IRA si-a facut simtita prezenta in timpul ciocnirilor dintre catolicii si protestantii din Ulster, in vara anului 1969. Trupele britanice au reinstaurat ordinea, dar multi catolici au considerat ca fortele de interventie n-au facut suficiente eforturi pentru a le veni in ajutor. In timpul incidentelor din Londonderry (30 ianuarie 1972), reunite sub denumirea de Duminica Insangerata (Bloody Sunday), soldatii britanici au ucis 13 catolici neinarmati, accelerand ritmul violentelor IRA, urmate de represalii loialiste.
O alta rascruce in istoria de peste trei decenii a conflictului o reprezinta anul 1981, cand 10 detinuti membri ai IRA, condusi de Bobby Sands, au declarat greva foamei si, in urma acesteia, au decedat cu totii. Conflictul din Irlanda de Nord are o componenta politica si una religioasa. Separatia clara dintre cartierele Belfastului si ale altor orase din Ulster nu se mai bazeaza pe diferenta de convingeri politice, componenta religioasa fiind predominanta. In Ulster, cand spui „catolic”, spui „nationalist”, iar cand spui „protestant”, spui „unionist”.
Cu toata opozitia unor grupari ca The Real IRA, Armata Nationala Irlandeza de Eliberare, Continuity IRA, in 1998 a fost semnat un acord (Good Friday) intre cele mai importante formatiuni politice din Irlanda de Nord si guvernele britanic si irlandez, prin care se proclama incetarea ostilitatilor. Acordul au fost suspendat in octombrie 2002, ca urmare a suspiciunilor guvernului britanic legate de implicarea unor membri Sinn Fein (latura politica a IRA) in acte de spionaj.
Totusi, din anul 2000, IRA nu mai este considerata organizatie terorista. Spre deosebire de terorismul islamic, cel european are o caracteristica aparte: cooperarea stransa intre organizatii. Legaturile dintre ETA si IRA, prin aripile lor politice, sunt o dovada a acestui fapt. Multi observatori ai fenomenului apreciaza ca ETA a urmat indeaproape exemplul nord-irlandez. In 1998, de exemplu, o data cu declansarea procesului de pace in Irlanda de Nord, ETA a declarat si ea incetarea ostilitatilor, situatie care a durat 14 luni.
Razboiul asimetric. Cazul cecen
Teroarea folosita ca tactica de lupta pe timp de razboi a devenit o practica de care nici un conflict din ultimii ani nu s-a putut debarasa. In acest caz, terorismul capata forma razboiului asimetric. Arii conflictuale precum fosta Iugoslavie sau razboaiele civile din Africa sunt doar doua exemple care ilustreaza acest concept. O definitie satisfacatoare a razboiului asimetric se lasa inca asteptata, insa o caracteristica generala a acestui tip de conflict este amenintarea/atacarea populatiei si distrugerea infrastructurii civile in mod deliberat. O situatie interesanta o prezinta razboaiele din Cecenia.
Pentru a identifica gruparile teroriste care opereaza in provincia ex-sovietica, singura metoda valabila de pana acum s-a dovedit a fi diferentierea organizatiilor motivate in principal de nationalism de cele islamiste radicale. In urma atentatului asupra teatrului moscovit Dubrowka, din octombrie 2002, s-a creat o delimitare mai clara a gruparilor cecene in ceea ce priveste interesele si modul lor de organizare. Organizatiile motivate de fundamentalism religios pun cele mai mari probleme.