Caderea parului
Cat par pierzi, la ce varsta si in ce fel sunt fapte determinate genetic. Afectiune care marcheaza viata a milioane de barbati, alopecia androgenetica (sau calvitia) provoaca o alterare a ciclului de viata al foliculului, ceea ce determina o progresiva subtiere a firului de par. Multi cred ca principala cauza a calvitiei o reprezinta cantitatea totala de testosteron produsa de organism – fapt eronat; doar DHT-ul (deidrotestosteronul) prezent in fiecare folicul de par declanseaza procesul calvitiei, pe care alti factori, de natura imunologica, il agraveaza.
Evolutia parului
In saltul sau evolutiv, omul ar fi putut sa-si piarda blana intr-o etapa semiacvatica, pe care a traversat-o in urma cu sase milioane de ani, considera Cristophe Soligo, cercetator al originilor omului si al evolutiei primatelor in cadrul Muzeului de Istorie a Naturii din Londra. La fel ca alte mamifere carora le lipseste parul, dintre care multe sunt acvatice (balenele) sau semiacvatice (hipopotamii) si nu au nevoie de blana pentru a-si pastra caldura corpului, fiinta umana dispune si ea de destula grasime subcutanata. O alta ipoteza plauzibila este si cea potrivit careia omul a „renuntat“ la o parte din parul de pe trup atunci cand a inceput sa mearga pe doua picioare, pentru a supravietui in savana fierbinte. Si-a pastrat insa podoaba capilara pentru a-si proteja capul de razele Soarelui, iar genele si sprancenele pentru a-si feri ochii, dar si pentru ca o expresivitate mai mare a fetei inlesnea comunicarea.
Hair facts
In 1976, oamenii de stiinta au descoperit ca parul lui Ramses al II-lea fusese initial blond-roscat si ca faraonul si-l vopsea, folosind probabil un colorant pe baza de henna. » Compozitia chimica a parului este de 45% carbon, 28% oxigen, 15% nitrogen, 7% hidrogen si 4% sulf. » Cauza mortii lui Beethoven a ramas invaluita in mister pana in anul 2000, cand au fost analizate opt fire de par de pe capul compozitorului? Acestea contineau o cantitate de plumb de peste o suta de ori mai mare decat cea normala.