Astrele si dezastrele

Publicat: 05.07.2007
Aspectul cerului si pozitiile planetelor in luna iulie va vor aduce un plus de optimism, sanatate pentru toate zodiile, mult noroc in dragoste (in unele cazuri doar cu acordul parintilor), bani, dar si frustrari din cauza facturilor de la utilitati.

FACTS


Sky facts
Grabiti-va sa observati Luceafarul de seara, pentru ca, din august, acesta va disparea pentru o perioada. Va reaparea abia la toamna, pe cerul matinal, metamorfozandu-se in Luceafar de dimineata. Toata luna iulie, Venus va sta pe cerul de vest, imediat dupa apusul Soarelui.

In luna iulie, doi asteroizi vor trece prin vecinatatea Pamantului. Cu dimensiuni cuprinse intre 550 si 1.200 de metri, asteroizii nu sunt periculosi, „salutandu-ne“ de la mai mult de 3 milioane de kilometri. Ceea ce induce putina teama este stirea ca, in aceasta perioada, pe langa noi vor zbura peste 800 de corpuri ceresti care, teoretic, ar putea face viata pe Pamant un iad.

Jupiter, gigantul de gaz, ramane si in perioada iulie-august principala atractie de pe cerul de noapte. Va putea fi vazut inca din crepusculul de seara, spre sud, in constelatia Ofiuc.

Va recomand tuturor seara de 17 iulie pentru cea mai frumoasa imagine a unui crepuscul pana la sfarsitul anului. Luati-va aparatul foto cu tot cu trepied si iesiti in spatiu deschis, pentru o priveliste incantatoare: la numai 10 grade deasupra orizontului, veti gasi ingramadite secera Lunii, Venus, Saturn si Regulus. Ora la care se pot vedea toate cele patru corpuri ceresti va fi 21.30.

Toti cei care va veti afla in vacanta pe 28 august in America sau Asia de Sud-Est veti avea norocul sa prindeti in desfasurare ultima eclipsa de Luna de anul acesta. Daca sunteti in Hawaii, ati dat lovitura. Cel mai frumos spectacol din vacanta voastra va fi gratis!

Space News
Dupa cateva luni de reparatii la rezervoarele de combustibil, naveta Atlantis a fost lansata spre Statia Spatiala Internationala pe 8 iunie. Este a cincea misiune americana dupa tragedia navetei Columbia, in 2003. Necazurile, insa, par a se tine scai de misiunile cu oameni la bord lansate de NASA. Primul lucru pe care il fac cei sapte membri ai echipajului este sa verifice starea scutului termic ce protejeaza naveta la revenirea in atmosfera terestra. Folosind bratul de 15 metri complet robotizat al statiei, cu care se fotografiaza in detaliu suprafata scutului, Patrick Forrester, specialistul misiunii, a descoperit mici fisuri si sparturi in scutul navetei. Se spera ca, in cel mai scurt timp, specialistii de la sol si membrii echipajului vor gasi solutii pentru ca Atlantis sa ajunga in siguranta la Kennedy Space Center, dupa ce isi va fi efectuat misiunea de 11 zile.

Statia spatiala Cassini, aflata pe orbita lui Saturn, continua descoperirile din sistemul planetei cu inel. Conform ultimelor date transmise, inelele lui Saturn arata altfel decat ne-am fi imaginat. Pana acum se credea ca particulele care formeaza inelele sunt distribuite uniform, ca intr-un nor de praf. Cassini a pus in evidenta faptul ca particulele din inele sunt reunite in grupuri, intre aceste pachete de materie existând spatii libere. Descoperirea duce la recalcularea masei inelelor lui Saturn, care se pare ca este dubla fata de masa calculata initial.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase