Pastile rasiste
» In 2005, ar putea fi lansat si primul medicament realizat special pentru un grup rasial. Se numeste BiDil, trateaza doar afectiuni ale inimii oamenilor de culoare si a fost patentat de curand de NitroMed, o companie farmaceutica din Lexington, Massachusetts. Ultima testare, pe un esantion care a insumat mai bine de 1.000 de persoane, a aratat ca, in combinatie cu terapia standard pentru tratarea afectiunilor cardiace, BiDil reduce riscul de deces intr-un procent de 43%. Dincolo de implicatiile rasiale, care cel mai probabil vor produce „focuri de artificii“ in cadrul dezbaterilor publice, multi se asteapta ca autoritatea americana de reglementare in domeniu, Food & Drug Administration, sa aprobe medicamentul anul acesta.
FACTS
2005 in cifre
2 va fi numarul „taikonautilor“ pe care China ii va trimite in spatiu, intr-o lansare programata sa aiba loc in luna iunie. Este vorba de a doua aventura spatiala chineza, in cadrul careia astronautii intentioneaza sa orbiteze Pamantul de cinci ori.
20-30 este numarul asteriozilor „killer“ pe care navetele spatiale ii vor identifica anul acesta. Au fost astfel denumiti cei cu diametrul de peste 1 kilometru si care intersecteaza orbita Pamantului.
6.070 de kilometri patrati de teritoriu salbatic din Alaska vor fi alocati forajului, daca Senatul Statelor Unite va aproba explorarea in zona.
200.000 de dolari este suma pe care trebuie s-o platiti daca vreti sa va asigurati un loc intre cele 100 de persoane care vor zbura in spatiu la bordul lui Virgin Galactic. Compania si-a propus sa inceapa vanzarea biletelor anul acesta, desi primul zbor nu va avea loc mai devreme de 2007.
2 milioane de doze de vaccin pentru anihilarea gripei aviare la oameni vor fi produse la comanda guvernului american. Ar putea fi mare nevoie de ele anul acesta daca gripa mortala care circula in fermele de pasari din sud-estul Asiei va deveni endemica.
7,5 mii de miliarde se estimeaza a fi numarul mesajelor de tip spam care ne vor hartui calculatoarele anul acesta si ne vor bloca pe neasteptate casutele postale electronice.
250 mii de miliarde de calcule pe secunda este viteza pe care noul supercomputer IBM BlueGene/L, cel mai rapid din lume, ar putea s-o atinga in 2005.
Marele proces al celularului
» Desi sute de milioane de persoane folosesc telefoanele mobile fara vreo problema aparenta de sanatate, se ridica multe semne de intrebare legate de riscurile pe termen lung pe care le prezinta radiatiile electromagnetice generate de aceste aparate. Pana in prezent, studiile au fost neconcludente, chiar contradictorii, singurul lucru asupra caruia cercetatorii par a se fi pus de acord fiind acela ca trebuie sa afle mai multe in legatura cu subiectul in cauza. Una dintre cele mai ample investigatii epidemiologice menite sa descifreze efectul radiatiilor electromagnetice asupra sanatatii este un program numit Interphone, coordonat de OMS.
Rezultatele preliminare ale acestuia au fost facute publice anul trecut, ele sugerand o legatura intre folosirea telefoanelor mobile si neuromul acustic, o tumoare rara a nervului dintre ureche si creier. Esantionul pe care a fost facut studiul a inclus doar 250 de persoane afectate de neurom, dar anul acesta echipa de cercetatori de la Interphone spera sa faca publice rezultate mult mai concludente, pe baza unei versiuni imbunatatite a studiului, care va implica peste 1.000 de subiecti. Tot in decursul acestui an, vor fi finalizate alte 20 de proiecte de cercetare in domeniu, dezvoltate de Departamentul de Sanatate al Marii Britanii. In plus, va debuta un studiu pe termen lung, care-si propune sa analizeze starea de sanatate a peste 250.000 de utilizatori de telefoane mobile; concluziile acestui studiu nu sunt insa asteptate mai devreme de 2020.