Apa cifrul secret al vietii
Resursele de apa ale Pamantului ar putea deveni insuficiente intr-o buna zi, iar acest lucru ar avea implicatii devastatoare. De cateva zeci de ani, mass media intretin obsesia epuizarii resurselor de combustibili fosili, dar despre faptul ca exista si o criza a apei nu se vorbeste aproape deloc. Realitatea este ca astazi oamenii folosesc de 45 de ori mai multa apa decat acum trei sute de ani, iar cresterea continua a populatiei si dezvoltarea industriala nu fac decat sa agraveze aceasta problema.
In absenta apei nu ar fi fost posibila aparitia vietii pe Pamant – in consecinta, nici supravietuirea tuturor organismelor vii nu va fi posibila in absenta apei. Mai mult decat atat, in cazul apei, nu exista nici resurse alternative – alternativa la apa este tot apa. La nivel global, jumatate din cantitatea de apa disponibila a fost deja consumata, iar in conditiile in care doar 10% din apa este potabila, aceasta este o statistica alarmanta. In acelasi timp, apa disponibila este expusa unui proces continuu de degradare (poluare), acest fapt avand un efect catastrofal in multe parti ale lumii. Studiile arata ca, pana in 2025, oamenii vor folosi 90% din resursele de apa potabila, celorlalte forme de viata ramanandu-le o cantitate infima.
In statele puternic dezvoltate, apa de la robinet este curata (inca) si poate fi folosita la orice – de la baut la spalatul masinii. La Bombay, pe de alta parte, oamenii pot ramane oricand fara aceasta facilitate si uneori ei beneficiaza de apa potabila doar cateva ore in cursul noptii. Conform cercetarilor efectuate in SUA, mai mult de jumatate din raurile de pe glob sunt poluate, 1,1 miliarde de oameni nu beneficiaza de apa potabila, iar 2,4 miliarde nu au conditii sanitare corespunzatoare.
In fiecare zi, 3.900 de oameni mor rapusi de dizenterie, holera sau alte boli provocate de consumul apei contaminate, sau, pur si simplu, mor de sete. Consum fara masura In agricultura – responsabila, in contextul tehnologiilor actuale, de 70% din consumul global – cel putin jumatate din apa folosita se pierde prin evaporare sau prin infiltrare. Un raport recent publicat de ONU da cateva exemple de folosire necorespunzatoare a apei. In sudul Africii, de pilda, peste 30% din apa filtrata nu ajunge la destinatie din cauza evaporarii, a pierderilor din reteaua de distributie sau a consumului ilegal ori nejustificat. In agricultura tarilor dezvoltate a fost introdus un sistem care aloca plantelor cantitati precise de apa, prin tuburi perforate, metoda fiind cu circa 70% mai eficienta decat metodele conventionale.
Aceste tehnologii, desi folosite pe scara larga in agricultura moderna, sunt foarte costisitoare, ceea ce le face inaccesibile tarilor sarace. In industrie este folosita 20% din apa disponibila, dar mari cantitati din aceasta se pierd. Filtrarea, purificarea si recircularea apei, laolalta cu alte masuri, ar putea duce la economisirea a cel putin jumatate din intreaga cantitate irosita in prezent. Din nou, insa, aceste tehnologii sunt extrem de costisitoare.
La nivel mondial inca nu au fost elaborate politici coerente de gestionare corecta a resurselor de apa si, in pofida tendintei politice de globalizare, celor care-si pot potoli setea fara probleme nu le prea pasa de cei care mor de sete, iar cei care-si pot permite dezvoltarea si implementarea tehnologiilor de gospodarire judicioasa a resurselor de apa importa (sau produc) la preturi modice din/in tarile subdezvoltate, fara sa le pese de „gaura“ pe care acestea le fac in bugetul de apa al omenirii.
Astfel, cei care nu sufera astazi de sete s-ar putea sa aiba si ei parte de aceasta traumatizanta experienta in viitor. Udam peluza, facem dus, umplem piscina… In jur de 10% din consumul global de apa este domestic. Distributia acestui consum este, insa, complet dezechilibrata – cantitatile folosite variaza imens de la o tara la alta. Studiile arata ca, pentru o viata la standarde acceptabile, o persoana are nevoie, in medie, de cel putin 40 de litri de apa pe zi, minimul pentru supravietuire fiind de 5 litri.