Inventii care au schimbat America
Piscina pentru surfing
Una dintre cele mai trasnite inventii premiate de Popular Science a fost asa-numita piscina pentru surferi, unde, la fiecare cateva secunde, sunt create artificial valuri de cativa metri inaltime. Wave Parks, prima piscina de acest gen, va fi deschisa publicului in Hemet, California, investitia initiala ridicandu-se la 250.000 de dolari.
Bunica, direct pe DVD
Producatorii de echipament digital Panasonic, Hitachi si Sony au adus pe piata in 2003 camere video care folosesc un sistem ce permite inregistrarea direct pe DVD. Ideea ii apartine firmei Hitachi, care a lansat o astfel de tehnologie cu mai multi ani in urma. Noua camera Sony DCR-DVD 300 a fost premiata de catre juriul Popular Science in special pentru dimensiunile ei reduse. Pretul? Doar 1.100 de dolari.
Montagne-russe aproape vertical
Parcul american Cedar Point din Sandusky, Ohio, se poate mandri cu cel mai inalt si abrupt montagne-russe din lume, care se ridica la 130 de metri deasupra solului. Viteza maxima atinsa este usor de calculat, daca ne gandim ca traseul de 900 de metri e parcurs in medie in 30 de secunde (majoritatea timpului luand-o, de fapt, urcarea). Toata instalatia a costat 25 de milioane de dolari.
Boxe destepte
Compania Bang&Olufsen a creat un sistem audio la care boxele se adapteaza automat camerei in care se afla echipamentul. Botezat BeoLab, sistemul foloseste senzori care receptioneaza reflexiile undelor sonice, adaptand intensitatea sunetului in functie de marimea incaperii. Cu alte cuvinte, chiar date la maximum, boxele nu vor face geamurile tandari. Pret, pe masura performantei: 16.000 de dolari.
O calatorie prin intestin
Nu este vorba de o oferta turistica, ci de o pastila, denumita Fantastic Voyage. Aceasta contine o minuscula camera video si este capabila sa se deplaseze prin intestin. Fantastic Voyage e ghidata cu ajutorul unei telecomenzi si produce miniimpulsuri electrice pentru a stimula peretii intestinului, care o deplaseaza astfel prin contractiile lor. Pastila video s-a dovedit extrem de utila in diagnosticarea unor boli greu de depistat.