romani si straini. Trei luni mai tarziu, la 1 iulie 1990, USLA s-a transformat in Brigada Antiterorista (BAT), unitate centrala in structura SRI, abilitata sa organizeze si sa execute activitatile de descoperire, prevenire, neutralizare si anihilare a actiunilor teroriste pe teritoriul Romaniei.
Modelul initial de pregatire a BAT a fost unitatea germana de lupta antiterorista GSG 9 (Grupul Special de Aparare a Frontierei), al carei principiu de functionare afirma ca „Unitatea speciala este orientata exclusiv spre inamic”. Printre actiunile antiteroriste ale BAT se numara si cea din 20 august 1991, cand Brigada a zadarnicit tentativa de asasinare a ambasadorului indian acreditat in tara noastra, in timp ce acesta se afla in obisnuita plimbare cu sotia pe Bulevardul Aviatorilor din Bucuresti. Actiunea fusese pusa la cale de un comando indian compus din patru elemente teroriste. Bilantul interventiei: un terorist ucis pe loc, un altul capturat, unul ranit si al patrulea disparut.