Pe harta europeana a experimentelor arheologice, modesta comuna Vadastra din judetul Olt a devenit o destinatie importanta in doar cativa ani, de cand aici se desfasoara o serie de aplicatii de pirotehnologie si arhitectura vernaculara menite sa scoata la lumina si sa puna in valoare tehnologii ale trecutului. Este vorba despre Proiectul Vadastra, initiat si sustinut de catre Departamentul de Cercetare al Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti, coordonat de prof. dr. Dragos Gheorghiu. Monitorizat de revista Descopera incepand din anul 2004, Proiectul Vadastra se afla si in baza de date a Prehistoric Ceramic Research Group din Marea Britanie (www.pcrg. org.uk/iframe/articles/vadastra.html). In arheoparcul de la Vadastra, anual se dezvolta noi proiecte si se continua cele initiate in anul 2000, in cadrul unui demers international la care participa cu forte semnificative studentii de la masterat ai Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti. Anul acesta, in cadrul actiunii, dr. George Nash de la Universitatea Bristol a fost invitat sa-si continue colaborarea inceputa in anul 2002 in zona studiilor ceramice.
Campania din vara anului 2005 s-a axat in principal pe constructia a doua noi case preistorice, actiune la care au colaborat toti participantii la proiect. Structurile de rezistenta, din lemn, ale celor doua case au fost cioplite si traforate de catre studentii Catalin Oancea, Marius Stroe, Stefan Ungureanu si Dragos Manea, unele dintre operatii fiind realizate cu ajutorul unor topoare de piatra slefuita concepute de Marius Stroe.
Un alt subiect important a vizat dezvoltarea experimentelor de arheometalurgie initiate de Catalin Oancea si Marius Stroe in campaniile anterioare, operatii care au generat la randul lor experimente de ecodesign.
In plus, au fost continuate actiunile de confectionare a vaselor si obiectelor ceramice de mari dimensiuni, de calitatea carora au raspuns studentele Andreea Oprita si Virginia Toma, in paralel cu experimentele Virginiei Toma de decorare a macroobiectelor ceramice. Condus de Elena Bazu, experimentul de testare a argilelor locale extrase din cariera romana de lut aflata in apropierea satului Vadastra s-a concretizat intr-o sculptura ceramica monumentala.
Impreuna, Ionela Tudor si Dragos Manea au modelat structura din lemn a unui vehicul de tractiune, realizand o lucrare de arta moderna. In aceeasi perspectiva, elemente din ritualul Caloianului au fost interpretate plastic de Adrian Serbanescu.
Experimentele realizate la Vadastra au fost numeroase, de la metode de aprindere a focului si de fabricare a unor unelte din silex, la spectacole de sunet si lumina performate in noaptea campiei danubiene. De adaugat faptul ca, dupa o scurta perioada de intrerupere (2003), s-au reluat cursurile de ceramica pentru copiii din sat, predate de Andreea Oprita si Virginia Toma.
Anul viitor, Proiectul Vadastra isi va continua colaborarea atat cu oamenii de stiinta din Europa si din Statele Unite, cat si cu studentii straini care si-au anuntat intentia de a participa la el. Recent, autorii proiectului au primit o oferta de colaborare din partea Academiei de Stiinte din Polonia pentru a realiza piroexperimente. De la acest punct incolo, sunteti invitati ca pe baza imaginilor sa coborati pe timp in jos pana in Neolitic. Va insotim de aproape.
Prof. dr. Dragos Gheorghiu si echipa de artisti Vadastra 2005
FACTS
Metal
Catalin Oancea nu stie inca totul despre tehnicile arhaice de topire a metalului, dar are cateva tentative izbutite de topire a bronzului si a cuprului. Este fascinat de foc si de prelucrarea metalului. Poate ca alchimia a inceput de unde am inceput si noi.
Foc si spatiu
Caloianul
Lut si metal
» Virginia Toma
Atat formele, cat si simbolurile ceramicii vechi au dat nastere la noi interpretari, prin decor si prin semnificatia formei. Chiar daca esentialul modelului original s-a pastrat, se poate observa o influenta a artei moderne.
» Virginia Toma
Desi ceramica este specializarea mea, am experimentat tehnicile preistorice de prelucrare a metalului pentru a intelege nu doar modalitatile de lucru, ci si comportamentul materialului.
» Virginia Toma
Mihai Stoian este unul dintre copiii din Vadastra cu care am lucrat anul acesta obiecte ceramice, el reusind sa surprinda cu usurinta esenta si simplitatea formelor modelate. De remarcat intelegerea si controlul materialului.
» Elena Bazu
Lucrarea mea de ceramica modelata din pamantul carierei romane de la Visina Veche aminteste de forma unui soldat, dar si de a unui turn. Am reusit sa verific astfel calitatea pastei utilizate acum doua milenii in castrul de la Sucidava.
» Marius Stroe
Experimentele legate de topirea metalelor m-au facut de fiecare data sa-mi pun mai multe intrebari. De fiecare data, alta necunoscuta intra in calcul in aceasta ecuatie plina de variabile care este metalurgia.
EXPERTS
Intre arta si stiinta