Misterioasele bucle ale evolutiei

Publicat: 20.06.2007
Pilozitatea reprezinta pentru om doar o inutila anexa a pielii, spun antropologii. Este insa uimitor cat de multe lucruri pot afla oamenii de stiinta despre o persoana prin simpla analiza a unui fir de par.

Pana de curand, oamenii de stiinta incercau sa moduleze enzimele implicate in pro­ce­sul de producere a melaninei pentru a preveni albirea parului, dar astazi unii dintre ei considera ca este mai eficient sa protejeze melanocitele pentru a putea studia importanta diferitelor gene ce contribuie la depigmentare. Pe de alta parte, parul cu o concentratie scazuta de melanocite pare a fi protejat intr-o oarecare masura de alopecia aerata, o boala din cauza careia parul cade in smocuri. Alopecia da si o explicatie motivului pentru care oamenii care au trait traume psihologice profunde afirma ca au albit peste noapte. Cel mai probabil, parul pigmentat este afectat dramatic de catre mesagerii chimici declansati de o trauma, mesageri care interfereaza cu ciclul natural al vietii firului de par colorat natural, provocandu-i caderea.

Foto: Guliver, Reuters

FACTS


Tipuri de par
» African
Parul african este negru, carliontat si creste incet, cu viteza de 9 mm/luna. Contrar aparentelor, este vulnerabil la tratamente chimice, din cauza cuticulelor (straturile care protejeaza suprafata celulelor epiteliale), ale caror margini sunt incretite.
» Asiatic
Parul asiatic este teapan, cu o sectiune transversala aproape circulara, care ii confera o rezistenta sporita la factorii de mediu. De asemenea, este si foarte gros, diametrul unui fir de par putand avea si 100 de microni. Creste destul de repede, cu circa 13 mm/luna.
» Caucazian
Parul caucazian este cel mai divers. Poate fi drept sau ondulat, in cele mai felurite nuante de blond, roscat sau saten, si creste circa 12 mm/luna. Sectiunea transversala este ovala si are diametrul de 70-90 microni.
» Sanatos
Cuticulele parului sanatos sunt netede si bine aliniate. O sanatate buna si o alimentatie sanatoasa se reflecta si in starea de sanatate a parului, chiar si atunci cand celulele parului sunt moarte, adica nu se mai inmultesc.
» Degradat, uscat
Degradarea cuticulelor da parului aspect tern, uscat. Varfurile firelor de par se despica atunci cand cortexul sparge cuticula; stratul protector al celulei nu se mai poate reface, iar aplicarea balsamurilor reparatoare poate doar sa lipeasca varfurile intre ele.
» De urangutan
Exista similitudini remarcabile intre parul de urangutan si cel al omului. Parul maimutei are un diametru de aproximativ 98 de microni si, la microscop, solzii cuticulei sunt vizibili, desi sunt mai fini si mai netezi decat cei din care este alcatuit parul uman.

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase