IUNIE
» Venus trece prin fata lui Saturn, fenomen care nu se mai produsese din 1882.
» La Spitalul Necker din Paris, este autorizata reluarea experimentelor de terapie genetica ale echipelor lui Alain Fischer si Marina Cavazzana-Calvo. Acestea fusesera suspendate la sfarsitul anului 2002, dupa ce doi copii dezvoltasera o semileucemie, din cauza injectarii unui virus vector in apropierea unei gene responsabile de aparitia tumorilor.
» O echipa internationala de cercetatori realizeaza prima teleportare cuantica, intre doua particule cu masa atomica.
» Un gravimetru ultrasensibil ofera noi detalii despre lacul Vostok din Antarctica, ascuns sub 4 kilometri de gheata: in bazinul acestuia ar putea functiona doua ecosisteme diferite.
IULIE
» Un studiu clinic confirma eficacitatea celulelor originare din maduva osoasa in regenerarea miocardului dupa un infarct.
» Omul de Kennewick, un schelet vechi de 9.300 ani, gasit in Statele Unite in 1996, devine accesibil studiilor antropologice.
» Dupa sapte ani de calatorie interplanetara, sonda americana Cassini, echipata cu modulul european Huygens, se plaseaza pe orbita planetei Saturn.
» Lipsa efectelor adverse ale vaccinului contra poliomielitei este confirmata de trei comisii. In statul Kano din Nigeria, campania de vaccinare se reia.
AUGUST
» Expertii NASA ajung la concluzia ca Mu Arae, 55 Cancri si Gliese 436, trei planete extrasolare descoperite la inceputul lui 2004, nu sunt uriase mase gazoase, cum se crezuse initial, ci sunt constituite din materie solida, la fel ca Pamantul.
» Este scanat craniul unei pasari Archaeopterix, iar creierul acesteia este reconstituit virtual – experiment care releva faptul ca dinozaurul zburator dispunea de adaptari neurologice pentru zbor.