LA CE FOLOSESTE. La analizarea emisiilor de particule neutrino. Acestea apar ca urmare a unor evenimente si fenomene cosmice violente, precum exploziile de raze gamma sau activitatea unor galaxii care au in centru gauri negre de dimensiuni enorme. O foarte mica parte dintre particulele neutrino ajung pana la suprafata oceanului de gheata din Antarctica, unde se ciocnesc cu nucleele de oxigen si produc fragmente de atomi. Majoritatea acestora sunt absorbite, insa unele continua sa calatoreasca sute de kilometri, producand o usoara stralucire, care este interceptata de senzorii lui Amanda.
DE CE E ATAT DE MARE. Interactiunile in care sunt implicate particulele neutrino sunt putine si au loc la foarte mare distanta una de alta. Doar una dintr-un milion de particule care trec prin Amanda produce si un semnal, astfel ca imensa suprafata a detectorului sporeste sansele de identificare a mult-cautatelor emisii.
CINE LUCREAZA LA EL. 120 de fizicieni din sase tari.
IN CE STADIU SE AFLA. „Captureaza“ particule neutrino incepand cu anul 2000. COST. 35 de milioane USD. I
IN VIITOR. Cercetatorii au inceput sa construiasca o versiune mai mare a detectorului Amanda, tot la Polul Sud. Cunoscut sub numele de IceCube, noul dispozitiv va contine 5.000 de senzori si va fi ingropat intr-un kilometru cub de gheata. Versiunea ar trebui sa fie gata in 2009.
» National Ignition Facility (NIF)
CE ESTE. Cel mai mare laser din lume.
DIMENSIUNI. Cu o lungime de 215 metri si o latime de 120, NIF este la fel de mare ca si Colosseum-ul din Roma.
LOCALIZARE. Laboratorul National Lawrence Livermore, California, SUA.
LA CE FOLOSESTE. La recrearea unor conditii similare celor din interiorul Soarelui si al altor stele. Miezul Soarelui este atat de fierbinte si e supus unor presiuni atat de mari, incat nucleele de hidrogen fuzioneaza si produc heliu, cu eliberare masiva de energie. Cercetatorii implicati in proiectul NIF spera ca laserul lor ar putea simula acelasi tip de reactie folosind heliu mai greu, de pe Terra. Laserele au mai fost folosite anterior pentru a provoca reactii de fisiune nucleara, dar NIF intentioneaza ca acesta sa fie primul care depaseste punctul de echilibru, adica produce mai multa energie decat consuma.
DE CE E ATAT DE MARE. Pentru ca e nevoie de temperaturi uriase si de o presiune continua pentru ca o reactie de fisiune sa se poata produce integral. La NIF, cercetatorii transforma o raza laser de putere obisnuita in 192 de raze separate, a caror energie combinata este de 3 milioane de miliarde de ori mai puternica decat a razelor initiale. Castigul de energie rezulta dintre reflectarea repetata a razelor intr-o serie de oglinzi, inainte si inapoi, si din trecerea lor prin niste placi de sticla tratata cu fosfat, ai caror atomi amplifica puterea laserelor.
CINE LUCREAZA LA EL. 850 de oameni de stiinta si ingineri de la Livermore. Alti aproximativ 100 de fizicieni au in pregatire experimente ce se vor desfasura acolo.
IN CE STADIU SE AFLA. Patru din cele 192 de raze functioneaza de 18 luni si au emis deja cele mai puternice fascicule laser din lume. Construirea a diverse dispozitive necesare functionarii depline a NIF a fost amanata de mai multe ori din 1994, cand a inceput proiectul, dar, pana in 2010, NIF va merge la capacitate maxima. COST. 3,5 miliarde USD.
IN VIITOR. Problema lui NIF este ca laserele sale pot emite numai o data la cateva ore. Insa planurile unei versiuni imbunatatite, numita Mercury Laser, sunt deja pe plansa de proiectare. Desi nu va fi neaparat mai mare decat NIF, Mercury Laser va fi capabil sa emita 10 fascicule laser pe secunda.
Foto: Guliver, CERN, ESA, EFDA JET