Chirurgii oftalmologi „vad“ beneficii clare
»Oftalmologia, ca si dermatologia, se numara printre cele mai avansate domenii in privinta dezvoltarii de aplicatii in telemedicina. Inca inainte de aparitia acesteia din urma, oftalmologii lucrau deja cu echipamente de examinare sofisticate, capabile sa capteze si sa stocheze pe termen lung imagini ale ochiului in forma digitala. Astfel, s-a dovedit relativ usor ca tehnologiilor respective sa li se ataseze echipamente de transmisie a informatiilor la distanta.
Videoconferinta alina afectiunile psihice
»„Nimeni nu este mai izolat decat cel care sufera de o afectiune psihica“, spune Stephen Herron, un terapeut irlandez din Ulster. Telemedicina le este de folos atat oamenilor izolati din punct de vedere geografic, cat si persoanelor care se simt izolate din punct de vedere social si mental. Studiile au demonstrat ca telemedicina poate fi folosita pentru a trata atacurile de panica, fobiile, anxietatea si depresia. S-a constatat ca pacientii implicati intr-un grup de terapie ale carui intalniri au loc pe internet au resimtit imbunatatiri ale starii lor de sanatate mai mari decat in cazul persoanelor care s-au tratat singure, folosind manuale cu recomandari pentru asemenea situatii. Totodata, pacientii cu depresie moderata care au fost tratati, prin intermediul computerului, de catre un specialist aflat intr-o alta locatie s-au simtit cel putin la fel de bine ca si cei ingrijiti prin terapie „fata in fata“.
Priveste in ecran! Te voi hipnotiza
»Pacientii aleg mai degraba sa fie hipnotizati prin intermediul unei conexiuni oferite de computer, decat sa ia parte la o sedinta de consultare directa – aceasta este concluzia unui studiu despre telehipnoza realizat de un grup de psihologi scotieni. Susan Simpson, psiholog la un spital din Aberdeen, a folosit o conexiune de tip videoconferinta pentru a hipnotiza un grup de pacienti care sufereau de afectiuni precum depresii, fobii sau insomnie. Subiectii au inceput prin a o urmari pe terapeuta pe un monitor, in timp ce aceasta initia o serie de exercitii de relaxare. Ulterior, ea a continuat sedinta cu fiecare pacient in parte, aratandu-i anumite imagini care aveau legatura cu afectiunea lui si transmitandu-i o serie de mesaje ce aveau drept scop cresterea increderii in sine. La incheierea sedintei, majoritatea pacientilor au afirmat ca sistemul de telehipnoza li s-a parut „mult mai putin intimidant“ decat consultatia prin contact direct cu terapeutul.
FACTS
Pacienti virtuali
Telemedicina a dus la un adevarat boom in ceea ce priveste aparitia unor noi metode de instruire a studentilor. In SUA si in UE, multe seminarii de medicina sunt transmise la distanta. De asemenea, studentii se pot conecta usor la centre de pregatire, institute si laboratoare din intreaga lume. Una dintre primele aplicatii ale instruirii medicale la distanta a fost transmiterea catre studenti a imaginii unui „om virtual“. Studentii au putut examina astfel imaginea 3D a unei persoane – un infractor care a acceptat ca, inainte de a fi executat, corpul sa-i fie reprodus digital de catre un computer.