Cocaine
Actiune asupra creierului
Cocaina amplifica actiunea dopaminei, a serotoninei si a noradrenalinei blocand degradarea acestora. O excitare de 30 de minute precede faze de euforie/hipervigilenta, urmate de depresie/anxietate. Memoria si judecata sunt afectate, iar uneori apar dezorientarea si halucinatiile auditive.
Toleranta si dependenta
Organismul activeaza alte cai de recuperare a neurotransmitatorilor pentru a-si regasi echilibrul (toleranta puternica). Circuitul recompensei devine hipersensibil.
Pericole
Necroza anumitor organe prin vasoconstrictie, insomnii, anorexie. Hemoragiile la nivelul meningelui, infarctul si depresia respiratorie pot provoca moartea. Distrugerea terminatiilor nervoase explica puternica neurotoxicitate.
Sevraj
Simptome ale abstinentei: pe parcursul a doua saptamani, se instaleaza depresia si insomnia. Punere sub observatie: sevrajul, mai ales cel psihologic, nu necesita intotdeauna spitalizare. In centrele specializate se ofera ajutor psihologic si tratament cu antidepresive si tranchilizante. Risc de recidiva: 45% la sase luni
Amfetaminele
Actiune asupra creierului
Potenteaza eliberarea de dopamina, serotonina si noradrenalina, fortand neuronii sa le expulzeze si blocand degradarea acestora. Metamfetaminele vizeaza neuronii dopaminergici, iar ecstasy pe cei ai serotoninei. O faza de dezorientare (30 min.) precede senzatia de bine, care dureaza intre 3 si 6 ore. Efectele psihologice sunt asemanatoare cu cele ale cocainei.
Toleranta si dependenta
Pe de-o parte, receptorii solicitati se rarefiaza, acest lucru solicitandu-i consumatorului marirea dozelor (toleranta puternica). Pe de alta parte, circuitul recompensei devine foarte sensibil, adica este nevoie de doze tot mai mari pentru a obtine efecte de fiecare data mai intense.
Pericole
Tulburari cognitive si psihice, pierdere in greutate, hepatita si nefrita. Accidente vasculare si cardiace care pot provoca moartea. Degradarea celulelor nervoase (neurotoxicitate puternica) favorizeaza bolile neurodegenerative.